Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-09-07

LLSM - Galningen

Jo. Det här med Långlopps-SM i Bjursås. Jag har ju varit ganska besatt av den tävlingen, väldigt länge.

Det hela började redan förra hösten då jag och Björn Stenberg pratade om att Falu CK eventuellt skulle arrangera både Långlopps-SM och XCSM. När sedan banstäckningen blev klar i februari protesterade jag först. Det var en alldeles för tråkig bana, det skulle gå att göra mycket roligare banor i Bjursås. Men jag insåg ändå att banan passade mig väldigt bra, så jag slutade klaga. Ibland kan det vara guld att tiga, så att säga. De sista sex kilometrarna av banan har jag dock sett till att ändra. Så den sträckning som finns på den officiella kartan är inte helt rätt. När det fortfarande låg snö på marken var jag ut och kollade vissa partier på banan. Senare när snön försvann så har jag med jämna mellanrum åkt delar av eller hela banan. Nu under sommaren har jag nött stigar och nyckelpartier så jag vet vart varenda sten värd namnet ligger. Jag har åkt banan baklänges, för att kunna se nya spårval som man kanske inte skulle se genom att åka i rätt riktning. Det har faktiskt gett mig några nya spårval, så helt galet var det inte...
Man kan faktiskt säga att jag kan banan nu. Jag kan, i min skalle, köra hela banan och ta vart enda spårval. Jag vet hur varenda sväng, krön och utförslöpa går. Genom att jag har lärt mig banan så pass bra hoppas jag på en liten fördel mot mina konkurenter, och jag kan koncentrera mig helt på att föra fram cykeln på ett effektivt sätt. Jag kommer inte behöva fundera på hur det ser ut bakom nästa sväng eller vilken sida av skogsvägen/stigen/blöthålet som är snabbast. Jag vet.
Allt skall vara klart i god tid, och jag har också gjort en plan för langning. Den gjorde jag för en månad sedan. Platser numrerade på en karta, och idag markerade jag flaskor med samma nummer. Vid vissa platser vill jag ha en gel också. Så gel sitter fast-tejpade på rätt flaskor. Redan nu. Under loppet kommer jag inte behöva fundera på vart langningen sker, jag vet. Fullt fokus under tävlingen på att verkligen prestera.
Jag har givetvis tänkt igenom alla möjliga scenarier och konkurenters styrkor och svagheter. Vad som kan hända på de olika partierna och hur skall jag reagera. Allt är klart, sen vet man ju aldrig vad som händer. Så jag har ingen spikad strategi, utan skall följa loppets utveckling och förhoppningsvis täten...

Träningen inför Långlopps-SM ser ut så här:
29/8 Finnmarksturen
30/8 Vila
31/8 Markerade 12 km av LLSM, ute i sadeln i totalt fem timmar.
1/9 Backintervaller i Norlingberg. 6 intervaller på drygt 4 minuter styck.
2/9 LLSM-varvet med Jens. Drygt 4 timmar. Full gas i några backar, trötta ben.
3/9 15-60 sekundersintervaller, sju stycken.
4/9 Ut till LLSM-banans viktigaste partier och nöta, 3 timmar.
5/9 LLSM-varvet. Ca: 4 timmar (själva varvet tog 2.53.30).
6/9 Vila
7/9 10 intervaller på 30-60 sekunder per intervall.
8/9 Backintervaller, ca: 30 minuter total klättringstid.
9/9 Ett varv på LLSM. Hög fart på utvalda sträckor. På tävlingsklar cykel.
10/9 Vila.
11/9 Rulla en dryg timme. Cykla ut till banan och kör ett par stigar och sedan hem igen.
12/9 SM MTB Marathon, Bjursås.
Sådärja. Behöver inte hålla något hemligt direkt. Om ni någonsin har några frågor rörande min träning så får ni gärna ställa dom. Jag har inget emot att berätta vad jag tränat. Förvänta er bara inga vetenskapligt grundade svar...

Tävlingshojen skall vara klar för tävling senast onsdagens träning. Kläderna jag ska ha på tävlingen skall jag lägga fram senast torsdag. På fredag vill jag bara, förutom rullningen till banan och hem igen, ligga med benen högt, skaka vad och dricka... eh... röd High5.

Som jag skrev, så har jag laddat extra sedan i februari och detta lopp har hela året varit mitt stora mål. Visst hade jag gärna kört bra i Långloppscupen, men sedan jag missade Ränneslättsturen så har allt fokus legat på tolfte september.
Pepp? Lite. Nu håller vi tummarna.

5 kommentarer:

  1. Jag tycker du verkar lite slarvig i förberedelserna. ;)
    Lycka till och kör så det ryker!
    /J

    SvaraRadera
  2. Du har missat att planera var du ska laga punktering. Hoppas du slipper :-)

    SvaraRadera
  3. DU vet! ;) lycka till

    SvaraRadera
  4. Johan: Alla förberedelser har jag inte vågat skriva..

    Kalle: Jag har planerat det så att bara konkurenter kommer punktera. Jag kör ju tubdäck.

    SvaraRadera
  5. Tycker det är oerhört fascinerande att läsa om när man fokuserar så hårt på endast en tävling. Älskar också hur mkt pressen ökar när man har gjort så nogranna förberedelser. Underbart att se helt enkelt.

    SvaraRadera