2021-02-15

Börssnack, jagade Cancellara på Zwift och höjde min FTP!

Hej och god morgon!

Ny dag, ny vecka och nya möjligheter. Som alltid är det lite spännande när klockan slagit 09:00 för att se hur pengarna utvecklat sig i aktieportföljen. Skrev ju tidigare om att januari hade gått bra och just nu är jag upp lite drygt 50% i år vilket betyder att jag egentligen redan nått ett av mina två väldigt ambitiösa mål med mitt investerande. Att nå 50% för 2021. Så nu har jag faktiskt lite börsprestationsångest, det har nämligen gått så bra att jag oroar mig för att det nu ska vända nedåt igen. Kunde ju konstatera i ett annat tidigare inlägg att mitt 2020 hade gått jättebra, men om sanningen ska fram så hade det gått helt sjukt jäkla bra fram till hösten 2020 då jag fick ett ganska stort tapp vilket gjorde att året "bara" stannade på jättebra. Jag är alltså lite rädd av att hamna i samma svängning igen, att det nu går så jäkla bra och sedan faller det hårt igen. Ska jag därmed sälja allt mitt innehav för att hämta hem vinsten och köra fega kort resten av året eller fortsätter jag som en raket mot stjärnorna? 

Äsch, nu skulle det här inte bli någon börsblogg så jag ska inte låta det ta över allt för mycket. Men jag tycker att det är kul, önskar att jag hade förstått hur enkelt och smart det varit tidigt i livet och vill med detta försöka inspirera fler att börja spara och investera åt sig själva. Det är aldrig försent! 

_______

En annan investering jag gör i mig själv som ni kanske är mer intresserad av är den träning jag lägger ner. Den kostar ju mycket mer än jag tjänar på den men det är ändå en bra investering och det känns nästan alltid bra. 

Hade börjat få tankar dom senaste dagarna om att min FTP inte utvecklats i den takt jag hoppats, även om det hela tiden rört på sig och jag borde vara nöjd. Men tankarna hade kommit på om jag inte borde kunna prestera lite bättre effekt nu. Det är ändå mitten på februari och vinterträningen har passerat halvvägs. 

Så igår när jag scrollade igenom Zwiftpower så fick jag syn på ett 19 kilometer långt tempolopp som hette Chasing Cancellara. Perfa för ett "FTP-test"! 

Det blev ju inte tråkigare när jag stod i startfållan och såg att Fabian Cancellara själv valde att starta i loppet och skulle starta en minut eller så framför mig. 

Något trött som jag kan vara mot slutet av en dag (startade 21:38) efter en intensiv vecka så hoppades jag ändå att det skulle gå att lura ur benen lite watt. Startade med en ambition på 350 watt i snitt på 20 minuter. Zwift visar ju inte snittwatt men under delar av loppet så fick man se sin snittwatt under några segment och där kunde jag se att jag låg på lite drygt 350. Passerade cyklist efter cyklist men såg aldrig till Fabian. Gasade på och började bli stum. I nästan 10 minuter höll jag en jämn och fin kadens, därefter blev det sitta, stå om vartannat och jag gjorde allt för att lura benen att fortsätta trampa.

Jämn kadens i början och sedan blev det kaoz. Att tiden börjar vid 4 minuter är för att jag värmde upp i drygt tre minuter också.

Målgången. Körde på det jag hade i 20 minuter, sedan tog jag det lugnare till målet som jag nådde efter knappa 26 minuter. Att jag aldrig såg Fabian beror på att han ju körde snabbare än jag. Vad tror ni, hade jag kunnat plocka 29 sekunder om jag gasat hela vägen? Fabian har ju lite fler absoluta watt än vad jag har... 

Om ni är nya inom cyklingen eller av någon annan anledning inte vet vem Fabian Cancellara är så kan ni kika på denna video:

På mina 20 hårda minuter så snittade jag 352 watt vilket ger mig en ny FTP på 334 watt! Det jag gillar mest med gårdagens ökning var att det inte var någon liten fjuttökning utan att det ändå var 8 watt till att addera på min tidigare FTP. Utvecklingen ser nu ut som nedan och det känns inte alls orimligt att jag kommer att kunna nå 350 watt i FTP innan sommaren är här.

200911: 274 watt (fotledsskada) 
201019: 292 watt 
201103: 300 watt 
201217: 314 watt 
201231: 317 watt 
210111: 320 watt 
210114: 324 watt 
210201: 326 watt 
210214: 334 watt

Nu är det bara att hoppas att denna FTP-höjning igår kväll ger mer energi idag i form av ökat självförtroende än vad den gav slitna ben med tanke på att det är SWE-Cup i kväll och då hade det ju varit kul med sprätt-ben. Kvällens bana är en platt historia på 34 kilometer så det luktar stor klungspurt lång väg. Kan bli allt mellan 8:a och 108:a helt enkelt men jag hoppas det blir åt det bättre hållet. 

__________

Tack för idag, slut för idag. Vi hörs snart igen! 

2 kommentarer:

  1. Att "säkra" vinst för att nå ett årsmål tror jag är en tankevurpa. Man bör alltid agera utifrån hur man tror sina investeringar kommer utvecklas frammåt. Oavsett om de gått back 10% eller plus 100%. Jag brukar jobba med delar, är man osäker på läget kan man sälja av 1/3 eller 1/2 av de innahavet och se hur det utvecklar sig. Med 50% hittils i år på hela sparandet måste du ha några riktiga "raketer" och där svänger snabbt åt båda håll...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det ju. Jag sparar/investerar ju inte för att nå en viss % i år. Så det är bara att fortsätta.

      Radera