Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2022-11-20

Svettiga race och drönar-tillstånd!

Hej och god morgon på dig! 

Svettig efter gårdagens premiärlopp i Echelon Racing League på RGT. Det rullar på med loppen nu och det är bara att göra det bästa varje gång. Igår kändes det faktiskt väldigt bra tills jag plötsligt hamnade dåligt till och inte orkade göra ansträngningen som krävdes för att hänga kvar i klungan. Spurtade in i en mindre grupp bakom klungan som 35:a av 55 fullföljande och 75 anmälda. Nöjd ändå med dagen och laget fick in tre åkare topp-21 vilket var det viktigaste igår då det är en lagtävling också. 

Idag blir det också race. Imorgon blir det SCF-tävling på RGT och på tisdag blir det Zwift Racing League. Sedan behöver jag nog en vilodag där på onsdag efter att ha kört hårt sex dagar i rad.

Mot kvällen sedan så kopplade jag av med bancyklingens champions league och lite gott att dricka och äta. Fint och en välbehövlig relax efter en väldigt intensiv dag.

När det gäller prylarna som jag skrev om igår så är det väl främst drönaren som gett mig lite huvudbry men jag ska testflyga den idag. Jag har registrerat mig som drönar-operatör hos Transportstyrelsen, jag har laddat ner appen för att flyga och kopplat ihop allt så det ska vara redo för en första flygtur. Enligt Transportstyrelsens sida så behöver jag inte drönarkort för att flyga denna. Jag har kollat på Luftfartsverkets sida över vilka områden jag inte får flyga över och kan väl konstatera att det är skönt att jag bor i Falun och inte i Borlänge. 

I det större området runt Borlänge så får man dock flyga men max 50 meter över marken och minst 5 km från flygplatsen. 

Allt det där praktiska kring själva flygandet känns lugnt. Men, sen finns det där med spridningstillstånd. Jag vill givetvis dela med mig av bilder och videos som drönaren kan fånga. Men, det var inte helt lätt. Så länge man inte filmar skyddsområden eller känsliga platser så verkar det inte vara något problem med att få spridningstillstånd. Men, det är 55 arbetsdagars handläggningstid för att få tillståndet. Så om jag tar en bild, eller en video idag som jag vill dela med mig av så kan ni räkna med att kunna få se den någonstans kring mitten av februari. Det känns faktiskt helt orimligt. Om jag skulle stå på taket av en byggnad och ta en bild liknande den drönaren tar så behövs inget tillstånd, men så fort man tar bilden med ett flygande föremål så behövs tillståndet. 

Det går dock att filma och ta bilder även utan att ansöka om spridningstillstånd. Men till exempel alla bilder som innehåller horisonten måste ha spridningstillstånd, så det blir inga bilder/filmer på solnedgångar eller omgivningar etc. Men jag kan filma mitt hus och min tomt. Jag kan filma vägar, torg, gator och allmän plats som idrottsplatser och motionsområden. Dock inte omgivningarna runt omkring. Allmänna tillställningar såsom tävlingar, matcher, marknader, konserter och annat dit allmänheten har tillträde går också bra. 
Här kan ni läsa om vilka undantag som finns från spridningstillstånd.

Har jag någon drönar-ägare i min läsarskara som kan dela med sig av sina bästa tips så hör gärna av dig!


Start för dagens race är klockan 11, så det ska faktiskt bli skönt att få det avklarat under förmiddagen så att resten av dagen kan ha annat fokus. 

På återhörande, kul att du ville titta förbi och imorgon dyker det upp ett nytt blogginlägg. Hoj! 


Om du tyckte att detta var intressant så kan du också följa mig via följande kanaler:

Köper ni cykelkläder via min affiliate-länk hos Siroko så får ni 10% rabatt på alla priser, även dom cykelkläder som redan är till nedsatt pris: https://srko.co/henrikoijer (länken ger automatiskt omräknade priser, ingen kod eller annat behöver anges)
Om ni vill köpa cykelhjälm och glasögon så har jag en rabattrabattkodkod hos Limar som ger dig 30% rabatt, ange: LIMAR30OIJER

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar