Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-06-10

Dags för chip på cykeltävlingar

SCF skriver idag följande: "Nu är systemen anpassade för chipanvändning och som vi informerade i mars är vi nu framme med att börja använda chip i ”skarpt läge”.

Eftersom det är ett krav för TV-produktionen vid Kortbane-SM i Halmstad att vi använder chip, mjukstartar vi upp användandet i grenen landsväg och det redan till SM i Åstorp. I Åstorp bjuder vi under linjeloppen även in till utbildning av handhavare gällande avläsningsutrustningen.
Vi vet att det är kort tid till SM och att alla som tänker delta där innan måste införskaffa ett chip som tillhandahålls av SCF. Beställning görs genom att erlägga kostnaden 990:- till BG 309-1345 och på betalningen ange namn och licensnummer, leverans kommer att ske i Åstorp alt Halmstad. Viss möjlighet att hyra chip (kostnad 200:-/tävling) kommer att finnas, då främst avsett för utländska cyklister men även för de som väljer att tävla med engångslicens.
AMB-systemet är detsamma som används i Danmark varför chipen även fungerar på tävlingar där liksom i andra länder i Europa som använder AMB. Chipen har en hållbarhet av ca 5 år och behöver alltså inte köpas årligen.

Efter dessa SM-tävlingar är det dags för alla, från klass 10-12, som vill tävla på landsväg att köpa chipet och därefter startar vi även upp för mountainbike, självfallet används sedan samma chip till alla grenar.

Föreningar som inte sökte IL-bidrag för detta 2012 har möjlighet att göra det nu, för sina licensierade Ungdoms- och Juniorcyklister. Cyklister som inte har möjlighet att betala chipet omgående nu inför SM, har möjlighet mot ett visst administrationstillägg att få det mot faktura att betala sista augusti."


Eftersom det är deltagarna och inte förbundet eller arrangörerna som ska stå för kostnaden så antar jag att detta kommer gynna deltagarna. Genom exempelvis informationstavlor vid varvning/mål som visar avstånd mellan grupper/cyklister, direktresultat på nätet och liknande service.
Eftersom chipen ska klara sig i fem år så blir det alltså ca: 200:- per säsong och jag gissar att man kan sälja sitt chip om man väljer att avsluta sitt tävlingscyklande. Ska bli intressant att se hur man löser detta för långloppstävlingar där man kan ha 1000 startande och en stor andel bara kör just den tävlingen. Ska man lägga på 200 på anmälningsavgiften så blir den ganska dyr. Samma sak gäller ju för Cykelvasan med 12000 startande. Nu ska det ju inte vara chip i motionsklasser om jag förstått det hela rätt. Så de flesta kommer nog undan.

Men vad händer då med resultathanteringen? Om den ska baseras på chip så måste ju alla som startar samtidigt ha chip vilket betyder att alla i långloppen måste ha det. Kanske kommer nu kravet på licens i alla klasser också? För då kan man också kräva chip. Jag kan tycka att licens för alla är något att jobba för, men då behöver licensen bli bättre och kanske ge ett större mervärde.

Lite trist att detta dyker upp med så kort varsel också, SM-veckan börjar ju redan nästa vecka, vilket innebär att alla som ska tävla där nu måste lägga ut 990:- direkt om man inte vill betala något mer via faktura i augusti.

8 kommentarer:

 1. Ytterligare en kostnad i en sport som redan kostar mycket att hålla på med och kräver många prylar, jag tycker det är för dyrt, 990 är en rejäl engångssumma även om det i slutändan blir ett par hundringar om året.

  SvaraRadera
 2. Motionslopp och svart race kommer att fortsätta öka :( licens + chip + anmälningsavgift = Mkt pengar

  SvaraRadera
 3. Vad är tillverkningskostnaden på ett chip? Jag gissar på 20-50kr(max)
  Men allt som är dyrt är nog bra :(

  SvaraRadera
 4. Vad är tillverkningskostnaden på ett chip? Jag gissar på 20-50kr(max)
  Men allt som är dyrt är nog bra :(

  SvaraRadera
 5. Hutlöst! Kan inte låta bli att jämföra med orienteringen, som kört elektroniskt sen mitten av 90-talet. Där köper man en SI-pinne (från 300 spänn) som har "obegränsad livslängd". Jag skaffade min 96 och använder den fortfarande. Engångshyra brukar kosta en tjuga. Efter alla tävlingar kan man jämföra sträcktider med konkurrenterna (i mitt fall gräma sig över dåliga vägval och/eller bommar). Rimligtvis borde väl ni cyklister få motsvarande service nu?

  SvaraRadera
 6. Jävla idioti, jag och många med mig kommer sluta tävla på riktiga tävlingar. Framöver kommer ALLA motionsloppen gå fortare, hårdare med lagkörning och spurt..

  SvaraRadera
 7. I Norge har jag för mig att priset för ett chip är på 600 NOK. Så 990 SEK känns väldigt högt.

  SvaraRadera
 8. Kolla så att chipet inte har batteri, för vad händer om det tar slut under ett lopp? Kontrollera också på hur långt avstånd chipet kan läsas av och så att det inte behövs en matta över vägen? Enduro World Series använder Jaguar tidtagningssystem till en mycket lägre kostnad för chip!

  SvaraRadera