Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-06-12

Mejlade SCF igår

Mejlade till kansliet och generalsekreterare Anders Karlsson igår:
"Hej!

Skriver detta i egenskap av cyklist.

Det hastiga införandet av chip är under all kritik. Att nio dagar innan SM-tävlingarna drar igång meddela att alla (som inte vill betala extra via faktura) måste köpa chip för 990:- via direktbetalning till ert bankgiro för att kunna vara med i SM.
- Ingen information om fördelar, eller hur systemet ska fungera, har kommit ut till vare sig cyklister eller arrangörer. Exakt vad är det vi köper?
- Ni har inte utbildat någon i detta system ännu och ändå ska det köras skarpt från och med nästa vecka? Chipköpare kommer givetvis kräva att detta används av alla från och med skarpt läge.
- Det måste finnas möjlighet att hyra chip en säsong, precis som i Danmark. Att mitt i säsong tvinga cyklister att lägga ut 990:- för att kunna fullfölja den!?
- Ni (inte cyklisterna) har kravet om att chip ska användas på kortbane-SM. Låna ut chip under den tävlingen och någon/några tävlingar inför kortbane-SM och inför sedan chip i skarpt läge 2014. Då hinner ni dessutom utbilda alla i systemet och testa det.
- Det finns ingen information i vad vi som tävlar får ut av detta system. Det finns inte heller någon information till arrangörer/klubbar om vad detta kommer innebära. Kommer SCF nu stå för tidtagningssystem och ansvarig tidtagare? Eller vad är det cyklisterna betalar för?
- Ska ni sälja tidtagningssystem till arrangörer så kanske dom också behöver veta det och hur det fungerar, helst före ni inför detta system i skarpt läge.

Jag föreslår att ni omedelbart tar tillbaka ert pressmeddelande, tänker om och gör rätt. Informera först, sälj sedan. SM-veckan är ett bra första tillfälle för informationsspridande.


Med vänlig hälsning

Henrik Öijer"


Fick ganska snabbt följande svar:
"Hej Henrik,

Vi informerade om detta på hemsidan i mars månad och vi följer den planen."


Så jag svarade på följande vis:
"Hej Anders!

Och nej, Anders. Så här skrev ni i mars:
"Det som nu pågår är ett arbete med att anpassa arenaprogrammet "Cykelresultat" och IndTA för att kunna ta in data från AMBs chipsystem, vilket är det system SCF valt att satsa på.


När detta är klart, preliminärt i maj, så kan utbildningar gällande handhavande av systemet göras. Då kommer också chipen att börja säljas, hur är ännu inte beslutat men det blir förmodligen i en webbshopslösning.
Kostnaden är ännu inte beslutad, men den kommer inte att kopplas till licensavgiften. Det ska vara möjligt att inneha licens utan att köpa chip i de fall man inte ämnar tävla, men ändå vill ha försäkringskyddet och andra förmåner.

Vi återkommer med mer information om chipen vartefter utvecklingsarbetet fortskrider."

I den texten finns ingen information angående vad vi får, förutom ett chip, när vi köper denna produkt för 990:-. Ni skrev i ovanstående text att chipen skulle börja säljas, inte att man plötsligt bara skulle ha någon dag på sig att köpa detta inför SM. I texten står det också om att utbildningar skulle börja, det har inte hänt ännu. Kostnaden 990:-, eller chipen i sig, har jag ingenting emot. Chipen kan säkert vara jättebra, men det är upp till SCF som säljer dessa att förklara fördelarna och vad det är vi får för pengarna.
Ni återkom aldrig heller med information under utvecklingsarbetets gång, ni återkom med ett krav med kort tidsfrist.
Dessutom har föreningar och arrangörer fortfarande inte fått någon information annat än att chip kommer införas. Eftersom alla måste använda chip från och med onsdag nästa vecka så måste ju alla arrangörer och föreningar få veta vad som gäller. Alla har inte varit i Danmark och sett hur chipet används och vilka fördelarna är.

Återigen: slopa kravet på köpt chip under SM. Informera om vad det är ni säljer innan ni ställer kravet att alla ska köpa det och erbjud cyklister att hyra chip per säsong.

Med vänlig hälsning
Henrik Öijer"


Jag tror inte att jag får något mer svar på detta nu. Tyvärr. Ska mejla SCF's styrelse ungefär samma sak nu när jag bloggat klart detta, tror inte på underverk därifrån heller men försöker man inte så vinner man inget. Igår när jag hade mejlat SCF så la jag upp en skärmdump på mejlet i facebooksidan för den här bloggen: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=430643810367834&set=a.214206658678218.42839.213676482064569&type=1 Inlägget har setts av över 8200 personer, i skrivande stund. Många har kommit med synpunkter och ingen tycks tycka att jag är fel ute. Tvärt om.
Det finns cyklister som anmält sig till SM i Åstorp men som nu inte längre har råd att åka dit eftersom det plötsligt kostar 990:- extra. Så här kan vi inte ha det.

SCF la ut en FAQ angående chip igår kväll: http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Forforeningar/FAQ/Chip/ Utan att gå in på några detaljer där så kan jag bara återigen konstatera att man inte tänkt klart på förbundet.

6 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag hänger med i detta. Vad är det för fel på systemet som användes på Lida Loop till exempel? Hur stor precision är det som SCF tycker att det måste vara? Är detta något som cyklister i Sverige efterfrågat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lida Loop hade ett chip som fungerar för tidtagning. Med detta chip från SCF ska man kunna se vem som var först i mål eller liknande. Jag vet egentligen inte så mycket om det då SCF inte har informerat om det. På Falkenloppet i söndags drog ett oväder in till målgången för H40 vilket gjorde att målkameran inte fick fram några bra bilder och bara dom tre första fick sin placering. Där hade ett avancerat chip varit till stor nytta.

   Radera
  2. Jo, fast då är man väl i en fråga om exakthet. Nu har inte jag läst allt om detta med reglerna på den tiden jag tävlade var framhjulet över mållinjen, om chipet är för tidtagning och placering så måste väl reglerna ändras om det även ska vara för placering? Till första chip över mållinjen?!

   Jag hörde om Falkenloppet, antar att det var det regent som vi fick i Lida med...

   Radera
 2. Kritiken verkar äntligen nått fram

  http://www.eurosport.se/cykel/generalsekreteraren-lamnar-efter-turbulensen-jag-har-fatt-nog_sto3799149/story.shtml

  /DE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gråter inte över det... Frågan är om jag skall våga jubla?

   Radera
 3. De här SCF verkar vara en riktigt god skara IDIOTER! Samma gamla visa o ingen tar ansvar för nått! Samtidigt verkar svenska cyklister väldigt happy med att vara medelmåttor, de som är bra är för bra o måste ta sig utomlands eftersom det inte finns någon konkurrans i Sverige längre, där borde SCF vara med o göra allt de kan för o bli bättre inte stjälpa motionärer med kostnader...

  SvaraRadera