Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-01-25

Baksidan med längdskidåkning

Skidåkare överlag är inte kända som några modeorakel, och man förknippar knappast ordet skidåkare med ordet stil. Så för skidåkare känns det säkert helt naturligt att åka runt med en midjeväska. Man får ju med sig dricka och den är ju så himla praktisk. Men har skidåkare någonsin tänkt på hur extremt ful den är? Nu kommer jag säkert skaffa mig en sådan där sak själv också, så jag ska inte kasta för många stenar i glashuset. Men kom igen, midjeväska?
Ett par exempel (bilderna är stulna från http://www.adamsteen.se/ och censurerade för att skydda individernas identitet):Ser ni på kroppshållningen hur mannen på sista bilden stolt poserar, med sin midjeväska. Glömde han bort att han hade den där, eller är han bara sååå stolt över sin snygga accessoar? Skidåkarna kallar det gärna vätskebälte, men alla ser ju att det där är en helt vanlig midjeväska med dricka i. Att döpa om midjeväskan gör den inte snyggare! Inom cykel anses camelbak vara något som man bör skämmas lite för. Visst, också den är praktisk. Men så ful att tävlingscyklister inte gärna förknippas med den. Detta eftersom tävlingscyklister gärna förknippas med stil. Camelbak skulle faktiskt, i mina ögon, vara ett lyft i skidvärlden. Allt är nog ett lyft i jämförelse med midjeväskan, nu när jag tänker efter.
Midjeväskor känns bara fel...

20 kommentarer:

 1. Fan, jag som precis tänkt skaffa ett vätskebälte... men nu kanske jag ska satsa på att damma av den där Camelbaken som ligger längst in i garderoben ;-)

  SvaraRadera
 2. Alla grupper har sina klädkoder. Tänk på att det inte är den som är ny i gruppen som avgör vad som är god stil. Som cyklist skall man vara särskilt noga med att inte utala sig om stil utanför den egna gruppen(cyklister). Tänk bara på var en icke-cyklist (förmodligen) tycker om kläder och accessoarer som förknippas med tempo-lopp. Knappast god stil i alla fall.
  Sten i glashus är en underdrift.

  /Thomas J

  SvaraRadera
 3. Skidåkare kan vara väldigt stilfulla. Men en midjeväska kommer aldrig bli stilfull.

  SvaraRadera
 4. Tvärtom. Bland skidåkare är det snarast ett stilbrott att åka långpass utan vätskebälte. Skall du bli accepterad i skidkretsar måste du dssutom snarast lära dig skillnaden mellan vätskebälte och midjeväska(som innebär lite motionärsvarning).
  Vad som däremot får anses som ett grovt stilbrott och framkallar många hånleenden bland skidåkare är nybörjare med bristande teknik som köper på sig värsta utrustningen av senaste årsmodell. ;-)

  /Thomas J

  SvaraRadera
 5. Det handlar väl snarare om stilbrott att inte ha med dricka. En camelbak vore ju mer praktisk och innehåller dessutom mer vätska. Vätskebälte är i princip en midjeväska, fast är istället uppbyggd som en termosflaska med midjebälte och någon smart ficka för nycklar och kanske någon burkvalla.
  Jag förstår att du inte talar om mig eftersom jag har en fenomenal teknik i dagsläget. Är det inte så att de flesta skidmotionärer har ett antal skidpar och inte tvekar på att pulvervalla sina skidor för att spara någon sekund på motionsloppen?

  SvaraRadera
 6. Längdskidor är den ädlaste av alla konditionsidrotter, men känsla för stil finns det inte mycket av. Man blandar och ger med både färger och lagkläder.

  SvaraRadera
 7. Som stolt ägare av ett vätskebälte, tyvärr sparsamt använt... Vill jag utmana dig henkan, du åker med Camelbak och jag med vätskebälte, så lär du dig varför man inte vill ha något över axlarna vid skidåkning... inte på cykel heller för den delen... Åkte Birken med tre kilo i camelbak ett år, kunde inte förstå varför armarna domnade hela tiden...

  SvaraRadera
 8. Jag åker gärna ett långpass på ca: 4 timmar med dig. Du med vätskebälte hängandes i svanken och jag med min (jodå, jag har också en undanstoppad på vinden...) Camelbak. Inga stopp för dricka, utan vi tränar givetvis och då håller man fart hela tiden.

  Anledningen till att dina armar domnade var antagligen för att du hade spänt eländet för hårt runt axlarna.

  SvaraRadera
 9. Men käre Henrik. Vem har pratat om den praktiska skillnaden mellan vätskebälte och midjeväska. Jag trodde vi diskuterade stil här. Då är skillnaden enorm. Du måste absolut plugga på skidåkningens stilkoder om det ska bli någon riktig skidåkare av dig. Det är ju nästan lika viktigt som tekniken.
  Vad har antalet skidpar i boden för relevans i sammanhanget? Skall man åka på värstingskidor av senaste modell med hedern i behåll så skall man vara sponsrad och då förmodas man ha mer än hyfsad skidteknik.
  Och nej, jag syftade inte på dig. Var fick du det ifrån?

  /Thomas

  SvaraRadera
 10. Dear Thomas,
  Så kan vi då vara överrens om att vätskebälten varken är praktiska eller stilfulla? ;)
  Jag ska publicera några bilder på min far från hans aktiva karriär. Stilen var, som vi alla vet bättre förr.
  Cyklister strävar efter kolfiber och finprylar, skulle tro att det är likadant hos skidåkare. Om man är sponsrad så är det alltså helt okej med värstingprylar?
  Äsch, det var den där smileyn som fick mig att tro att du åsyftade mig.

  SvaraRadera
 11. Midjeväska är gubbvarning
  i det civila livet måste det ju vara jämförbart med att ha bögslunga(manpurse)
  Vätskebälte är väl lite bättre men jämfört med camelback (som man enligt mig har under det yttersta klädlagret) så är det grymt fult.
  Antingen accepterar man att camelback är fult men praktiskt annars har man langning. Klarar man inte av något av de 2 ovanstående så ger man fan i att åka skidor

  SvaraRadera
 12. fan åk utan vatten! men ja håller absolut med dig öijer att midjeväska är helt stillöst och att cyklister har mycke bättre stil en skidåkare...!klart man ska ha värsting prylarna!

  //Erik jonsson.

  SvaraRadera
 13. Eller så slutar man diskutera och antingen satsar på att åka med stil, eller åka fort! :)

  SvaraRadera
 14. Att köra camelback í skidspåret är som att köra i badbyxor och linne på cykelturen. Dvs varken skönt, funktionellt eller snyggt. Dessutom kan man ju misstas vara en multisportare.

  SvaraRadera
 15. Jag kör hellre badbyxor och linne på cykelturen än en cykeltur med midjeväska. :)

  SvaraRadera
 16. Vad ska skidåkare med vätska till? Känner de inte till fyra timmars regeln? Ingen mat eller dryck innan 4 timmar har passerats! Vad jag vet så är det inte många som kör längre än så i ett sträck.

  SvaraRadera
 17. Adam! Nu behöver jag hjälp med tekniken. Jag har köpt en alldeles för fin skiduppsättning i relation till min teknik. Alla kommer att skratta åt mig! HJÄLP! Längtar till sommaren då jag får cykla och coolhetsfaktorn är den samma på en snygg och dyr cykel vare sig knäna står inåt eller utåt.

  /Marx

  SvaraRadera
 18. Team Kalas>> Där har ni en poäng!

  SvaraRadera
 19. ...något för team kalas att efterleva på alla fikapass kanske?

  SvaraRadera