Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2022-06-27

Tävlingsrapport, bilder och resultat från Landsvägs-SM i Uppsala!

Richard Larsén och jag snackar lite Zwift, Berria-cyklar, tekniska banor och utbrytningar innan start på landsvägs-SM igår. Foto: Martin Bergström (följ honom på Instagram, han har 72 följare men tar supersnygga cykelbilder!)

Ett annat foto från innan start, signerat Martin Bergström.

Här är vi nog nära slutet på mitt lopp, foto: Martin igen.

Ett par foton från Linda också, ett i loppet och ett från när mitt lopp var över. 

Ja, igår så avgjordes landsvägs-SM i Uppsala och det blev lite som jag trodde. Min gissning var att en tredjedel av startfältet skulle ta sig i mål och 33 av 101 startande tog sig till mållinjen. Jag var inte en av dom tyvärr. 

Tycker ändå att jag gjorde ett bra lopp fram till dess. Placerade mig bra i klungan, kände mig bekväm på cykeln och i klungan trots 7(?) års frånvaro från landsvägstävlingar. Lyckades undvika dom vurpor jag såg (såg fyra stycken). Den ena vurpan var ute på stora vägen där cyklisten nog körde i någons bakväxel eller liknande, pajade framhjulet som gjorde att han tappade kontrollen på cykeln och körde in i och mejade ner en stolpe på en refug. Det såg riktigt illa ut, men jag hörde efteråt att cyklisten i fråga hade gått med sin helt trasiga cykel vid målområdet så jag hoppas och tror att det ändå gick bra. 

Jag hade inga förhoppningar om en framskjuten placering igår utan ville vara med för att sitta hemma och titta på loppet är ju aldrig lika roligt som att vara med där det händer. Ingen press, ingen stress men ändå såklart lite spänd förväntan inför start. Hur fort skulle det gå, hur ont skulle det göra, kan jag ta svängarna i rätt fart och kommer jag undvika vurpor... Jag hade inte kört banan i sin helhet innan men det mesta hade jag tävlat på förr och resten hade jag sett på sändningarna dagarna innan. Hade inga som helst problem med tekniken i kurvor och liknande. Men visst, senast jag tävlade så åkte cyklisterna med fälgbromsar så det var senare inbromsningar nu med skivor än senast jag tävlade. Men det där satt fint efter ett par svängar. 

Sitter och ser utbrytningar skapas, skulle vara kul att vara med men jag väljer att försöka spara mig i värmen istället. Är oftast i främre delen av klungan men glider ner ibland. Första varven går hårdast, sedan blir det lite mer ryckig åkning. En utbrytning får lite lucka men det går ändå inte full fart i klungan så det känns ganska kontrollerat. På ett av varven så gasar ett gäng i backen på den bortre delen av banan. Bakom mig sitter Ludvigsson och någon av Eriksson-bröderna och jag hör Ludvigsson säga; "kom igen så stänger vi ner den där". Då var det bara att växla upp, sätta händerna i bocken och vara med på hög fart. Gruppen hämtades in illa kvickt. 

Bröderna Eriksson och Ludvigsson hade snackat ihop sig innan start, det gör man nog när man tillhör favoriterna men inte åker i stora lag. För att undvika att bli utmanövrerade av dom stora lagen så tog Erikssons/Ludvigsson tag i det på egen hand. Efter sju mil når vi den där backen på bortre delen av banan. Man kör först utför på bred väg, sedan svänger man 90-grader vänster och sedan går man in i backen som leder in på en cykelbana med lite svängar följt av större vägar med fler svängar. Bra ställe att sträcka ut fältet på. Jag ser att några av dom mest namnkunniga sitter längst fram så jag tog mig fram jag också. In i svängen som kanske 10-15:e cyklist och då kommer den andra Eriksson på insidan, hoppandes över trottoarkanten och landade liksom i svängen med fullt tryck på ytterpedalen för att ta kurvan. Snygg manöver och då förstod jag att nu blir det full gas. Mycket riktigt så blev det full attack i backen, jag hade tyvärr inget att svara med utan agerade rundningsmärke hela backen upp. Trist när kroppen inte vill det huvudet vill och jag satt helt perfekt inför attacken. 

När vi lämnat cykelbanan och kommer ut på dom större vägarna igen så är fältet helt utdraget och det är luckor överallt. Magiskt att se, jobbigt för benen. Jag hamnar långt bak, lite för långt bak. Någon av cyklisterna tar sig förbi mig på "bussvägen" och ansluter till vad som ser ut att bli en klunga. Jag orkar inte växla tempo och hamnar med folk som hamnar efter. Game over, loppet är över. Vi gnetar på och blir ett gäng på 5 pers som snurrar runt. Mina försök att vi ska köra jämnt och snyggt uppför funkar inte för att vissa tycks ha bråttom trots att loppet är "över". Jag väntar in Gustav Reck och vi tar sällskap något varv innan täten varvar oss och då tvingas man bryta loppet som varvad cyklist. 

Tittar man på dom nästan två timmar som jag kör på så har jag ett snitt på 265 watt. Mina hårdaste 20 minuter är från 2 minuter in i loppet och snittet där blev 313 watt. Det låter inte mycket men tänk då på att det är en hel del tid på 0 watt också och att jag 31 gånger är över 500 watt på dom 20 minuterna. Maxwatt blev 1078 watt. Medeltemperaturen på min Garmin var 31,8 grader och jag vägde runt 70.5 inför loppet. 

Vill ni nörda ner er så finns mina siffror här och min Garmin tog varvtider var 5:e kilometer:


Med tanke på hur lite landsväg jag kört så är jag supernöjd med dagen och jag tycker att jag gjorde det mesta rätt. Att det saknas fart jämfört med de som får betalt för att cykla är bara helt i sin ordning och det hade varit konstigt annars. Tittar man i resultaten så står cyklisterna i den ordning man klivit av eller blivit avplockad så då kan jag konstatera att jag var 59:e, så 40% av fältet fick ändå ge sig före mig. 

Efteråt mådde jag en kort stund lite illa, det var nog värmen. Men efter lite vatten och cola så blev det bra igen och sedan dess har jag inte känt av tävlingen speciellt mycket alls. Ska faktiskt ut och cykla nu för det känns knappt att jag tävlade igår. Kanske på grund av att den där yppersta farten saknades så jag inte kunde pressa min kropp till max. Det blir ändå lättare cykling idag, tänkte mig en MTB-runda för första gången på en dryg vecka. 

Stort tack till Berria Bikes för lån av supersnabb cykel som passade mig helt perfekt! In och följ dom på Instagram nu om ni vill ha koll på ett litet märke med bra utbud av snabba cyklar. Bor du i Tierp-området och kanske vill jobba lite extra med att montera cyklar så kan det finnas uppdrag till dig där också. Hör av dig så förmedlar jag kontakt om du vill. 


Här är mina bilder från dagen: 
Emil Lindgren och Jesper Larsson bodde på samma hotell som oss. Ute i god tid då det förpliktigar att köra i stora lag. 

Varvning för Jacob Eriksson, Lucas Eriksson och Tobias Ludvigsson. Utbrytarkungen Richard Larsén som spenderade mer eller mindre hela dagen framför klungan hade här fått ge sig och åkte ensam strax bakom. Richard bokfördes för en fjärdeplats men var nog den som tog i mest igår. Det är ungefär så som jag skulle vilja vara, köra i utbrytningar hela tiden verkar ju vara drömmen. Saknar bara runt 100-150 watt på tröskeln för att klara av något sådant...

Målgången där Lucas vinner före Tobias och Jacob. 

Sändningen från SM har av någon anledning blivit blockerad, men OM den börjar fungera igen så finns den här: https://www.youtube.com/watch?v=RCrKPGN6trM 

Här hittar du fullständiga resultat från Landsvägs-SM i Uppsala.
Eftersom resultatsidor tenderar att förändras över tid så klistrar jag in en bild på herrseniorernas resultat här nedan också, för bloggen finns givetvis kvar för evigt! Klicka på bilden för att se den större.

Om ni vet var det finns fler bilder så hör av er. 

Tack för att du läste, ha en härlig måndag så hörs vi imorgon igen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar