Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2021-11-06

Säsongsvila, eller inte vila?


Hej! 

Nu är vi några dagar in i november här och jag har sett hur andra har börjat sin vinterträning. Dom senaste åren så har just den här perioden runt 1:a november blivit en allt mer vanlig tid på året att börja arbetet mot nästa säsong. Då har man hunnit avsluta sin föregående säsong och haft en period med vila. Förr så tror jag att det var lite mer varierande men det är lätt och bekvämt att följa andra. Ju mer öppna elitidrottare blivit desto mer information finns också tillgänglig. Innan sociala medier blev stort så visste man inte mycket om hur elitaktiva tränade om man inte forskade på området.

Jag har kört igång min vinterträning första november i några års tid jag med. Det gjorde jag också förra året genom att kolla min status med ett maxtest. Men i år så har jag flyttat fram både säsongsvilan och starten för vinterträningen något. Min säsong började ju också väldigt sent då jag drog igång säsongen den 7:e augusti med en seger i Älvdalen. Sedan har jag kört ett antal lopp fram till förra veckan då jag körde sista utomhustävlingen för året. Nu är jag dock med i premier division på Zwift Racing League så jag vill inte ha min säsongsvila mitt i det upplägget. Näst sista loppet är på måndag och sista loppet är veckan därpå. Därefter kanske jag chillar lite innan jag river igång med vinterträning 2022. 

Än så länge har detta träningsår gått väldigt bra och jag känner mig starkare än för ett år sedan. Högre kapacitet vilket givetvis är gott för självförtroendet. Vilket i sin tur också påverkar mig positivt. Lite som en positiv spiral alltså. Min träning senaste 365 dagarna består av nästan 497 träningstimmar. I år har jag hunnit med 430 timmar och målet är 500+. 10 av 10 månader har jag uppnått mina träningsmål så allt har gått väldigt bra. Förra året tränade jag lite knappt 377 timmar så det är en rejäl ökning men jag har tränat mer förr om åren så jag var trygg i att jag skulle klara ökningen på ett bra vis. 

Jag kommer att gå in i min vinterträning med ett bra år bakom mig och sikta högt också mot nästa säsong. Nu hoppas jag bara också att säsongen blir hyfsat normal och att den fantastiska Långloppscupen återuppstår efter två tuffa år. 

Jag är redo. Redo för vila om lite drygt en vecka. Redo för ny vinterträning. Redo för en ny säsong 2022 där jag ska vara bättre än på många år. 

__________

Igår körde jag ett Zwift-race utan någon vidare bra känsla. Det är ändå skönt att med lite helikopterperspektiv kunna se att när det känns dåligt så har jag ändå bra kapacitet i grunden. Jag är bara inte helt 100% på topp. 

Vi var också på "Ta till vara" där jag råkade köpa cykeln på bilden ovan för 150:-. Renoveringsobjekt stod det men jag misstänker att det bara på sin höjd är punktering då cykeln verkade ok i övrigt. 

Fick också hem ett par sköna, vattentäta och klimatvänliga skor igår. Perfekta tillbehör till inledningen av vinterträningen. 

Hur gör ni, eller har gjort, med säsongsvila och vinterträning? 

3 kommentarer:

  1. Själv ny på cykel och inte kört ett helt år än. Skriv gärna hur du lägger upp sin vinterträning om du vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen till bloggen. Jag har skrivit lite om det förut, kika gärna på detta inlägg: https://oijer.blogspot.com/2016/10/nagra-tankar-om-min-vintertraning.html

      Radera