Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-09-07

Inför morgondagens avslutande deltävling i SWE-Cup

Sitter först nu och äter frukost, jag sov nämligen hela nio och en halv timme i natt. Snacka om välbehövligt. Efter frukosten ska jag ut på et väckningspass, tänkte köra ett snabbvarv runt Varpan och sedan rulla ur benen en sväng. Tar med mig betalkortet och köper några gel +ANNAT på hemvägen. Eftermiddagen bjuder på lunch samt cykelfix. Familjen drog till Stockholm igår eftermiddag, så det blir nog en del tid i soffan där jag ska "ligga med benen högt, skaka vad och dricka gul Vitargo" idag.

Tänkte skriva lite mer om och inför loppet imorgon, då är det alltså dags för Anundsloppet i Västerås. I fjol laddade jag upp med att köra 608.6 km runt hela Dalarna under slutet av söndagen och större delen av måndagen inför loppet. Fick över 10.000:- till SOS Barnbyar och rätt slitna ben. Lyckades ändå på helgen ta min bästa placering någonsin i en större svensk landsvägstävling då jag blev 12:a på just Anundsloppet. Då hade jag turen och skickligheten att hamna i en utbrytning på 14 man som höll undan till målet. I år har jag som bäst varit 18:e. Målet för mig imorgon är att försöka ta poäng i SWE-Cup igen vilket innebär att jag vill vara bland de 22 främsta. Allra helst vill jag försöka förbättra min 12:e placering från i fjol. Så jag lär väl ta i.

I fjol körde vi 95 km på ett kort varv, i år använder vi bara kortvarvet som avslutning. Jag tror att vi kör 10 varv på det längre varvet och avslutar med tre kortvarv. Totalt ska det i alla fall bli ca: 152 kilometer.
Banan är i stort sett pannkaksplatt även om det lutar lite upp och ner mest hela tiden om man ska tro Garmin. Målet är beläget i ett motlut så det passar cyklister med bra backspurt och givetvis pigga ben.

Själva tävlingsbanan och framförallt det långa varvet är delvis öppet och möjligheter för kantvind är stora. I och med att det är ett varvlopps så lär det blåsa från sidan några gånger under loppet. Tyvärr ser väderprognosen ut att ge oss ett härligt väder för solskenscyklister som gillar lugna cykeltävlingar. Ca 20 grader varmt, halvklart och vindar på 2 m/s lär inte skrämma många och inte heller blåsa någon av vägen. Men som vi alla vet så är det varken vädret eller banprofilen som avgör hur hård en cykeltävling ska bli, det gör cyklisterna själva.

Det är ju en SWE-Cup, så tävlingen kommer nog att präglas en del av kampen om totalseger och kanske även lagseger i cupen. Men, de allra flesta ställer sig nog på startlinjen med en förhoppning om att kanske vinna eller ta en framskjuten placering. Vill man vinna cupen så skadar det inte direkt att vinna deltävlingen. Eftersom säsongens två bästa lag, Team People 4 You och CK Hymer, ligger etta och tvåa både individuellt och i lagtävlingen så tror jag dessa lag kommer stå för mycket i utvecklingen av loppet. Det fina i det här är att alla andra kan utnyttja kampen mellan dessa för att ta hem fina resultat.

Så här ser totalställningen ut inför morgondagen:
1 Christian Bertilsson Team People4you - Unaas Cykling 109
2 Marcus Johansson CK Hymer 98
3 Johan Svensson CK Bure / Team J.Jensen Ramirent 85
...
55 Henrik Öijer Falu CK 5
Poäng till de 22 främsta i varje deltävling alltså och dessa poäng fördelas så här: 30, 27, 24, 22, 20, 18, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
Vill man kolla ställningen, eller allt annat som rör SWE-Cup, så finns det här: www.swecup.se

För egen del så har jag ingen fin totalplacering att kämpa om. Visst, vinner jag imorgon så kan jag i absolut bästa fall hamna 10:a totalt och det skulle ju vara grymt. Ni håller väl tummarna? Jag gillar ändå poäng så jag ska givetvis försöka ta så många som möjligt.

Taktiken i tävlingen då? För egen del så har jag ju större chanser till många poäng i en utbrytning eller decimerad klunga än vad jag skulle ha i en stor klungspurt. Så jag kör helst en stenhård tävling med raketben.
Team People 4 You skulle kunna försöka göra som dom försökte i Burseryd, med att kontrollera sönder hela tävlingen. Då gick det inte riktigt så bra för dem och ute på slutvarvet så var deras spurtare Christian Bertilsson ensam kvar i laget då resten hade gjort sitt. Med tanke på att många åsikter om passiv åkning i svensk cykel kommer från det laget så var jag då förvånad över deras ultrapassiva taktik. Nu var banan i Burseryd hårdare än banan är imorgon, så det är nog lättare att kontrollera ett lopp imorgon. Christian är ju storfavorit om det blir klungspurt. Å andra sidan så kan Team People 4 You göra en fuling och skicka iväg någon eller några i en grupp om 11 man eller mer. Håller den till mål och Marcus Johansson (eller Johan Svensson, men han är inte anmäld till loppet!?) inte är med så vinner Christian totalt.
CK Hymer ser nog gärna att Marcus Johansson vinner cupen totalt. Kanske vill dom också vinna lagtävlingen där dom är 13 poäng efter Team People 4 You. Hymer har också två killar som knackar på hos topp 10 i totalen och vill in. Även om Hymer har duktiga spurtare så tror jag nog dom allra helst vill få en hård tävling och att en mindre grupp gör upp om segern. Skulle Christian Bertilsson inte vara med i slutet så kan dom också ladda för en spurt. Hymers möjlighet till fuling skulle vara att få med fler åkare än Team People 4 You i en utbrytargrupp som håller till mål och därmed kunna vinna lagtävlingen. Men att helt strunta i Marcus Johanssons chanser till totalseger känns lite långt borta. En styrka CK Hymer har är att dom anmält 11 man mot TP4U som "bara" har 6 man i startlistan.

Nu handlar inte själva tävlingen bara om Team People 4 You och CK Hymer, men det är dessa två som kämpar om individuella segern och lagtävlingen. Falköping är urstarka och verkar ha hittat en grym höstform, Team Refero Åstorps CK har en bättre kapacitet än dom fått ut på tävlingarna tycker jag och skulle kunna vinna här. Fjolårets storlag Team TREK har haft en rätt så bedrövlig säsong och vill nog avsluta bra. Team TREK ligger 26:a i cupen med Emil Andersson och bara tia i lagtävlingen. Uppsala, Valhall och Södertälje är alla lag som gärna vill vara med och leka på cykeltävlingarna. Motala AIF har faktiskt inte en enda cyklist anmäld vilket förvånar mig något.

Jag hoppas verkligen att alla lagen bjuder upp till offensiv cykelåkning och att loppet blir riktigt intressant imorgon. Jag hoppas och tror givetvis att alla vill vara med och dansa. Jag hoppas att så många som möjligt inser att det här inte är VM eller den viktigaste tävlingen i deras karriärer, man kan chansa, man kan bli trött och det gör ingenting. Hellre chansa och försöka nå en framgång än att fega sig fram till en ok placering.

Nu är det dags för väckningspass. Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar