Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-01-14

Iskall träning

Skulle ju testa spår som för mig var nya; från gruvan, till Vällan och tillbaka igen. Hade läst fina ord om spåren på skidspår.se, så förväntningarna var höga. När jag kom upp till gruvområdet så slogs jag av hur vackert det är här. Jag kanske är partisk, men Falun är en av sveriges bästa städer. Om jag ska låta bli att vara partisk så är Falun ändå en av sveriges bästa städer. Inledningen av spåren var grymma. En eller kanske två skidåkare hade åkt där före mig så det var nyskick på spåren. Dåligt med stavfäste dock, men det kan man ju stå ut med. Spåret skulle vara ett anslutningsspår till några spår som finns på sjön Vällan några kilometer bort. Blev lite förvånad när spåret delade sig till två spår. Och sedan delade sig igen, igen och igen. Insåg att den som gjort spåren roat sig med att spåra runt lite på gruvområdet... Så jag styrde tillbaka igen och valde spår i den riktning som jag antagligen borde åka. Kom också rätt. Spåren var okej till jag skulle upp till Krondiket. Därifrån och till Vällan var det inte så roligt, inte roligt alls faktiskt. Massor av ris, och sly som stack upp i spåren. Eftersom spåren var dragna på vad som på sommaren är en liten stig, så var det ganska knöliga spår där allt som har med rytm att göra var att glömma. Spåret på sjön skulle mäta 9 kilometer och det var väl ändå okej. En del is, men jag hade inte väntat mig annat heller när jag åkte på en sjö... Men även på sjön blev jag besviken då spåret var draget genom vass på ganska många ställen. Det högg rätt friskt i skidorna då och det var svårt att hitta något riktigt flyt i åkningen. När man drar ett spår på en sjö så har man ju ändå möjligheten att dra spåret lite som man vill, och då förstår jag faktiskt inte vad man ska genom vassen och göra.
Det kan säkert vara fint någon gång med mer snö, så jag väntar nog både ett och två snöfall innan jag åker där igen. Och då antagligen bara själva spåret på Vällan om det blir av igen. Tänkte att sjöspår skulle vara bra Vasaloppsträning nämligen. Anslutningsspåret mellan gruvan och Vällan är nog inget för den som vill träna, kanske mer passar den som vill ut på tur och njuta av naturen.
Gruvhålet, gruvområdet, Falu centrum och hopptornen på Lugnet täckta i en härlig konstsnödimma i bakgrunden.

Här vid Oscars lave börjar och slutar spåret med en vändplats. Spännande var det när jag kom utför och skulle göra en så där pass tvär sväng, men det gick. Inte genom skicklighet utan genom en stor portion tur.

Skidspåren på sjön Vällan och ljuset från Borlänge. Lite lång slutartid kanske, men det var för kallt för omtagningar.
Träningsfakta:
Distans: ca: 14 km
Tid: 1.22.49
Snitt/maxpuls: 129/160 att pulsen blev så låg berodde på att det var svårt att hitta någon rytm och att spåren bitivs var riktigt usla. Promenadspår.
Höjdmeter: 55
Väderförhållanden:  -15 och svinkallt.

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
15 timmar 06 minuter skidor (187.7 km på 10 träningar och en tävling)
7 timmar 46 minuter cykel
3 timmar 7 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

2 kommentarer:

  1. Jag håller med; Falun är staden att bo i om man är idrottare, motionär och friluftsare. Vackert och mysigt!

    När det gäller skidåkning på Vällan är det nog bäst med gamla skidor. Om det inte är vassigt så är det isigt på en del ställen och det gör ont, åtminstone i mig, att höra hur det skrapar på undersidan av skidorna. Perfekt för stakträning är det ju i alla fall helt klart, dock risk att den mentala hälsan får sig en törn efter några varv.

    SvaraRadera
  2. Falun e så fint, snart är jag hemma i vackra Dalarna igen.
    Synd att du inte hade finkameran med dig, då kunde du nog fått riktigt grymma bilder. Såg ut att vara bra förutsättningar för det.

    SvaraRadera