Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-02-28

Vinternörd

 Skönt med lite humanare temperaturer ute nu för tiden. Och skönt att vara pigg igen. Förutom att jag sov mycket natten till igår så sov jag 2-3 timmar under dagen och hade sedan inga problem att somna natten till idag. I eftermiddags var jag ute med Ebbah, Filip, Emily och hennes kompis Lisen. Snömängden gör det dock svårt för de minsta att ha riktigt kul. De klarar liksom inte att forcera snön utan måste hålla sig till plogade/upptrampade ställen. Som tur var har vi en plogsnöhög som de kunde åka lite i.
Jag kollade femmilen, som ni kanske har förstått, och det blev ju aldrig riktigt spännande. Lite spännande var det på slutet, men den där Petter är ju så bra på att positionera sig när det går sakta. Ligger långt framme i klungan in i backarna och behöver inte ge allt i backarna utan har häng över krönen. Sedan på nästa lättåkta parti så tar han sig förbi några tröttingar som inte orkar (egentligen tror jag inte att vissa förstår att de ska.. ) avancera. Det spelar liksom ingen roll att han inte är starkast uppför när han gör loppet så bra på alla andra delar av banan. Ett lopp avgörs inte bara i de sista uppförsbackarna.

Nu ska jag också delge er något som jag slängde ihop i kväll. En tidsplan för att klara sex timmar på Vasaloppet. Jag gillar ju att nörda ner mig i saker som jag sysslar med. Jag började idag med att kolla ett par tider från Öppet Spår idag, på åkare som jag känner igen och åkte på strax under och strax över sex timmar. Tog sedan en genomsnittstid på dessa vid varje kontroll. Efter det lade jag på fem minuter till första kontrollen med tanke på kö, fyra på nästa kontroll o.s.v. ner till Oxberg som därmed fick en minuts tillägg.
När detta var gjort så gick jag in på Vasaloppets hemsida och letade fram några med tider kring 5.55 förra året och jämförde. Det var kul att se att åkare som det bara skiljde någon sekund mellan i mål kunde det skilja en kvart mellan redan vid första kontrollen. Det är inga som helst problem att åka under sex timmar även om man passerar Smågan efter dryga timmen. Bara man har tekniken och orken. Vid jämförelsen med 5.55-åkarna i fjol så kan Smågan i min plan kan vara lite väl optimistisk och mellantiden i Oxberg kan vara lite väl långsam. Men beroende på var i loppet man har sina styrkor och svackor kan tiderna variera enormt mycket.
Så här blev resultatet av min grovhuggna plan:
Smågan 50.30
Mångsbodarna 1.38.00
Risberg 2.16.30
Evertsberg 3.08.00
Oxberg 4.01.30
Hökberg 4.38.30
Eldris 5.20.30
Mora 5.56.00
Att jag gjorde planen för 5.56 och inte 6.00 är för att jag vill ha lite marginal till målsättningen. Jag siktar ju inte på sex timmar, utan under sex timmar. Jag kommer vara mer orolig om jag ligger långt under tidsplanen än strax över den inledningsvis i loppet. Då det antagligen är ett tecken på att jag gått ut för hårt. Sedan spelar givetvis föret en enorm roll för hur fort loppet kommer gå.

5 kommentarer:

  1. Jag tycker du ska sikta på sex! ;)

    SvaraRadera
  2. Hoj Henrik

    Som du vet så kan det skilja ganska mycket på väder & vind tex så har tiden för mig varierat mellen 4,17 - 5,56 med en placering kring 340 båda gångerna så att sätta ett tidsmål på 6 timmar känns lite sådär.Satsa på en placering bland dom 1000 istället.

    /Kolmårds trollet

    SvaraRadera
  3. 1000, tror du jag är gjord av stål eller? Jag vet att tidsmål är svårt på ett lopp där yttre förutsättningar kan variera så kraftigt. Tyvärr har jag ju bättre koll på vad jag borde klara tidsmässigt än hur jag står mig mot 15-16000 andra skidåkare.

    SvaraRadera
  4. Undrar hur man ser placering på Öppet spår, Kolmårdstrollet?

    SvaraRadera
  5. Han menar placering i Vasaloppet. Men man kan också se placering på Öppet spår om man hittar någon inoficiell resultatlista. Jag kan skriva ett inlägg med listor senare idag.

    SvaraRadera