Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2022-07-05

Veckoplanering, utmaningar med separat damstart och taktisk utmaning med Mörksuggejakten!

Hej och god morgon! 

Solen skiner in genom fönstret idag och jag blickar fram emot veckan. Det är Mörksuggejakten i helgen, en tävling som är både lätt och svår. Om vi börjar med att kika på klassisk veckoplanering för mig inför långlopp så ser veckan ut såhär:
Måndag: Vilodag
Tisdag: Lättare cykling
Onsdag: Intervaller
Torsdag: Tömningspass
Fredag: Vilodag
Lördag: Väckningspass
Söndag: Mörksuggejakten

Jag såg att att det bara skiljer 20 minuter mellan damklassen och herrklassens start på Mörksuggejakten och då funderar jag lite på om hela poängen med separat damstart har slagit snett ändå. Ni kan ha med er att i min värld så sker långlopp med gemensam start. Men nu är det inte för mig som damer ska ha egen start utan givetvis för damcyklisterna som upplever herrarna som ett problem på tävlingsbanan. Jag förstår tjusningen i att få tävla i mindre startfält och få möjligheten till taktisk körning på ett helt annat sätt än om man bäddar in alla damer i herrfältet där det mer handlat om att hänga med så långt fram som möjligt. Tanken med separat damstart måste väl också vara att loppet kan avgöras utan att herrar påverkar damernas lopp?

Då förstår jag verkligen inte varför det bara är 20 minuter mellan damernas och herrarnas start. Det kommer innebära att hela damfältet kommer att ha passerats av ett stort antal herrar och både damernas- och herrarnas tävlingar kan faktiskt komma att avgöras av hur bra omkörningarna går. Damernas tävling kommer att avgöras med stor inblandning av snabba herrcyklister som också dom givetvis vill hänga med sina klungor och köra om sina placeringar. Damerna kommer också att få hålla åt sidan samtidigt som damerna givetvis själva vill avgöra sin egna tävling.

Nej, där skulle det behöva vara ett mycket större mellanrum mellan damernas- och herrarnas start för att det ska fungera bra.
 
 
En annan reflektion jag gjort efter dessa inledande långlopp i långloppscupen är att det är mycket färre startande nu än före Pandemin. Där finns det nog mycket att gräva i och arbeta med för att få tillbaka cyklister och hitta nya cyklister som vill köra dessa fina lopp. Till Mörksuggejakten i år är det nästan hälften så många anmälda som gick i mål 2019. 

Anmäl dig till ett långlopp vet jag, det är kul! 


Mörksuggejakten är som jag skrev både lätt och svår. Den är lätt på så vis att det inte finns mycket till svårigheter längs banan utan det är en bana som MTB-cyklister ska kunna klara galant. Istället är det backar, hög fart och taktiskt upplägg som blir svårt. Lätta banor ger stora klungor och det är en utmaning i sig. Det är en tävling som jag älskar för att den är så vacker och att banan är så bra. Men det är också en tävling som jag brukar ha svårt på. Det ska bli intressant att försöka knäcka den gåtan till helgen. 

Utmaningen för mig är att jag vill köra till mig en så bra placering som möjligt vilket betyder att jag måste hamna så långt fram som möjligt efter startbacken. Men att maxa startbacken och ändå inte kunna gå med långt fram kan bli väldigt kostsamt under loppets gång. Skulle jag istället bekväm-cykla startbacken för att få en bättre resa mot mål så hamnar jag troligtvis istället för långt bak och den höga farten i loppet sedan gör att det blir svårt att få ifrån eller ikapp någon klunga. 

Kul ska det bli och jag ser fram emot att göra ett fantastiskt bra lopp på söndag! 

Mörksuggejakten 2017, jag sitter en bit ner i denna grupp. Foto: MTBfoto.se

4 kommentarer:

 1. Tjena! En liten personlig reflektion om långloppscupen. Tycker hela konceptet är riktigt roligt önskar kunde köra mer men många av tävlingarna är för långt iväg då jag bor i Skåne så kanske en skulle varit här nere iallafall. Sen märkte man att ränneslättsturen var betydligt tuffare än tidigare och de gillas av många redan duktiga som även kört ett par år och har tid att träna den tiden att bemästra tekniken och orken. Då kanske nya mtb cyklister hämmas från att testa. Kört några XCM lopp utomlands de har inte alls varit lika svåra tekniskt utan mer höjdmeter samma distans. Jaja kanske en tanke som kan framföras😁

  Lycka till i helgen kör hårt👊

  Mvh Mads

  SvaraRadera
 2. Noterade också att det var ganska få anmälda till Mörksuggejakten. Tror att många lopp har lite att jobba på och även cyklingen i stort. Det går inte att bara sitta still och tror att cyklisterna ska flockas kring anmälan.
  Det blir dyrare och dyrare att köra ett lopp och så även att resa till och från loppen. Men arrangörerna gör rätt lite för att framhäva vad som är det bästa med sina lopp och vad man får för pengarna.
  Sen tycker jag att det blir omvänt när det redan två veckor innan lopp blir klart mycket dyrare med en "efteranmälan". Ge istället ett förmånligt pris till den som anmäler sig i god tid redan under vintern och ha sedan ett ordinarie pris fram till loppet.

  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej, det var länge sedan jag körde långlopp då det mest blivit landsväg de sista 10 åren. I år har det blivit lite grus och någon enstaka stig :-) och vips blev jag sugen på Mörksuggan som jag minns som lätt. Har inte bestämt mig ännu men det kan bli. Jag tror man behöver omarbeta konceptet för långlopp. Mer av folkfest för den breda massan. Tror inte ett dugg på svårare tekniskt då många nya räds det. Kör jag i Rättvik kommer jag att hälsa på dig Henrik! /Robban

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att damerna kan starta 10 min efter herr tävling. Dock ska det behövas seedning för herrar att få köra tävling. Sätt gränsen vid att damerna normalt inte hinner ikapp de lägst seedade herrarna. Det blir ett lopp där damer får kämpa mot damer. För herrarna blir det en mål att seeda in sig i tävlingsklass.

  SvaraRadera