Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2019-12-18

Landsvägs-SM har stoppats av Trafikverket, men inte Vasaloppet?

Hej och god morgon på er!

Om ni har cyklister kopplade till landsvägscykling i ert flöde så har ni säkert redan sett igår att Trafikverket stoppar landsvägs-SM 2020. Att det skulle gå här i Dalarna visste jag faktiskt inte, riktigt synd om det då stoppas annars hade jag ju kunnat göra en comeback på asfalten...
Nåväl, om ni inte har läst det så har DN skrivit om det här:
https://www.dn.se/sport/cykel-sm-hotas-efter-trafikverkets-svar-ingen-cykelsport-kvar/
och SCF själva har skrivit om det här:
https://scf.se/landsvag/trafikverket-stoppar-sm-pa-landsvagscykel-2020/

Det har ju blivit allt svårare med tillstånd för tävlingar på väg dom senaste åren och även om Trafikverket säger att dom följt samma regler sedan flera år tillbaka så är det inte så många år bakåt i tiden till man ändrade sin tolkning av regelverket. Tyvärr hänger nog en SM-ansökan på vilken tjänsteman på Trafikverket som får remissen.

Två saker att klara ut:
1. Trafikverket har inte sagt uttryckligen nej, utan kommit med förslag på alternativa vägar.
2. Vasaloppet är ju också en idrottsarrangör som varje år får till stora inskränkningar i trafiken i nämnda område. Exempel på avstängningar av den väg som SCF vill nyttja (inte stänga av mer än vid någon minut då och då):
"24/2 och 25/2 är riksväg 66 stängd för genomfartstrafik mellan Sälen och Transtrand, kl. 05.00–09.00.
1/3 är riksväg 66 stängd för genomfartstrafik mellan Sälen och Transtrand, kl. 06.00–9.15.
1/3 är riksväg 66 stängd för genomfartstrafik mellan Sälen och Transtrand, kl. 19.45–20.15.
3/3 är riksväg 66 stängd för genomfartstrafik mellan Sälen och Transtrand, kl. 04.30–09.30."

Källahttps://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/vasaloppet/trafik-och-transport/trafikinformation/

Jag har varit på trafikmöten med Vasaloppet och där har Trafikverket varit en del av mötet. Så jag vet att man också sagt att man har en striktare linje kring arrangemang på eller vid deras vägar. I fallet Vasaloppet så pågår det dessutom när trafikmängden är som störst på vägarna i samband med sportlovet. Cykel-SM vill ha det kring midsommar när det inte alls är samma trafikmängd på vägen.

Så vad är skillnaden?


Jag hade fått en inbjudan till ett möte om annat på Trafikverket idag och då ska en av dom som brukar bli inbjudna till Vasaloppets trafikmöten vara med. Tyvärr så avböjde jag detta möte igår då vi redan representerar med annat folk och jag har lite att stå i ändå.
Hade ju annars varit intressant att ställa frågan om varför man ser så olika på arrangemangen och varför man från Trafikverket inte kommit med förslag på annan sträckning av Vasaloppet...


_________

För övrigt så cyklade jag igår. Inte på någon riksväg dock så Trafikverket kan vara lugna. Jag tog också det lugn och körde bara distansfart till- och från jobbet. Så himla skönt ändå, frisk luft gör gott! Idag tar jag vilodag efter att ha tränat sex dagar i rad. Bättre känsla på hemvägen än på väg till jobbet faktiskt. Tror det beror på distanspasset sent i förrgår..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar