2015-07-07

Imponerande resultat och taktisk finess på Mörksuggejakten

God förmiddag!

Det var ju inte bara vi Mörksugge-motionärer som cyklade i helgen, världseliten i MTB körde ju världscup i Schweiziska Lenzerheide. Där lyckades falucyklisten Jenny Rissveds med att vinna den tredje raka världscupsegern i damernas U23-klass! Vilken säsong detta har utvecklat sig till för denna supertalang.
Foto: Scott Racing.

I totala världscupen ser det givetvis väldigt bra ut efter att Jenny nu har vunnit första halvan av den. Nu återstår alltså tre tävlingar:
1RISSVEDS JennySWESCOTT-ODLO MTB RACING TEAM270
2KELLER AlessandraSUISTRUEBY-BIXS TEAM160
3COURTNEY KateUSASPECIALIZED RACING155
4FORCHINI RamonaSUISTRUEBY-BIXS TEAM135
5MOSCHETTI MargotFRABETCH.NL SUPERIOR BRENTJENS MTB RACING TEAM110
6RABENSTEINER LisaITAFOCUS XC ITALY TEAM103

En annan tjej som imponerade var Gunn-Rita Dahle Flesjå som vann sin 29:e världscupseger och blev därmed vinstrikast genom tiderna. Jag trodde faktiskt att hon gått miste om den chansen och har tyckt synd om henne senaste säsongerna när hon blivit tvåa. Tiden står ju inte stilla direkt och det gäller även denna supersnabba 42 åring.
Juliana Furtados "oslagbara" 28 segrar i världscupen är nu slaget, mycket imponerande!
Foto: Merida

Å så tar vi ändå lite långloppsbloggning och jag tänkte bjuda på ett par taktiska finesser från loppet som syns i filmen från min Garmin Virb ELITE.
59:30 in i klippet så går Fredrik Edin och Lars Bleckur in i skogen som etta och trea och höjer farten. Jag flyger ju av efter några minuter, men även andra får det tufft att följa med. Det här var deras plan för att grilla landsvägsproffset Jonas Ahlstrand, men även oss andra.
Men det var inte den finessen jag tänkte skriva om. Istället vill jag berätta om Cykloteket Racing Teams fördel av hemmaplan. Eftersom bland annat vinnaren Lars Bleckur och många från serviceteamet är från Rättvik så hade man langning på platser där andra inte langade. Fördelen med att ha det så är att man istället kunde köra riktigt hårt förbi vanligare langningsplatser för att försvåra langningen för konkurrenterna. Med lite tur så missar någon sin flaska och även om konkurrenterna får sina flaskor så kräver det en större insats än om det gått lugnt förbi. Jag kände det direkt vi passerade den klassiska langningsplatsen och intensiteten var hög, att nu ska de försvåra för langning...
45:55 in i klippet så passerar vi tre av deras langare (syns lite dåligt eftersom jag är lite till vänster i klungan, men ni ser dom om ni kollar noga.
47:30 kommer vi till den mer klassiska langningsplatsen och här är Cykloteket etta och tvåa i klungan och håller intensiteten hög. Allt för att försvåra langning.
49:50 här kommer vi ut på en asfaltsraka där det inte finns någon som helst anledning till att vi ska hålla 45-50 kilometer i timmen. Men, det står en del langare även här, så Cykloteket-åkarna ser till att hålla hög fart.
50:33 så lyckas jag fånga min flaska ändå. Lite räddad av att langningen sker i slutet av rakan där det går lite mer uppför och vi ska svänga direkt efter.

Den där klassiska langningsplatsen 47:30 in i klippet har faktiskt vi i Falu CK gjort samma sak på för många år sedan. Det var när Magnus Darvell, Mattias Nilsson, Jens Westergren, Oscar Ekstam och jag körde i Faluns grönvita kläder på långloppen. Vi gasade på förbi langningssträckan och tog sedan flaskorna efteråt.
En varm dag och en missad flaska kan vara katastrof för en cyklist, så visst kan man jävlas lite...

1 kommentar:

  1. Äää tycker inte att det är ett okey sätt att försöka vinna på😒

    SvaraRadera