Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-01-29

MTB-Marathon i Skaninavien?

Alla svenska långlopp känner jag ju till. Funderar på att köra något Norskt lopp i sommar också, känner till några men säkert långt ifrån alla. Vore kul om ni kunde tipsa mig om lite Marathonlopp för mountainbike i Norge.
När jag funderade i banorna på att köra Marathon i Norge så hade jag en liten tankegång. Den gick från att svenskar kör bra i Norge, en del norska cyklister kör bra på svenska tävlingar, hur får vi ett större utbyte mellan grannländerna på MTB-tävlingarna, kanske en gemensam cup? Men få skulle nog köra den, men det vore ju bättre för de enskilda cyklisterna att köra riktigt bra tävlingar i båda länderna än att bara köra dom tävlingar som går i hemlandet. För så långt är det ju inte till Norge direkt.
Sen kom jag att tänka på Finland. Därifrån hör man inte mycket om MTB-tävlingar. De har nog inte så utbredd cykelkultur tror jag. Vi hade ju Eero Jäppinen, tävlandes för Hyvinkään Pyöäilijät, som kom till Billingeracet 2007. Han körde för att ta bergspriset, misslyckades med det och blev 10:a i loppet. Jag var på plats, men som skadad reporter för en oseriös tidning. Så jag snackade en del med Eero. Han var regerande finsk mästare i både XC och Marathon. Tydligen kunde han avgöra tävlingarna lite när han ville där hemma i Suomi. När jag googlade på MTB-lopp i Finland så såg jag ordet cyclocross dyka upp några gånger. Har aldrig hört något om att det går tävlingar där. En gång såg jag dock en massa finnar i cyclocrossens världsranking och räknade ut att dom haft ett finskt mästerskap i grenen.
Såg via en sida att dom haft CX-mästerskap så "tidigt" som 1990, säkert tidigare också. En duktig finsk cyklist är väl annars Pia Sundstedt, som har en rätt okej meritlista.

Hur som helst, allt jag egentligen vill med det här inlägget är:
Kan ni hjälpa mig med tips på Marathonlopp i Norge och Finland?

4 kommentarer:

 1. Grenserittet så klart i Norge. över 5500 startande 2008. Iofs rätt lättåkt och går lite i Sverige med men en bit på vägen. Annars är jag med sugen på lite norska tävlingar, vore kul att åka ett gäng och köra något mer tekniskt långlopp än Grenserittet också, sparar in lite kostnader om man åker fler med. Nordsjörittet fick jag mejl om är seedingsritt till Grenserittet men vet inte om det är ett långlopp eller bara vanlig xc-tlävling.

  SvaraRadera
 2. Grenserittet tycker jag är för dyrt, för lätt och blir fort fullt. Sen hade jag MTB när jag körde - skulle haft LVG-hojen, så lättåkt var det. Tråkigt för en som (jag) trivs på tekniska banor.
  Ganska trångt i starten också vill jag minnas men fin inramning och ett i övrigt bra arrangemang. Intrycket är att norska LL är grusvägskörning.

  SvaraRadera
 3. Att tävlingar snabbt blir fulltecknade tolkar jag som ett gott tecken. Jag har också fått intrycket att Norska lopp är grusvägsdominerade, men varför så få CX-hojar hos elitåkarna då?

  SvaraRadera
 4. Kolla på www.sykling.no som har terminlistan för norska landsväg o MTB-race

  SvaraRadera