2013-09-15

Nu startar cyclocross-säsongen

Jaja, i Amerikat har man kört några race redan. Men idag startar den på riktigt med Steenbergcross i Erpe-Mere. Tyvärr kommer inte Sven Nys och Bart Wellens då de ska köra Crossvegas på onsdag i USA. I övrigt så ställer "alla" upp i Erpe-Mere. Det ska bli intressant att se om fler än Lars Van Der Haar och hans Rabobank-lag kör med skivbromsar, de flesta andra som lagt ut bilder i sociala medier tycks stanna kvar på cantileverbromsar även denna säsong. Jag har faktiskt inte grottat ner mig mer i vad det beror på. Om man bara är konservativ, eller om man inte litar på materialet ännu. Kanske är det vikten?

Om man, som jag, kollar in den internationella tävlingskalendern så kan man lägga märke till att Svenska mästerskapen saknas under fliken National Championships. Lite synd att det blir så här varje år. För det har verkligen varit så varje år sedan man införde SM, någon glömmer att skicka in till UCI och berätta att vi kör mästerskap i Sverige också. För i cykelcross är nationella mästerskap rankade som UCI-tävlingar, vilket innebär värdefulla UCI-poäng till de 10 främsta. Något som är väldigt viktigt för små CX-länder som Sverige då vi inte direkt samlar poäng på hög i övriga internationella tävlingar. Första åren mejlade jag SCF och påpekade detta, nu får det räcka med blogginlägg för att belysa frågan.
Inget SM och man behöver inte ligga på mästerskapshelgen för att få UCI-status. Kanada, Japan och Tjeckien är länder som kör sina mästerskap på andra helger.

I april släppte CX-Sweden den svenska Cup-kalendern för denna säsong och den ska se ut så här:
12-okt Göteborg
13-okt Göteborg
19-okt Söderköping Söderköpings SK
20-okt Norrköping Kolmårdens MTB
26-okt Helsingborg CKX
27-okt Åstorp Åstorps CK
09-nov Karlstad Skoghalls CK/OK Tyr
10-nov Karlstad Skoghalls CK/OK Tyr
16-nov Stockholm CK CX & Cykloteket RT CX-SM
17-nov Stockholm SMACK
Än så länge är det bara Göteborgscrossen som hamnat i SCF:s tävlingskalender, men övriga race hamnar nog där inom kort. Förra året körde jag nästan allt. Skippade väl bara den sista helgen egentligen vilket då räckte till en finfin 6:e plats totalt i cupen och fyra tävlingar i den gula ledartröjan. Tyvärr för min del så gav ju den sista helgen 50% fler poäng så jag hade kanske hamnat topp-5 om jag kört den. Men men. Jag körde stabilt i fjol.
I år så kommer jag inte att köra allt. Långt ifrån faktiskt då jag nog bara kör sista fyra loppen i kalendern. Alltså tre cuptävlingar plus SM. Ska ändå köra en del CX för träningens skull då det är en grym träningsform.
Ledartröja i fyra av tio möjliga race förra året, ändå blev jag aldrig kontaktad av landslagsledningen!? Foto: Adam Steen

Nästa helg är ett gäng svenskar i Kina och kör deras "första internationella CX-tävling". Ni som sett cyklister åka till Kina för att tävla vet att det är något speciellt. Det kommer troligtvis att bli som ett litet OS för cyklisterna med storslagna invigningar, parader och uppassning de luxe. Ni som orkar klicka på länken ser att arrangören står för resa, boende och mat för alla som vill åka och får komma. Dessutom så tripplar man prispengarna mot kravet som finns från UCI. Rätt härlig semester det hade varit då!? Den som vinner kommer nog få det ganska så gott. Svenska cyklister som tar chansen att få vara med om något alldeles extra är Martin Eriksson, Ludvig Söderquist, Fredrik Ericsson, Jens Westergren och Åsa Erlandsson.

Nåväl, nu är det alltså dags att damma av termerna: materiaalpost, op kop, versnelling och så vidare. Nu kör vi CX!

10 kommentarer:

 1. Jag håller just i detta nu på med att anmäla SM till UCI så det kommer bli UCI-poäng på sm, vi var egentligen ute i god tid med detta under förra hösten men pga kaoset som var på förbundet så försvann våran anmälan någonstans på vägen
  /Hasse Mård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist när saker ramlar mellan stolarn men bra att du/ni styr upp detta.

   Radera
 2. Man får UCI-poängen.
  http://www.uci.ch/templates/BUILTIN-NOFRAMES/Template3/layout.asp?MenuId=MTU2MTc&LangId=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får den bara om UCI tagit med tävlingen i sin kalender.

   Radera
 3. OK, i så fall var SM med i UCI-kalendern 2011 och 2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter påminnelser till ansvariga så har SM kommit med varje år. Borde ske per automatik när man bestämmer SM-arrangör.

   Radera
  2. OK, då håller jag med dig :-)

   Radera
 4. Finns det någon live stream, du som brukar ha koll?

  SvaraRadera
 5. Du ser verkligen sjukt pigg ut på bilden. Det tar tydligen på krafterna att köra i gult...

  Blir det någon satsning på CX i år?

  Lycka till med fortsatt satsningar! Kul att följa din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jobbiga med en gul ledartröja är att man måste ta i så mycket varje gång för att försvara den.. :)

   Som jag skrev i inlägget blir det ingen satsning, men lite träning och troligtvis några race.

   Radera