2009-02-24

Cykeltankar

Skriver ner lite tankar här som jag fått nu i vinter...
Som sann cykelälskare bestämde jag mig redan tidigt för att ge tillbaka något till den sport jag älskar, och som ger mig så mycket. Tänk om alla cyklister med licens skulle "betala tillbaka" något, så bra det skulle vara för den sport vi alla älskar så mycket. Ta hand om klubbens ungdomsträning, se till så motionärer tränar tillsammans eller varför inte arrangera något motionslopp eller en liten tävling?
CX-Cupen är något som jag gjort för att betala tillbaka för all glädje jag fått. Men jag tänker ofta på utveckling, och hur allt ska kunna bli större och bättre. I min värld skall cykelsverige växa och nå ut till alla.

Idéer:
Cykeltipsbingo. Som tipsbingopromenader, fast med cykel som färdmedel. Deltagarna hinner se mer än på en promenad, på ett för kroppen skonsamt sätt. Här kan flera generationer ha kul på cykel tillsammans. Cykel måste inte kopplas samman med svett, mjölksyra, lidande och rakade ben. Genom Cykeltipsbingon kanske farmor/mormor blir engagerad i cykelföreningen och bakar bullar till ungdomarna eller det där motionsloppet.

Motionslopp. Okej, här är jag knappast först. Säkerligen inte ens med den särart jag funderat på. Gör det inte krångligt. Det ska vara lätt att cykla, det skall förknippas med glädje och gemenskap. Det behöver inte vara 30 mil Vätternrunda med heltidsanställda i organisationen och världens apparat. Be någon cykeldistributör om en rulle plastband, de gör gärna reklam för sitt/sina märken. Åk ut och markera upp en sväng på 2-3 mil. Det behöver inte vara asfalt hela vägen eller alla gånger, men det ska inte vara svårt. Och det ska vara billigt att deltaga, kanske gratis? Det här skall inte göras för att fylla någon direkt plånbok. Kör ett motionslopp varje helg i er stad. Gärna med olika bansträckningar för att det inte ska bli tråkigt eller för att cykelintresserade ska börja köra "rundan" själv. Tanken är att fösa ihop cykelintresserade till en gemensam aktivitet. Cykelbutiker och föreingar tjänar båda på detta då de som cyklar kanske vill uppgradera sina cyklar och att cykelsporten blir lättillgänglig uppmuntrar säkert flera till cykelköp. Föreningarna kan binda upp cyklisterna till sina klubbar. Förhoppningsvis kan ett litet lätt motionslopp göra att den som är med och cyklar köper en finare cykel, går med i en klubb och kanske sätter något större lopp som målsättning med sitt cyklande. Hela cykelvärlden tjänar alltså på att det är lätt, ledigt och kul.

Cykelstadion. Okej, här har jag spårat ur lite. Men tanken är att jag köper några hektar skog med några berg. Där anlägger jag permanenta XC banor och gör en park där CX-tävlingar kan hållas. Givetvis också asfalterade vägar för landsvägslopp. Målrakan kan användas för landsväg, CX och MTB. Därför bör läktaren för några tusen åskådare byggas vid målrakan. Stor parkering för alla tusentals åskådare, omklädningsrum och servering. Finns det en sjö så kan också en badplats anläggas i anslutning till stadion. Kom precis på att man genom att märka upp några slingor kan ha fina löprundor också. Med sjön är triatlontävlingar också genomförbara. Om jag tillåts spåra ur totalt, så vill jag också ha värmeslingor under minst en MTB-bana, CX-bana och en landsvägsslinga. Så det blir åkbart också på vintern... Allt inhägnat givetvis. Det blir en bra plats för ungdomsträning också då ingen biltrafik finns. Dessutom blir det löjligt lätt att arrangera tävlingar där då inga tillstånd behövs, banorna är permanenta och allt tillgängligt.
Allt som krävs är egentligen att jag träffar cyklingens motsvarighet till Malmö Redhawks Percy Nilsson. Alltså någon som gärna skänker 100 miljoner, bara för att han gillar sporten. Men det kan bli bra. Stort och bra. Världscuptävlingar, VM och annat. Med möjligheten att ta lite betalt av åskådarna som kommer från hela världen.

Så.
Nu har ni några av mina idéer. Jag har fler. Men det får vänta. Det kan bli lite för mycket galenskap för er att hantera på en och samma gång annars.
Har ni några idéer för att utveckla cyklingen på något vis? Eller något ni skulle vilja var annorlunda?

7 kommentarer:

 1. jag börjar med att stödja min cykelhandlare. motionslopp varje helg lät jobbigt. Men träningstävlingar för alla på enkla banor för max 20kr som engångsavgift för nummerlapp däremot. Det skulle jag vilja ha här omkring, som i norra Skåne. Riktigt roligt.

  SvaraRadera
 2. Träningstävling eller motionslopp, lika jobbigt tror jag. Och man kan tävla sig genom motionslopp också..

  SvaraRadera
 3. I skidklubben jag var engagerad i i Stockholm arrangerade vi en träningstävling varannan vecka. Ett enkelt arr. med nummerlappar, 20 kr i startavgift och "starta när Du vill mellan kl. 16 och 18". Tidtagning med vanliga startklockor och resultat via en jäkligt enkel excelfil.

  Klockren aktivitet som ger grennära tävlingslik träning under enkla förhållande.

  Kör hårt på det Henrik! Säg till när Du har hittat din Percy så kommer jag och hjälper till att bygga cykelparken.

  SvaraRadera
 4. Ett GP i Främbyhallar (fd Scania) som nu är tomt, det skulle vara fantastisk att köra i full fart i dom gamla lokstallarna.
  Fastighetsägarna har sagt ja, det ska bara till en arrangör. FaluCK?

  SvaraRadera
 5. Andra exempel på kul (och enkla!) initiativ:
  Coffee Cup http://coffecupen.blogspot.com/
  Keps Cup
  MTB STHLM
  ESDUU

  Annars går jag helt loss på din idé om en Cykelstadion! Borde väl gå att få loss nåt område från Staten på nåt gammalt militärt övningsområde. Svårt kanske att hägna in då Allemansrätten är en fantastisk uppfinning, men man kanske kunde göra området med tydlig och extrem cykelprofil?
  Låter bättre än en velodrom om du frågar mig...

  SvaraRadera
 6. Bra tankar Henkan. Inte illa alls. Jag funderar redan!

  SvaraRadera
 7. Som du vet så gillar jag stadiontanken. Den var trevlig att diskutera på senaste distansen vi hade =D

  Och Stefan: Har du gått och blivit fixare månne? Bancykelklubben kanske vill arra om inte FCK känner trycket. BanCK gillar ju d där med inomhus...

  SvaraRadera