2015-07-19

Genomåkning av Engelbrektsturens nya bana

06:10 och Jens Westergren är redo att hoppa in i bilen via bakluckan.

Några blandade bilder från banan. Tänkte att vi börjar med det bästa först, så kanske jag fångar ert intresse.

Jens tog också några bilder, bland annat dessa:
Som ni ser så fanns det hinder på banan och livet som cykelbloggare är tufft med all utrustning man måste ha med sig för att kunna leverera så mycket intressant material som möjligt.

Vi gick upp i svinottan i morse för att köra Engelbrektsturens nya bana. Norberg ligger ju inte så himla långt härifrån men om man har en barnfamilj hemma så har man inte bara sig själv att tänka på och idag behövde jag vara hemma vid lunchtid. Så därför skulle jag iväg tidigt och Jens den stackarn hängde med mig.

Jag skrev ju förut i bloggen att jag inte bara "borde" åka Engelbrektsturens bana, utan att jag ska köra den. Så idag var det dags. Banan är ju förändrad väldigt mycket sedan i fjol. Den går visserligen fortfarande i Norberg, så det finns många platser som man känner igen om man har tävlat där förut. Men med tanke på att jag bara kört Engelbrektsturen en gång tidigare och banan nu var helt ny så tyckte jag att det var viktigt att köra igenom banan innan loppet. En av fördelarna med att bo nära tävlingar som man ska köra. Det ger rätt mycket ibland att veta vad som kommer under en tävling.
Både Jens och jag tyckte att förändringen av banan var positiv. Den är har ett högre tempo nu och är mer omväxlande än i fjol. Det finns lite sprängstensgrusväg kvar, men det är inte alls som i fjol. Starten av banan tycker jag också är bättre än starten var i fjol, bland annat för att man lagt in ett bergspris redan efter 7 kilometer. Det kommer inte vara lika stora klungor ute på banan och man slipper nog dom där monsterklungorna som annars kan finnas på väldigt snabbåkta banor.

Intensivare bana och inte lika stora klungor kanske innebär jobbigare tävling också. Men då kan jag glädja er som, precis som jag, brukar bli trötta på slutet om att banan är en dryg mil kortare i år än i fjol. Som princip så tycker jag att långloppsbanor ska vara långa. Skulle inte ha något emot en regel som säger minst 100 km. Men, jag passar bättre på kortare långloppsbanor så jag kan för egen del leva med detta.

Det har regnat en hel del även i Norberg, men förutom några små lerhål och ett enda parti med mycket lera så märktes det inte av. Om banan är så här nästa helg så är det inte leran man kommer att minnas efteråt.

Det gick ungefär fem minuter snabbare att köra igenom denna bana, än vad det tog mig att köra igenom Mörksuggejaktsbanan. Så en tävlingstid runt Mörksuggejaktens tid verkar ju rimligt.

Jag hade med mig min Garmin VIRB Elite för att "memorisera" banan, slängde ihop ett litet klipp åt er:

1 kommentar:

  1. Ser ut att vara en roligare bana än i fjol och förutom att jag körde av kedjan och fick 15 km promenad så var det många sprängstensvägar som påminde om bergsmannen Engelbrekt.

    SvaraRadera