Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-02-25

Min träningsplan de sista veckorna inför Vasaloppet

Hur ska man träna inför Vasaloppet? Många undrar hur de ska träna inför stora tävlingar som Vasaloppet. Det finns ingen träning som är optimal för alla. Alla människor är ju olika och bör därför också träna olika. Jag tänkte bjuda på min plan, eftersom det inte är magi jag sysslar med så kan jag vara öppen med sådant.
Med min bakgrund som cyklist har jag lärt mig lite om vad som fungerar just för min kropp och detta försöker jag använda mig av också i skidåkningen. Sedan 27:e november har jag ett snitt på 5 träningstimmar/vecka, trots ett par sjukveckor. Saknar överkropp men har ganska gott om ork. Började åka längdskidor på julafton och har under sex timmar som mål på Vasaloppet.
Min plan är grundad på vad som fungerat för mig, som cyklist, i träningsväg med inslag av det jag behöver bli bättre på i skidspåren. Och så här ser den ut:

7:e mars Vasaloppet
6:e mars väckningspass 1 timme. Överlag lugnt tempo men med några fartökningar (intervaller på 1-4 minuter runt 90% av maxpuls)
5:e mars vila
4:e mars distansfart (snittpuls på 70-80% av max) 3 timmar. undviker att köra halvhårt men gärna med korta inslag av snabbhetsträning (ca: 30s maxning)
3:e mars träningstävling (mot mig själv?) 2*30 min
2:a mars stakintervaller i motlut
1:a mars vila
28:e februari distans 3-4 timmar, bara lätt ( snittpuls 65-75% av max)
27:e februari 2 timmar, med en timme hårdkörning på i princip tävlingsfart
26:e februari 2 timmar med naturliga intervaller och fokus på åkteknik
25:e februari 4 timmar distans ELLER stakintervaller på max. ca: 30 sekunder per intervall (beroende på hur mycket tid jag har till träning)
24:e februari 1-1½ timme köra igång kroppen efter tävlingen i söndags (och de efterföljande vilodagarna...) Snittpuls på ca: 75% av maxpuls
23:e februari vila
22:a februari vila
21:a februari Bessemerloppet 52 km

Inget är hugget i sten, saker kan hända som gör att jag tvingas ändra i planeringen. Eventuellt åker jag också något annat lopp i Vasaloppsveckan.

2 kommentarer:

  1. http://www.10mila.se/2010/index.asp?page=642&avd=130

    SvaraRadera
  2. 4h distans på schemat idag då. längtar efter träningsrapport...... :-)

    SvaraRadera