Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2022-07-12

Här har Långa Lugnet gått, när det var långloppsvärldscup i Falun!

Året var 2005 och Långa Lugnet var en del av långloppens världscup. Fredrik Kessiakoff  och Anna Enocsson vann det 105 kilometer långa loppet på hemmaplan. Anna med god marginal och Fredrik trots en tidig punktering och lång jakt på tätgruppen. Minns när han passerade mig, det var en annan fart kan man säga. Deltagare från 22 länder var här och körde vår fina tävling då. 

Själv så tog jag täten i startbacken (det ringer en klocka här...) och tyckte att formen var ganska bra. Taggad på att göra en bra tävling på hemmaplan men kedjan gick av vill jag minnas. Visserligen mot slutet, men ändå. Det var häftigt att köra världscup, att få tävla mot cyklister man normalt sett inte tävlar mot och som har andra styrkor och svagheter än vad man var van vid. Det där borde vi göra om. 

Nu har vi avtal för att köra världscup i MTB-sprint i Falun 2023 och förhoppningsvis så kan vi landa en XCO-världscup snart också. Men sprintåkare lär jag inte bli och XCO-världscup är nog inte heller något för mig. 

Som ni ser på bilden ovan så lär det inte ha varit speciellt många cyklister som har använt den stigen som fanns där 2005. Ett kalhygge har tillkommit och stigen har utrotats. Det var annars mitt bidrag till tävlingen, en stig jag hade koll på och ville få med. Stigen ligger lite undangömt och jag tror inte många cyklade den innan den blev med i loppet. Skulle vi fixa till det där partiet över hygget så är resterande del väldigt fin. Men ibland får man också acceptera att förändringar kommer vare sig man vill eller ej och då får man anpassa sig till nya förutsättningar. 

Intervju med Fredrik Kessiakoff (och några ord från U23-cyklisten Emil Lindgren) efter segern: https://sverigesradio.se/artikel/672982 
En artikel inför loppet om Falun och Falu CK med stora idrottsliga ambitioner, på engelska: https://www.thelocal.se/20050803/1834-5/ 
Här har ni resultaten från världscupen i MTB-långlopp i Falun 2005: http://autobus.cyclingnews.com/mtb.php?id=mtb/2005/aug05/marathonWC6 

Det finns sedan väldigt många år en stark cykelkultur i Falun och även om förändringar kommer så känns det bra i hjärtat att se hur Falun anpassar sig till förändringarna och fortsätter att utvecklas. Nu har vi en velodrom, cykelgymnasium, möjligheter att kombinera högskolestudier med elitidrottande, XCE-världscup två år i rad, en olympisk MTB-mästarinna, hundratals ungdomar i föreningen och alltid något spännande på gång. En rad framgångsrika cyklister bor och verkar här. 

  
Nästa stora cykelevent som sker i Falun är ett Slopestyle JAM arrangerat av 791MTB i Källviken den 22:a och 23:e juli. Det vill man inte missa! 
Slopestyle JAM 2021 här i Källviken, från artikel på Redbull.com: https://www.redbull.com/se-en/kallviken-slopestyle-jam-2021-photo-epic

Idag ska jag träna igen. Hade en vilodag igår och kände mig lite sliten från Mörksuggejakten i söndags. Vi hann istället med lite andra aktiviteter under gårdagen och det behöver sin tid det med. 

Hoppas att ni har en skön dag i solen idag, vi hörs imorgon igen! 

1 kommentar:

  1. Nästa stora cykelevent i Falun är ändå MTBO-VM som börjar på fredag. Först med två tävlingar i Säter, sen med långdistans på Lugnet på söndag. Även sprint och masstart på Lugnet på tis-ons nästa vecka.

    SvaraRadera