Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2022-01-18

7:a på ZRL, stabilt lopp i både SWE-Cup och ZRL igår!

Hej och god morgon på dig! 

Ja, igår blev det en riktigt intensiv kväll med massor av saker att hålla reda på samt två superstora och viktiga Zwift-race. Åtminstone för mig. Tyvärr är det ju så att SWE-Cup och Zwift Racing League - premier division går på måndagar nu fyra veckor i rad. Så himla synd eftersom jag verkligen vill prestera i båda men nu får det bli en kompromiss. Kompromisser är bra ibland men sällan när man vill prestera toppresultat. 

Om vi börjar med toppresultat så kom resultaten från förra veckans Zwift Racing League igår eftermiddag. Det tog alltså nästan en vecka att få ihop resultatlistan. Men tack vare att jag både tog spurtpoäng och blev 11:a över mållinjen gjorde att jag slutade sjua i loppet. I absoluta världseliten på Zwift. Sjukt nöjd och stolt över det resultatet!

Som lag blev vi femma av femton lag vilket också är superbra, långt över förväntan och det var helt enkelt ett lopp som vi gjorde bra ifrån oss på. 


Igår var det dags för 5:e deltävlingen av 8 i SWE-Cup och 2:a deltävlingen av 6 i Zwift Racing League (ZRL). Eftersom jag ledde SWE-Cup totalt inför gårdagen så ville jag gärna prestera ett toppresultat där. Trots att ZRL är det största på Zwift just nu. Men det känns dumt att bara ge bort en riktigt bra slutplacering i SWE-Cup så den kommer att få prio även fortsättningsvis. 

Dubbla stenhårda race kräver sina kolhydrater och sin uppladdningsdryck. Ena påsen Tutti Frutti är faktiskt fortfarande kvar dock. 

Så här såg mitt schema ut inför kvällen, det var bäst att skriva ner vad som skulle göras för att minska risken att glömma något av alla krav vid den här typen av lopp och med dubbla dessutom.

Ändå sullade jag lite. Bestämde mig nämligen för att dricka Noccon efter att jag gjort invägningsvideon (3 hekto spelar ändå roll, tänkte jag?). Vilket gjorde att jag istället höll på att glömma koffeinuppladdningen vilket istället blev kort inpå SWE-Cup. Sen hade jag ju glömt att byta namn i Zwift för att få med (Umara) vilket jag påmindes om i god tid innan av Linda. Som sen också påminde mig inför ZRL om att byta tillbaka. Men annars så gick det hyfsat enligt plan. Schemat är nu uppdaterat också så att det går bättre nästa gång. 

SWE-Cup då... Poänglopp vilket betydde att man ville vara topp 20 på ett spurtpris, ett bergspris, ett spurtpris och ett till bergspris innan man ville vara topp 50 över mållinjen. Jag hade bra koll på banan men missade ändå på första spurtpriset och hamnade långt bak när allt drog igång. Säg att jag blev 18:e kanske? Inte alls den start jag hoppats på och då kände jag att det skulle bli svårt att vinna. Bergspriset passade mig lite bättre och efter första bergspriset så blev också klungan mindre och mer lätthanterlig. Bergspris 1 blev jag trea på, nästa spurt blev jag fyra på och bergspris två vann jag. Så bortsett från fadäsen på första spurtpriset så gick det ändå bra. Tyckte sedan att jag nog fick till en hyfsad spurt men så kom Mattias Svensson i alldeles för hög fart och passerade mig med Johan Rydne och Daniel Pinto på rullen. 
Så jag blev fyra över mållinjen och preliminärt sexa i loppet på poäng. Inte alls något dåligt resultat, tvärt om. Det som var lite surt möjligen är ju det faktum att två av mina konkurrenter om totalen (Svensson och Pinto) blev etta och tvåa igår. Pinto har nu fyra andraplatser på fem lopp, en ganska imponerande jämnhet. 

Det finns lite att förbättra inför nästa veckas lopp och då siktar jag på pallen igen. 

Bild från strax efter första spurten, ganska mycket för långt efter dom som är först.

Bild efter första bergspriset. Här var vi fyra som fick en liten lucka men det var starka gubbar bakom som kunde täppa den. 

Det här är precis efter andra spurtpriset där jag blev fyra. Vi fyra som var först över bergspriset lyckades vara topp fem i spurten. Säger kanske lite om att backen tog ut sin rätt för många. Bara 2½ minut mellan bergspris och spurtpris också så det var inte mycket tid till återhämtning. 

Efter Andra KOM-backen så var vi 13 åkare kvar i täten, vilket gör klungan mer lätthanterlig. Slutade ändå fyra och Samuel Brännlund såg faktiskt ut att slå av i spurten för att inte passera mig. Snällt om det var så för det gav mig ett bättre läge i totalen. 


Efter målgång så hade jag sedan 40-45 minuter till nästa race. Så det var bara att försöka gå bort stumheten och hålla benen högt ett tag. Mitt mål med SWE-Cup igår var att ta mig igenom det genom att spendera så lite energi som möjligt. Vilket var i princip omöjligt på en bana som är så böljande som den igår. Att det bara var 13 man i tätklungan efter 19 kilometer säger väl att det var ganska tufft. För er som gillar siffror så hade jag en normalized power på 387 med mina 70.2 kilo (invägningen innan loppet iförd cykelkläder). Så det var riktigt hårt. 

Efter succén på förra veckans Zwift Racing League så var vi ganska taggade på att göra bra ifrån oss igen. Det började också bra med att Jon Werme plockade poäng i första spurtpriset. Riktigt bra. Men sedan gick en utbrytning iväg som stal alla tillgängliga poäng nästa sprint. Sen en utbrytning som först var nio man där vi givetvis borde ha varit med. Den utbrytningen tog hand om två av spurtprisen. Till sista spurtpriset så hade en tredje utbrytning gått som tog alla poäng som var tillgängliga där. Så vi hamnade helt klart på efterkälken och såg poängchans efter poängchans försvinna. Vi räknade ändå med att vara fem hyfsat pigga gubbar inför slutspurten där topp 30 får poäng. 

Jag tyckte själv att min spurt var bra. Jag fick ut ungefär det jag kunde och tajmade min power-up bra. Det fattades bara lite kräm i buggarna och jag hade dragit igång lite för tidigt i förhållande till vad som fanns att ge för dagen. Så jag tappade mycket sista meterna in mot mål. Såg en 5:e plats på min skärm och i sändningen så låg jag sexa när ettan hade 82 meter kvar. Men på 5 sekunder klungspurt hinner man tappa många placeringar när benen inte vill längre.... 


Hade jag blivit sexa eller topp 10 så hade jag kunnat vara stolt och mallig över mitt resultat. Nu blev jag preliminärt 25:a istället. Tappade alltså runt 20 placeringar på bara några sekunder. Martin Lindqvist höll i spurten bättre och blev preliminärt 19:e. 

Men. Topp 30 ger poäng och inför förra säsongen så hade jag varit så nöjd bara av att ta poäng så det tar jag ändå med mig som något bra. Det är förstås lätt att få lite hybris när det gick så bra både för egen del och för lagets del förra gången. Igår gick det inte alls lika bra och nu är vi nere på jorden igen. Men det ger oss revanschlusta till nästa vecka och då jäklar ska vi se till att ta poängen istället för att titta på när andra sopar rent framför oss. 

I lagtävlingen blev vi preliminärt 13:e lag.

Vilket gör att vi halkade ner till nionde i totalen. Det är dock hyfsat jämnt uppåt, fyra race kvar och vi visade i förra veckan att vi kan slåss mot dom allra bästa. Så vi siktar uppåt! 

Efteråt så kunde jag konstatera att jag nu har 50 timmars träning dom senaste 30 dagarna. Vilket är väldigt mycket för mig. 16 dagar i rad med aktiviteter också, även om en av dagarna "bara" var en tur på skidor. Så det var kanske inte bara akut trötthet igår utan det behövs nog också någon vilodag inför nästa måndag för att få lite mer fräsch känsla i benen. 


Tack för att ni läste dagens långa inlägg. Hoppas att ni får en fantastisk tisdag och lycka till alla som kör Zwift Racing League i kväll. Se upp med utbrytningarna och försök vara med på alla spurter! 

Avslutar med att tipsa om Sirokos strumpor. Perfekta om ni vill sätta lite färg på vardagen, stötta mig, min samarbetspartner och samtidigt få 10% extra rabatt på allt ni köper hos Siroko. Använd bara denna länk så får ni rabatten direkt: https://srko.co/henrikoijer1 kommentar: