Idag går vi igenom det här med langning, inga konstigheter.
Langaren står alltid på höger sida i färdriktningen, gärna klädd i teamkläder eller annat plagg som syns bra. Eventuellt kan langaren ha en så kallad Extraflaska i andra handen. Den kan innehålla vatten ( för att spola av lerigt drivpaket eller hälla över het cyklistkropp ) eller sportdryck. Jag har hört att man kan ha en cykelflaska med skruvkork, som inte är genomskinlig och som innehåller verktyg och extra slang. Men eftersom det bryter mot reglerna så vet jag givetvis ingen som gjort så, jag har bara hört att man skulle kunna göra på det viset. Det är en fördel om två eller fler personer langar åt samma cyklist, om första langningen misslyckas så har cyklisten en andra chans.
Om langaren har flera cyklister att langa åt bör flaskorna märkas med namn. Och om någon cyklist har olika innehåll i sina flaskor bör de numreras i den ordning som de skall langas. Cyklister brukar vilja få rapporterat tidsavståndet till framförvarande cyklist/grupp. Men om avståndet är snabbt växande ( om cyklisten i fråga blivit avställd ) eller allt för stort, så är det bättre att inte ge någon tidsrapport.
Exempel: efter att ha varit avhängd i sju mil på Finnmarksturen så kommer jag till sista riktiga backen med en mil kvar. Och där ropar någon att jag är en halvtimme efter täten. Tror ni det peppade mig?
Att ge tider åt konkurrenter är inte helt fel alltså. Lägg på lite tid för att ta bort jaktlusten och om du kan ge två rapporter inom kort tid så informera den jäveln om ett stort tapp.
Exempel: X km in i loppet anger du '40 sekunder upp', fast det egentligen bara är 22. X +5 km in i loppet anger du 'två minuter upp', fast avståndet i själva verket är oförändrat; 22 sekunder. Genom detta tilltag tar du udden av de som jagar din cyklist.
Så, då vet ni lite om hur man langning går till på cykeltävling.
Så sant, så sant.
SvaraRadera