Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-01-07

Mer om dopingen

Men snart får det fan räcka, det är ju ändå gårdagens nyheter.
Givetvis har jag ägnat en hel del tankar åt denna händelse och reaktionerna som följer ett positivt dopingprov. Funderade lite på vad det egentligen är som förlöser allt hat.
Idrott väcker känslor, så är det. Idrott ger glädje, spänning och besvikelser. Vissa talade om döden för cykelsporten i landet när Nicklas åkte fast förut. Sporten dog inte. Istället har vi tagit två OS-silver sedan dess och haft Thomas Lövkvist i ledartröja på Giro d'Italia. Vissa tror att det blir svårt att rekrytera barn och sponsorer till verksamheten, men det krävs mer än en enskild fuskare för att stoppa rekrytering eller sponsorer. Tror ni friidrott, fotboll, ishockey och längdskidåkningen inte får nya ungdomar eller sponsorer?
Att svenska cykelförbundet har svårt att få stora sponsorer handlar inte om Nicklas Axelsson, det kan jag lova er. Tyvärr är kunskapen väldigt låg hos väldigt många när det kommer till doping och idrott. Cykelsporten får ta mycket skit, så är det. Både okunskapen och att cykelsporten får axla mycket av dopingproblematiken är skrämmande tydlig hos svensk media. Varje dopingfall i cykel, oavsett från vilket land cyklisten kommer får stor uppmärksamhet i svensk media. Men avgörs någon stor tävling eller någon svensk gör ett bra resultat utomlands nämns det sällan. Hos Aftonbladet handlar åtta av de tio senaste cykelnyheterna om doping eller dopade cyklister, en om Voigts fruktansvärda vurpa under touren och en om Cadel Evans VM-guld.
Men att det inte handlar om de enskilda fuskarna blir ganska tydligt om man jämför med friidrotten där väldigt många bevisligen dopat sig. Jag kan på rak arm namnge tre dopade, svenska, friidrottare; Ludmila Engquist, Linda Haglund och Ricky Bruch. Och bara en svensk cyklist. Att cykelsporten i Sverige har svårt med rekrytering och sponsorer handlar mer om traditioner och frånvaron av stora framgångar, än en enskild fuskare.
Visst kan cykelsporten ha fått det lite tuffare på den högsta nivån när det gäller sponsringen. Men vi måste också komma ihåg att det ekonomiska läget är tuffare än på länge och att det i de flesta fall är just på grund av den dåliga ekonomin som det är svårt att få nya sponsorer.

När jag funderade på fuskare så kom jag också att tänka på westernfilmerna, där fusk i pokerspel ofta kunde leda till dödsskjutning på plats. Och nu skall jag vara fördomsfull...
För westernfilmer är ju någonting väldigt amerikanskt, och just USA är ju ett land som förknippas mycket med doping. Ett land som genom åren gjort allt för att nå framgång och inte gärna tar fusket på så stort allvar. Så slog det mig; amerikanerna har bara tagit åt sig av skjutandedelen av westerfilmerna, och inte så mycket anledningen till skjutandet.

6 kommentarer:

  1. De två senaste posterna är riktigt bra! Tänkte lite på det här om nyhetsvärde och så. Cykling har mindre nyhetsvärde i Sverige än doping. Så är det. Och cykling i Sverige flyger under radarn och jag tror inte att doping påverkar cykling i Sverige av den enkla anledningen att cykling inte är något som Sverige bryr sig om i stort och det är tråkigt nog. Att skylla det på doping är att lite för enkelt. Folk gillar ju fortfarande friidrott och längdskidor, doping till trots.

    Men det är ju bara vad jag tror och jag kan säkert vara helt ute och cykla med det. Har någon haft konkreta problem med sponsorer som sagt nej och pekat på doping som orsak?

    I vilket fall, tack Öijer för ett perspektiv som ligger närmre mitt.

    SvaraRadera
  2. Herregud, vilken lite låda lever ni inom?

    Jag gissar att det är precis dessa argument som en dopare rättfärdigar sin dopning med. "det är bara jag som tar risken, det drabbar ingen annan om jag åker fast".

    Jo det har betydelse för ungdomsrekrytering, för att få in nya sponsorer, för sportens trovärdighet, för sportens framtid. Släpp hörnflaggan och kom in i matchen.

    Fredric E

    SvaraRadera
  3. Intressant Öijer. Men intressantare är Fredrik E's svar. Om nu en ensam Nicklas Axelsson förstör så mycket, hur gör vi på bästa sätt för att förbättra för cykelsporten och för att cyklister inte skall dopa sig?

    SvaraRadera
  4. Hej Fredrik E!
    Inget försvar för doping, men hur ställer du dig till att Inom NHL Hockeyn så har spelarorganisationen kategoriskt ställt sig emot dopingtester. Ingen har någonsin ifrågasatt att våra hockeygladiatorer orkar spela 3-5 matcher plus träning i veckan år ut och år in. skador som dom får läks på en vecka eller två, vilket normalt skulle ha tagit 4-6veckor att rehabilitera. Men här har underhållningsvärdet och ekonomi så stort inflytande att det är OK att titta åt andra hållet.

    Vad säger du om en filmad tackling som ger straff och sedan mål som avgör matchen, eller en hands som går i mål är inte det fusk, det kan du se på tv varje dag om du vill, men vem F-n skriker fuskare då, nä det var tur att inte domaren såg det...

    Självklart var det jävligt idiotiskt av Nicklas att än en gång dopa sig men sätt då perspektiv på hur människor beter sig i övriga samhället, Tiger Woods världens superstjärna, faller mycket mycket hårdare än nicklas trots att han inte har gjort något brottsligt. Han har bara fallerat som äkta man, men 6.7miljarder människor har redan dömt honom. Tack så mycket!
    ACE

    SvaraRadera
  5. Väldigt bra inlägg Henrik "schulman" Öijer, det kommer bli något av dig..;)

    SvaraRadera
  6. Får allt hålla med Fredric E. Fint inlägg annars,Öijer!

    SvaraRadera