Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-04-20

Två landsvägslag i Falu CK 2011?

Det här är inget officiellt från Falu CK, jag har inte ens på allvar tagit upp frågan med styrelsen. 

Elitlag i Falu Cykelklubb
En liten dröm som jag, i flera år, haft vid sidan av min egna elitcykling har varit att leda någon form av lag inom idrott. Gärna då cykel givetvis. Att vara en del av idrottares utveckling och hjälpa dem nå framgång tror jag skulle ge de allra flesta en riktigt behaglig känsla i kroppen.
Jag anser att varje cykelförening bör ha en bra organisation kring elitcyklisterna. Detta behövs främst på landsvägssidan, då de är mer beroende av ledare som kör bil och agerar mekaniker under tävlingar. Så har man, i föreningen, cyklister som vill cykla landsväg på elitnivå så måste det också finnas folk runt dessa ambitiösa cyklister. 
Visst, man måste satsa på nybörjarna och ungdomarna. De är framtiden i varje förening och idrott. Men om dessa ungdomar inte har någon stabil lagorganisation att växa upp till så är risken stor att de byter klubb. Det måste alltså finnas någon form av A-lag även i cykelföreningar för att hålla kvar och locka så väl ungdomar som elitcyklister. Det behöver inte vara 10 sponsorer, gratis cyklar och lön för att göra ett lag. Allt som behövs är egentligen ett litet antal personer som gillar att cykla och minst två personer (per större tävling) som ställer upp för dessa cyklister. 
Jag är övertygad om att inte något svenskt cykel-lag delar ut någon lön. Möjligen får cyklisterna i de största lagen ersättning för sina utgifter i samband med resor och tävlingar. Något enstaka lag kan nog erbjuda lånecyklar också. 

Eldsjälarna
Det viktigaste för att skapa ett lag på landsväg är att föreningen har några eldsjälar som ställer upp för cyklisterna. Några som åker till tävlingar, nålar nummerlappar och langar dricka. Och visst, det är säkert lättare att få några lokala sponsorer än det är att hitta dessa eldsjälar. Men jag är övertygad om att det finns personer i varje ort med någon form av cykelkultur som kan ställa upp i ett lagbygge. Om de bara tillfrågas. 
Har man två, eller fler, eldsjälar som stomme för ett landsvägslag så är jag helt övertygad om att föreningen får behålla sina cyklister när de kommer upp i junior och elitålder. Och dessutom blir föreningen attraktiv också för cyklister från andra föreningar, som saknar den uppbackningen.  Dessa eldsjälar får räkna med att åka på något läger (betald utlandssemester!) och vara med på alla de större tävlingarna som kräver servicebil. De mindre tävlingarna klarar faktiskt cyklisterna av själva. Den laganda man bygger med ett "team" räcker oftast långt även utan ansvariga ledare på plats på varje tävling. Det behöver givetvis inte heller vara två eller tre personer som tar allt lagjobb. Kan man få 10 personer där vissa har mer tid än andra att hjälpa till så kan man avlasta varandra och dela upp tävlingarna mellan varandra.

Finns intresset?
Därför ska jag i år, när jag får mer tid, göra en ordentlig intresseanalys och se om det kan vara möjligt med två landsvägslag i Falu CK redan nästa år. Jag har faktiskt själv skaffat mig lagledar och mekaniker-licens, på så sätt kan jag vara tillgänglig i framtiden vid behov. Just nu har jag dock för mycket att göra och för många barn för att kunna lägga ner tiden i själva lagarbetet. Men jag kan alltid skaka om byn för att se om det ramlar ut några eldsjälar. Jag är övertygad om att bara det ramlar fram ett par namn till en lagledning så blir det sedan inga problem med vare sig cyklister eller sponsorer.

Vad har vi för förutsättningar i Falun då?
På damsidan har vi redan ett antal cyklister. Nämligen fyra med elitlicens och två damjuniorer, varav en blir elitcyklist nästa år. Här behövs egentligen ingen värvning av cyklister göras utan det handlar mest om att få till en stabil organisation runt dessa tjejer som vi redan har. Med svenska mästarinnan i laget och unga och hungriga tjejer runt henne så borde det egentligen inte vara speciellt svårt att få till något bra med relativt enkla medel.

På herrsidan har vi det just nu ganska tunt. I alla fall när det gäller elitsatsande cyklister på landsväg. Här skulle vi behöva "väcka" några vilande cyklister med elitkapacitet och kanske till och med locka in någon ny i föreningen. I Falun bor det ett stort antal duktiga cyklister som tävlar för andra föreningar. Så att göra ett lag med cyklister boendes i Falun är inga problem. Bara man har något att motivera dessa vilande elitcyklister och cyklister tävlandes för andra föreningar med.

På ledarsidan så har vi i dagsläget faktiskt ingen som verkligen axlat ansvaret för något elitlag, men så har det inte heller varit aktuellt på ett tag. Vi har några föräldrar som ställer upp för sina "barn", men mer än så är det inte. Men här finns resurser må ni tro. Vi har ju faktiskt en "falubo" som är ledare i Team Sky, jag vet att vi har många före detta cyklister som fortfarande brinner för sporten, vi har utbildade massörer med stort cykelintresse och givetvis massor med cyklistföräldrar. Jag är helt övertygad om att några av dessa kan ta på sig en bit av ett lagbygge bara de tillfrågas. Eller kanske läser dessa rader.

(Veteranlag) Jag sätter det lite inom parentes då det i min värld inte ska satsas pengar eller stora resurser på ett veteranlag. Dessa gubbar får nog i större utsträckning klara sig själva, men på den nivån cyklar man väl också enbart för att det är kul? Men det finns faktiskt en tanke i Falun om att eventuellt ha ett veteranlag i Falu CK som antagligen skulle bli ett av landets absolut mest kompetenta lag. Ni får själva fundera lite på vilka cyklister (och före detta cyklister) det finns i Falun som har passerat, eller strax ska bli 30. Några av dessa funderar alltså på att köra några tävlingar tillsammans och ha riktigt kul när de tävlar. Initialt skulle några av dessa kunna fungera som rutinerade cyklister i eller kring ett vanligt elitlag.


Sammanfattningsvis
I Falun och Falu CK finns alla förutsättningar för att ha så väl dam som herr och veteranlag. Med ledare åtminstone till de båda tänkta elitlagen. Dock så måste så väl lagledare, mekaniker, massörer och några cyklister skakas fram. Detta hoppas jag kunna göra, dels som eldsjäl i Falu Cykelklubb och förhoppningsvis genom denna blogg. En intresseanalys skall göras, men läser du detta nu och vill vara en del av en möjlig satsning 2011 så är du varmt välkommen att höra av dig till info@henrikoijer.com. Detta gäller så väl cyklister som lagledare och även företag som vill synas med oss. Att jag skriver detta nu, våren 2010 och inte senare på hösten är givetvis för att om något skall göras, så skall det göras ordentligt. Och då kan det gärna få ta lite tid.
Detta inlägg kom spontant och blev kanske lite långt, men jag hoppas att det var värt att läsas.

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Jättebra skrivet, helt rätt "gubbarna" ska betala själva, för att det är så trevligt att cykla.... mvh/ lars Telenius "gubbe" i H 50

    SvaraRadera
  2. Man blir inte automatiskt förvisad till Veteranklasserna bara man passerat 30... Till skillnad från MTB så finns et en livaktig och tuff Seniorklass där man kan få tävla mot allt från fjuniga wannabees till gråhåriga hasbeens (men fortfarande wannabees).
    En nystartad Seniorcup gör inte saken sämre!
    Kämpa på, det är inte så mycket grönvitt i klungan.

    SvaraRadera
  3. Hej! Bra idé med att samla alla cyklisterna i Falu CK det är ju den klubben som är etablerad och känd i landet, frågan är ju varför då det för inte så länge sen bildades en "veteranklubb" (reklam för en cykelbutik)i Falun? De borde ju kunnat samlas i Falu CK istället som en bra draghjälp i föreningen.

    // Fundersam

    SvaraRadera
  4. Håller med dig i stort men anser dock att det är ett misstag att inte foka på ett veteranlag, varför då kan man undra?
    1. Veteraner vinner tävlingar till skillnad mot Falu CK nuvarande elitlag vilket sponsorer gillar.
    2. Veteraner vill och kan jobba på cykeltävlingar och andra evenemang.
    3. Veteraner har oftast jobb/karriärer som möjliggör sponsring till klubben. Om man bor i Falun men tävlar för annan klubb hamnar sponsorpengarna inte i Falu CK.

    SvaraRadera
  5. Väntar med spänning på uppföljning, vore kul med fler lag. Även mtblag i stil med CRT kanske men från någon vanlig bra klubb.

    SvaraRadera
  6. Har Falu CK ett elitlag på lvg?

    SvaraRadera