Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2024-02-04

Lite bilder och resultat från Orsa Grönklitt Ski Marathon 2024!


Hej och god morgon på dig!

Idag är jag lite stel, trött i ryggen och framförallt så har jag ont i benen. Plus ett skavsår på en tå. Med det sagt så känns det ändå över förväntan efter att ha kört Orsa Grönklitt Ski Marathon igår. Idag ska jag dricka mycket (för det gjorde jag inte igår) och bege mig ut på en promenad snart för att veva igång kroppen. 

När jag kom upp till Orsa Grönklitt så var det soligt och -3.5 grader, helt perfekta förutsättningar för en fin dag. Parkeringen var precis mellan start/mål och nummerlappsutdelningen så allt var nära och enkelt att hitta. 


Jag hämtade ut min nummerlapp och gick på toa. Jag träffade bröderna Steen och Håkan som bloggar åt Långloppscupen. Det är lite annorlunda att åka på lopp och inte känna igen allt och alla så som det ofta är på cykeltävlingar men det har sin charm det med.

När man anmälde sig så kunde man anmäla sig i tävlingsklass led 1-4 eller motion. Jag anmälde mig till tävlingsklass och led 4. Kanske lite för att plocka ner mina egna förväntningar på mig själv något. På morgonen så fanns det också ett led 5 där. 
Jag växlade några ord med mannen i bilen bredvid mig på parkeringen. En "led 3-åkare" på Vasaloppet som hade haft lite sjukdomsbesvär över jul- och nyår. Efter att ha pratat lite med varandra så sa vi att vi kör en parkerings-tävling. Så det blev en liten tävling i tävlingen. Kul! 

Jag gick in i startfållan med 10 minuter kvar så jag stod väldigt långt bak i det drygt 600 personer stora startfältet för 42 km-loppet. Glatt humör och några stressade åkare som kom springande med kort tid kvar för att leta efter sina skidor. Lite som vanligt med andra ord. Två varv på en 21 km lång bana skulle avverkas.

Starten gick och precis som på Vasaloppet så kom jag en liten bit innan det tog stopp. Ganska snart så flöt det på igen och den första kilometern klockades på 5.55. Att stå långt bak var också ett sätt för mig att inte gå för hårt i början utan att komma igång lite försiktigt och sedan hitta mitt tempo. Efter några kilometer så började det glesa ut något. jag tog mig fram där jag kunde och kände mig stark. Skidorna fungerade bra. Bra fäste och medium glid skulle jag säga. Efter en mil eller så fick jag upp ångan och lite mer fritt spår så jag tog mig fram och ikapp grupp efter grupp. Precis innan varvning så var det några backar och där kunde jag också passera rätt många. Diagonalåkning och stakning med frånskjut passar mig (och cykelmusklerna) bättre än stakning kan vi väl konstatera. 

Ut på varv två och jag kände att kroppen lätt skulle klara ett varv till. Jag kunde passera några fler och såg en grupp långt fram. Den ville jag ikapp men nu började det bli svårare... Ett par åkare släppte gruppen i ett motlut och jag gick bra uppför så jag kom ifatt. Men deras glid var nu långt mycket bättre än mitt glid. Efter ungefär tre mil så började jag ändå känna av i musklerna att jag tävlat tre mil på skidor men orken var bra. Glidet blev sämre när temperaturen steg så jag fick det lite jobbigt på det superlånga platta partiet längs myrarna. Jag kom ikapp min parkeringskamrat som hade bättre glid än mig men "kramp i hela kroppen". Åkare började passera mig och jag hade svårt att följa med. Jag kunde dock passera någon som tappat energin och jag visste att avslutningen skulle passa mig bättre. Så under dom avslutande kilometerna så passade jag på att gasa i motlut och backar för att ge allt sista biten och även kunna passera några som tidigare hade passerat mig. Det är något speciellt med att vrida ur kroppen rejält när den redan är trött.

Inför loppet så hade jag ingen aning om vad jag kunde förvänta mig för åktid men hade gissat på 2:48-3:30 beroende på fart. När jag åkte så räknade jag ut att jag borde hamna någonstans runt 2:48. Min tid blev 2:49:35 men då var också loppet 42,5 km och inte prick 42 km. Supernöjd med det. 
Min placering på 42 km-loppet blev 246:a av 603 deltagare, övre halvan! Med bättre glid och en startposition längre fram så hade jag kanske kunnat vara några minuter snabbare men det finns så många om och men i ett såhär långt lopp och jag är supernöjd med min prestation och hur kroppen fungerade. 

Nu får vi se vad detta ger i seedning till Vasaloppet. Troligtvis led 5-6. 


Jag hade tagit med mig en powerbar som jag kunde äta efter loppet och sedan hade jag tänkt äta i Mora eller kanske hemma efter loppet. Men jösses så hungrig jag var. 2-3 halvfulla muggar Enervit och tre gels stod jag mig inte på. Så jag tog en buffé på restaurangen efter att ha duschat och bytt om. 

Det blev både pasta med köttfärssås och pannkakor. Min Powerbar är kvar än...


Här hittar du resultat från Orsa Grönklitt Ski Marathon 2024
Här finns det också några bilder från Orsa Grönklitt Ski Marathon
Det verkar dock inte vara lika poppis med bilder från skidlopp som det är från cykellopp. Eller så vet jag inte var jag ska hitta bilderna. Har du något tips? 

Det blev en riktig pangdag igår. Ett välarrangerat lopp, fantastisk infrastruktur för arrangemang och så otroligt vackra banor. Att det dessutom inramades med solsken gjorde det till en sådan där dag som man vill uppleva om och om igen. Jag tävlade med ett leende.


Nu blir det promenad, frukost och sedan ska jag cykeltävla i källaren också. Benen kommer nog inte vara så speciellt pigga men det kan bli kul ändå. Jag får värma upp lite mer än en minut denna gång så kanske det blir bättre. 

Hoppas att din helg är och har varit fin. Ha en bra dag, hoj!


Om du tyckte att detta var intressant så kan du också följa mig via följande kanaler:

- Köper du cykelkläder via min affiliate-länk hos Siroko så får du 10% rabatt på alla priser, även dom cykelkläder som redan är till nedsatt pris: https://srko.co/henrikoijer (länken ger automatiskt omräknade priser, ingen kod eller annat behöver anges)
- Om du vill köpa cykelhjälm och glasögon så har jag en rabattrabattkodkod hos Limar som ger dig 30% rabatt, ange: LIMAR30OIJER
- Om du vill är intresserad av produkter som hjälper dig att återhämta dig snabbare eller bara vill avnjuta en skön avkoppling så får du 10% rabatt på https://hypericenordic.com/ om du använder koden Henrik10 vid ditt köp. Jag har massagepistolen Hypervolt 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar