Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2019-12-21

Öppenhet om träning

Hej cykelvänner!

Igår så läste jag först ett inlägg från Ingrid Kjellström som skrivit om watt och öppenhet kring träning. Kanske då främst tjejers frånvaro av öppenhet med träningsdata. Ingrid skrev sedan om hennes siffror och ni kan läsa inlägget här: https://www.bicycling.se/blogs/ingridkjellstrom/watts-up-till-cape-epic.htm
Linda kontrade med ett svar innehållande sina siffror: http://langloppscupen.se/blogg/har-kommer-mina-watt-ingrid__1127

Som ni vet så är ju jag alltid öppen med mina siffror, skriver jag inte ut allt från passet på sociala medier så finns all data alltid på Garmin Connect. Där har jag sparat varenda pass sedan 2010 och profilen är öppen. Jag var ju tidigt ute på internet med att skriva om träning och tävling överlag, har ju publicerat cykelrelaterat innehåll i ca: 20 år nu. Därför var det kanske också naturligt att jag var en av dom första som blev väldigt öppen med min träning. Träning var ju förr något som var en hemlighet. Många är hemliga med sin träning fortfarande, men det har blivit mycket bättre. Jag har ju också flera gånger skrivit ut mina träningsprogram, som i detta exemplet där jag förra vintern skrev hur jag planerade att träna. Där är inte så många ännu. Visst delar folk med sig om data från vissa pass men kanske inte från alla pass och än mindre i detalj om hur man tänkt träna.

En del av cykling/träning som fortfarande är väldigt hemligt för väldigt många är det här med maxtester, där är det inte många som publicerar några siffror. Man skriver gärna om att man har kört maxtest, men glömmer det mest grundläggande: siffrorna.

Här körde jag maxtest med Aktivitus på cykelmässan. Varför skulle man inte ta chansen? Kan dock inte minnas att det var fler elitcyklister som tog chansen. Denna gång fick jag 71.4 i testvärde, året innan hade jag 71.1. Jag har också testat mig på LIVI

Att tjejer kanske i större utsträckning upplevs hemliga med sin träning kanske dels beror på att det faktiskt är färre tjejer än killar som håller på med cykling också. Om 100 killar tränar och 10 % publicerar sina siffror på internet så är det 10 personer som översvämmar internet med data. Om 10 tjejer tränar och 10% publicerar så skulle det vara 1 som lägger ut data. Tittar jag i resultatlistorna från Långloppscupen så är det ungefär 10% tjejer.

För en sådan som mig finns det ingen anledning att hålla träning hemlig. Vad ska någon göra om man får reda på vad jag tränat? Nej, inget. Klart att det är mindre roligt att skriva om träningen går dåligt eller om man gör tidernas sämsta test, så känner ju jag också. Men det finns samtidigt ingen anledning att skämmas över det, man har ju bara en sämre period i träningen och det betyder ju inte att man är en sämre person.

När det kommer till hur man tränar så är det ju för att man själv tror på upplägget och har en tanke om vad som passar en bäst. Det betyder inte att det är för någon annan att kopiera och klistra in i sitt egna program.

Maxtester är ett slags kvitto på vilken form man är i och det verkar vissa inte vilja skriva ut. Men samtidigt så ska man komma ihåg att det är bara vilken kapacitet man hade i just den där stunden. Kanske är man jättenervös och tycker att den där masken eller labbet är skrämmande, vilket gör att man presterar sämre än vad man själv tror att man kan göra. Nu säger min Garmin-klocka att jag har 77 i VO2max men på tester har jag nog aldrig nått över 72. Det kanske beror på att jag är mer inspirerad till att anstränga mig när jag kör hårt på Zwift än vad jag är vid test i lab. Eller så för just hur jag är så får jag ett överdrivet resultat i klockan.

Men, spelar allt detta någon roll? Nej.


Vad jag tränar, vilka watt jag klarar i 20 minuter eller vad jag får för resultat på maxtest spelar ingen som helst roll. Om jag inte tävlar i maxtest eller 20-minuterstest då. Det som spelar roll för en tävlingscyklist är givetvis just det, tävlingarna. På en tävling så spelar allt det där ingen roll, det är snabbast till målet som gäller och då spelar plötsligt så mycket annat in. Tävlingsförberedelser, sömn, stress, tävlingsnerver, vad man har ätit, vilken teknik man har och vilka tankar man tänker och mycket annat. Med anledning av det så anser jag att det är sak samma vad jag tränar eller presterar på träningar eller tester och därför finns ingen anledning att gömma siffrorna. Vi ses på startlinjen!


Igår körde jag 5x8 min på 315 Wattbike-watt. Tyckte att det var bra och kände mig nöjd efteråt. I stapeln till höger på denna blogg har jag publicerat mina personbästan (kanske kan ha missat något och har bara haft effektmätare dom senaste åren). Där kan jag konstatera att det är en bit kvar till personbästat på 5x8 min. Bara att gnugga på då. Min kamp mot mig själv.


Nu ska vi köra distans inomhus, det blev lite långt detta men jag hoppas att ni har överseende med det och att ni också vågar lägga ut era siffror.  Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar