Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-06-11

Morgonstund

Hej och god morgon!

Ännu en ledig dag för min del. Så himla skönt. Tänkte köra lite hårdträning på cykeln idag för att hålla igång nu och inte tappa trenden för min formkurva som nu ska peka uppåt ett tag framöver. Det hade ju varit skönt med lite talang i kroppen, men nu får jag träna istället. Skulle vara kul att köra Skuggarvstempot igen. Just för att få ett kvitto på formen just nu. Inför Vätternrundan på lördag borde jag ha fått till något riktigt långpass också, men det hinner jag inte med.

----- Text om chip -----
Angående det här med chip, som jag skrev om igår, så vill jag återigen förtydliga att jag inte är emot chip i sig. Eller att det kostar pengar. Men sättet som man inför detta på är under all kritik. Pressmeddelandet som gick ut igår har ju bara skapat fler frågor än svar. Ska man lansera något nytt, som alla dessutom måste köpa, så kräver det ju en enorm informationsinsats. Här har SCF inte lyckats alls. Att dessutom tvinga alla att köpa sina chip med som mest nio dagar kvar till tävlingen då man måste använda dom är ju helt galet. 990:- är inte jättemycket för alla, men många cyklister är studenter eller deltidsarbetande som redan lägger dom få kronor som blir över efter hyra, räkningar och mat på sin cykling. Att så plötsligt få tusen kronor extra i utgift och bara någon enstaka dag på sig att betala detta blir nog tungt för många.
Som kund förväntar jag mig att få veta vad det är jag betalar för och vad jag kan förvänta mig av denna produkt. Allt jag vet nu är att det är ett tidtagningshjälpmedel. Hjälper alltså inte mig som cyklist ett dugg. Kommer detta innebära att alla arrangörer nu sänker sina anmälningsavgifter, eftersom nu förbundet har tagit betalt av deltagarna för tidtagningen?
En annan viktig poäng är ju att om jag nu måste betala 990:- för något som införs i cykelsverige på onsdag nästa vecka så förväntar jag mig att ALLA arrangörer nu kommer använda detta i sina tävlingar från och med nästa onsdag. SCF har alltså en tung uppgift framför sig med att snabbt utbilda alla arrangörer i detta system. För om alla cyklister MÅSTE köpa detta så räknar jag med att alla arrangörer nu MÅSTE använda det. Varför skulle vi annars köpa produkten? Dessutom måste väl SCF skicka ut tidtagningssystemen till alla arrangörer? Eller ska vi klubbar betala dyrt också för den? Ingen information har gått ut om detta. Det saknas helt enkelt väldigt mycket information om det mesta kring detta.

Förslag, som nu är för sent ute eftersom SCF redan har bestämt sig, kommer här:
- Inför chip-tvång säsongen 2014 så att tid finns för cyklister att beställa chip när man har ekonomi för det och har hunnit läsa in sig på systemets fördelar. Fortfarande saknas ju i princip all information!?
- SCF har fått ett krav på sig att ha chip vid kortbane-SM för att TV-produktionen kräver det och därför kräver SCF av licensinnehavarna att köpa chip till SM för att man ska hinna testköra systemet. Låna istället ut chip under SM så ni kan testa systemet och cyklisterna/arrangörerna hinner lära sig mer om systemet.
- Det är inte cyklisternas fel att SCF är ute alldeles för sent med detta. Låt folk beställa chip nu och betala inom 30 dagar, eller annan rimlig tidsgräns.
- Chip måste kunna hyras per säsong, säg 250-300:-/ säsong eller liknande. Som det är nu kanske någon vill prova några tävlingar under sitt livs första cykelsäsong och tvingas då betala 1000:- för något som dom inte vet om dom vill ha efter några lopp.

I Danmark kostar dessa tävlings-chip 200 danska kronor / år. Enligt SCF ska dessa chip fungera även i Sverige. Jag vet inte om jag kör någon säsong efter denna, eller om jag gör det så vet jag definitivt inte hur många det blir. Jag, och många med mig, hyr nog hellre ett chip via Danmark för 200:- / år än att pytsa ut 990:- för en obestämd framtid. Jag menar, varför ska jag mitt i säsongen betala 990:- för att kunna fullfölja den? Vem köper mitt begagnade chip efter denna säsong när ALLA redan har köpt egna chip? Den extremt begränsade tiden ger mig dock inte möjlighet till någon annan lösning än SCF's.

Så här skrev SCF den 17:e mars om chip-utvecklingen:
"Det som nu pågår är ett arbete med att anpassa arenaprogrammet "Cykelresultat" och IndTA för att kunna ta in data från AMBs chipsystem, vilket är det system SCF valt att satsa på.

När detta är klart, preliminärt i maj, så kan utbildningar gällande handhavande av systemet göras. Då kommer också chipen att börja säljas, hur är ännu inte beslutat men det blir förmodligen i en webbshopslösning.
Kostnaden är ännu inte beslutad, men den kommer inte att kopplas till licensavgiften. Det ska vara möjligt att inneha licens utan att köpa chip i de fall man inte ämnar tävla, men ändå vill ha försäkringskyddet och andra förmåner.

Vi återkommer med mer information om chipen vartefter utvecklingsarbetet fortskrider."

Man har alltså inte börjat utbilda gällande handhavande av systemet ännu, man har inte någon webbshoplösning och man har definitivt inte återkommit med mer information om chipen.

Nu ska jag inte bara skrävla här i min blogg och hoppas att allt når alla som kan tänkas bry sig, nej jag tänker skicka ett mejl till SCF också. Så det så!
----- Slut text om chip -----

Ah. Känns som som det är dags för någon form av frukost nu, tycker ni inte?
Vi i Falu CK elit som inte var hemma, eller på väg till sjukhuset, efter Arlanda Test Track Race. Från vänster: Fredrik Carls, Joel Håland, Christoffer Kvist, Johan Carls och jag.

2 kommentarer:

  1. Det känns symptomatiskt att man inte kan kommentera nyheten http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Nyheter/Egnanyheter/Antligenkanchipenborjaanvandas/.

    /DE

    SvaraRadera
  2. Har du fått något svar på ditt öppna mejl till SCF?

    SvaraRadera