2016-02-14

Åttatvåor och ett första test med 40/20

In med magen, ut med brösten!

Hej!

Jag är ju jättebra nu.
Kul!
Överambitiös också.
Jobbigt!

Igår var planen att köra dom åttatvåor som jag inte körde i förrgår. Senast jag körde åttatvåor var för tre veckor sedan och då höll jag 312 watt i fem intervaller om åtta minuter med två minuters vila. Igår hade jag ett snitt på 331 watt efter fyra stycken. Mitt överambitiösa jag hade talat och hade jag fixat en till intervall på samma nivå, vilket jag tror att jag hade klarat, så hade det blivit mitt näst bästa pass med åttatvåor någonsin. Watten rullar in som dom ska, det går bra nu.
Men det blev bara fyra stycken åttor för jag fick för mig att testa det där 40/20 i den femte intervallen. Det gick ju sådär.

Alltså, egentligen så la jag väl kanske grunden i mitt misslyckande med 40/20 i att köra så hårt i dom fyra första intervallerna. För det var verkligen jobbigt att försöka övertyga benen om att jag blivit 20 watt starkare på tre veckor. Verkligen jobbigt. Så jag var väl lätt ansträngd redan när jag skulle börja köra 40/20 i åtta minuter. Alltså 40 sekunder stenhårt, 20 sekunder lagom hårt.
En annan grej som fuckade upp hela sista intervallen var min avsaknad av känsla för 40/20. Jag gick alltså ut för hårt med redan trötta ben. Hade ett snitt på 356 watt i intervallen när jag slängde in handduken efter 2:19. Flopp.

Nu har jag i alla fall känt lite på det hela och det blir kanske något mer test, jag vill ju i alla fall genomföra en intervall innan jag kan tycka något om det.

Det blir väldigt många siffror i ett sånt här inlägg, ber om ursäkt för det. För er som inte gillar siffror:
Igår var jag relativt stark men tog i lite för mycket och när jag skulle testa ett annat upplägg i sista intervallen så blev det för jobbigt.

Allvarligt skojat så var det väl ett bra pass ändå. Jag gick in med ambitionen att fixa 315 watt men hade tydligen kräm i buggarna för 330+ watt. Alltid kul när det går åt det hållet. Idag tänkte jag försöka cykla ute, det var ju bokstavligt talat ett par veckor sedan.

3 kommentarer:

 1. verkar som man kan använda 40/20 till en massa olika saker...jag la på 10w på nuvarande 4a och körde dem 6ggr i ett rep x4...eller så köra man ftp watten 20min med 10min vila x3 ;)
  men du körde typ tabata stil på den med högre vilowatt för att vadå? högre load?

  leka bör man annars ...

  SvaraRadera
 2. Ja, jag ville få upp effekten, men vilade för dåligt och tog i lite för mycket direkt i första...

  SvaraRadera
 3. Har fått en del frågor från olika håll om hur mkt vi vilar på våra 40-20 intervaller, och vad passar bättre än att svara här :-)

  oavsett om vi kör den längre och lugnare varianten typ 2x20 min på ca 10% över FTP = låg zon5, eller den kortare och hårdare 4x6 min 40-20 vilket blir hög zon5, så slår vi av så mkt det nu går under vilan.

  10% över tröskel är rätt hårt, så det är inget "strax över och strax under tröskel" pass.

  Vilan på den långa varianten brukar vara 10-20 min, och på den korta 5-10 min (5 min räcker).

  SvaraRadera