Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2019-12-28

Högre VO2max = sämre prestation?

Hej och god morgon!

Om ni vill grotta ner er kring träning, VO2max och effektivitet så har Mikael Flockhart varit med och forskat i ämnet. Läs mer på hans blogg och klicka dig sedan vidare via hans länkar.  Ni kan också läsa en sammanfattande artikel på Outside Magazine som beskriver det faktum att ett högre VO2max inte behöver betyda bättre prestationsförmåga i konditionsidrott. Ett högre VO2max kan faktiskt vara sämre för din prestationsförmåga! Tur då att min Garmin-klocka nu sänkt mitt beräknade VO2max från 77 till 74......

En annan sak jag noterat med högre VO2max är att mina Garmin-prylar ställer högre krav på min träning också för att bibehålla min nivå. Vilket ju är rimligt då ett högre VO2max också betyder en högre kapacitet. Hög kapacitet kräver hög träningsmängd. Jag kikar rätt ofta på Garmin Connects träningsbelastning.

Allt detta ligger ju i linje med mitt tänk nu att försöka tvinga in mer volym i min träning. Annars brukar det ju vara svårt när det ska jobbas 100%, barn ska till träningar och middagar ska lagas. Lätt att det då bara blir fyror eller Zwift-race. Jag har ju länge känt att en högre träningsvolym fungerar väldigt bra för mig om jag vill prestera bättre. Så mycket som jag tränar nu i december har jag inte tränat sedan april 2018, så det är ett steg i rätt riktning.


Igår så cyklade jag till- och från jobbet. Bara distansfart dit (men det ska ju vara bra för effektiviteten) men hem så tog jag i mer. Körde det jag kallar för E2b, vilket blev 52½ minut på 82% av maxpuls. Alltså inte svinhårt, men inte lätt heller. Med benen och huvudet jag hade igår så var det ändå hårt och krävde visst fokus för att hålla den nivån. Det känns helt obegripligt hur jag skulle kunna skruva upp detta typ 5-10%. Nu är jag ju ändå motiverad och tänkte på kommande race. Mot våren så ska jag kunna köra 90-120 minuter på dE2b-intensiteten (80-85% av max, helst aldrig under 80% under passet) och jag har upplevt att det har fungerat bra inför långloppen.
Gårdagens puls- och höjdkurvor från hempendlingen. Det blev ingen bild tagen...

Mellanmjölksträning kanske någon tycker och det skulle kunna stämma också. Det är inte riktigt intervall-intensitet och det är inte heller distansintensitet. Jag tror dock att det kan vara nyttigt att någon gång då och då prova på alla nivåer av sitt intensitetspektrum.

Idag ska det bli intervaller inomhus igen, brukar inte heller generera fina bilder... Sista vinterdagen inom en överskådlig framtid (långtidsprognosen), så det gäller att passa på att njuta av allt det vackra. -9.7 på termometern denna morgon.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar