En till pressrelease från ett nytt MTB-team.
Kul med satsningarna på lag, hoppas mer än bara team-verksamheten utvecklas i MTB-Sverige.
"Cykloteket storsatsar på nytt MTB-lag
Cykelbutiken Cykloteket har funnits med länge i cykelbranschen och har en tydlig profil med fokus på hög kvalitet och service. Lågkonjunkturen till trots storsatsar nu Cykloteket inför 2009. Samtidigt som verksamheten expanderar med en ny butik i Västberga i Stockholm tar Cykloteket nu på allvar steget in i tävlingsvärlden. Nystartade elitlaget Cykloteket Racing Team är på flera sätt en unik satsning inom svensk mountainbike.
De starkaste cyklisterna i laget hittills är Lars Bleckur och Matthias Wengelin. Lars är 1:a på Sverigerankingen i MTB och har bland annat totalsegern i långloppscupen 2008 och SM-guld i cross country-marathon. Under 2007 slog han igenom ordentligt i det översta elitskiktet. Då kunde han stoltsera med en seger i Långloppscupen, Ränneslättsturen, och en 2:a plats totalt. Dessutom togs en bronspeng på både Svenska Mästerskapen och totalt i Svenska XC-cupen. Matthias Wengelin har också fina meriter på sin lista. Så som segrare i Svenska Cupen 2007, Junior-EM-medalj i stafett, en 12:e plats på senaste Senior-EM och i Sverigerankingen skuggar han Bleckur på en 2:a plats.
”Det kvalitetstänkande som finns hos Cykloteket tar vi med oss i Cykloteket Racing Team. Det gäller allt ifrån vilka ledare vi tillsätter till valet av material. Ambitionen med satsningen är att ge ett antal lovande cyklister bästa möjliga förutsättningar för maximala prestationer nu och i framtiden”, säger Michele Lanza, ansvarig för Cykloteket Racing Team och en av Cyklotekets grundare.
Sponsorer som Scott, Shimano, DT, Schwalbe och Enervit bidrar till att cyklisterna har tillgång till bästa möjliga utrustning och näringstillskott i samband med tävling och träning. Laget knyter också till sig ledare med spetskompetens. Sådana exempel är Anna Öhrström, mångfaldig svensk mästarinna i MTB, f.d. proffscyklist och ledare för svenska cykelförbundets utvecklingslandslag, samt Fredrik Modin som även han har en proffskarriär bakom sig och medaljer från SM och junior-VM i MTB.
”I Sverige ligger vi ofta långt framme när det gäller fysisk- och mental träning och vad kosten betyder för prestationen. Men ibland har nog cykelsporten varit lite långsam när det gäller att snappa upp exempelvis nya träningsmetoder. Det kan vara svårt att hänga med för en ledare som tvingas täcka in väldigt mycket. Våra cyklister ska ha tillgång till de mest kompetenta personer vi kan hitta inom respektive område”, säger Michele som själv har många års erfarenhet som elitcyklist på landsväg.
I lagets tävlingskalender finns bland annat Långloppscupen, Svenska Cupen och Svenska Mästerskapen. Flera av cyklisterna kommer också att delta i tävlingar utanför Sverige, bland annat i världscupen i cross country i Tyskland och Belgien vid månadsskiftet i april/maj. På sikt blir det sannolikt fler internationella tävlingar och även en lansering av ett internationellt lag kan bli aktuell om ett par år.
Cykloteket Racing Team kommer aktivt att verka för en ren idrott fri från dopning, och alla i laget ska överhuvudtaget vara goda ambassadörer för cykelsporten, både på och utanför tävlingsbanan.
”Det gäller allt ifrån att uppföra sig väl mot andra cyklister, arrangörer och publik till att ta ansvar för miljön genom att samåka, inte skräpa ned och så vidare. Vi vill givetvis att cyklisterna presterar så bra som möjligt, men resultatlistan är inte allt. Genom att visa upp de bästa sidorna av mountainbike hoppas vi sätta sporten på mediakartan igen.” avslutar Michele Lanza. "
Låter som en bra satsning som det kan bli bra. Mer team blir mer som Tyskland då. Undrar om mtb kan bli lika stort som där med. :)
SvaraRaderaHoppas bara att "teambuildingen" inte konkurrerar ut klubbverksamheten...! Visst, det är bra att de duktigaste cyklisterna får stöd och kan satsa hårt på sin idrott, men på lång sikt och i ett större perspektiv kanske det inte är optimalt.
SvaraRaderaJag anser att det är väldigt viktigt för klubbarna att ha några profiler/elitåkare kvar i sina organisationer av många anledningar. Om de bästa cyklisterna försvinner till "team" så finns en risk att klubbverksamheten utholkas... Hoppas jag har fel.