2018-03-15

Frågor, frustration och Försäkringskassan

Hej och god morgon!

Ny dag, nya möjligheter. Skönt att få lämna valda delar av gårdagen bakom mig i alla fall. Det är inte alltid som allting känns lätt, men det är väl som det ska vara och en del av livet. Allt är inte en dans på rosor.

Igår så svarade jag ju på ett par frågor och vips så fick jag ett antal nya frågor, så jag tänkte svara på dom också givetvis. Kanske kan bli ett stående inslag att jag svarar på frågor i mina blogginlägg också.

Från min Facebook-sida hittar jag följande:
Robert Holmedahl
Tjänare, du ska inte testa och köra med Fatbike någon vinter, har själv tänkt och köpt en faktiskt.

- Det är ju som så här va, att även om jag inte har kört någon hel vinter på fatbike så har jag i alla fall kört Fatbike. Kom till och med trea i "inofficella Fatbike-SM i Högbo för tre år sedan: http://oijer.blogspot.se/2015/02/trea-pa-hogbo-fatbike-challenge.html

Johan Limpan Lindbom Jag glömde igår att ställa frågan.. Du verkar ju ha koll på din vikt. Väger du dig innan du hoppar upp på cykeln eller kör du morgon vikt? Själv så kan det skilja från morgon till kväll i vikts(beroende på mat intag, vätska mm) men efter pass ligger jag alltid under morgon vikt!?
- Jag kollar morgonvikt nästan varje dag. När jag kör Kompiskampen så väger jag mig också precis innan jag ska cykla och då med cykelstrumpor, cykelbyxor och pulsband på mig. Jag kan också väga mindre efter pass, men oftast är jag för bra på att äta och tränar för korta pass för att lyckas med det.
Min vikt dom senaste 12 månaderna.

Sedan så hade jag också några frågor i gårdagens blogginlägg:
Johannes Sikström14 mars 2018 09:04
Vad har du för mål för tävlingarna i sommar?
- Mitt mål är såklart att prestera så bra som möjligt. Det är svårt att säga något om placeringar, eftersom det givetvis beror på de andra cyklisterna. Men jag vill känna mig med i matchen och helst kriga om topp-10 på Långloppscupens deltävlingar.

Acke Svarén14 mars 2018 11:59
Hallå Henrik! Undrar vad ditt största mål för 2018 är? Vinna långloppscupen? Mvh Acke :)
- Det skulle kunna vara att hålla Acke Svarén bakom mig på Bockstensturen! Vinna blir nog en aning för tufft, men absolut så ska jag försöka komma så långt upp i totalen som det bara är möjligt.

Avslutningsvis så var det väl kanske ingen fråga, men jag tar med den ändå:
Rune Olofsson14 mars 2018 08:08
Den sista delen på varje blogginlägg borde vara en länk till en av din videos på "tuben" och en påminnelse att prenumerera inklusive länk till detta (https://www.youtube.com/user/OijerHenrik) och ev Strava.com och Zwiftpower.com. Dags att lämna "919"! :)
- se slutet av detta inlägg och just i detta nu har jag faktiskt 920. :)

Igår försökte jag få mig ett rejält pass, men det blev en rejäl pannkaka av alltihop istället. Var trött, lite småsliten och rätt mentalt trött också. Så jag insåg att om det skulle bli något vettigt tränat så fick det bli ett Zwift-race. Anmälde mig till ett längre lopp på 58 km, perfekt!
Finn ett fel.

Alltså teknik är ju fantastiskt när det förgyller och berikar livet. Men fantastisk teknik som krånglar är riktigt frustrerande. Igår var jag ju dum nog att hänga upp min träning på Zwift också. Tyvärr så funkade det sådär (säkert min internet-uppkoppling) så plötsligt blev jag ensam i Zwift-världen under pågående lopp. Cyklisterna kom sedan tillbaka och jag fortsatte tävla ett tag till innan alla konkurrenter försvann ur min internetcyklingvärld igen. Denna gång var dom borta så pass länge att jag gav upp.

Jag tog istället sikte på en tävling som startade en timme efter den jag hade tänkt köra. Så jag startade om Zwift och hela baletten för att se om det fungerade bättre då. Först lite knackigt men sedan gick det hur bra som helst. Med några minuter kvar till loppet så kom den där lilla rutan upp som sa att jag automatiskt skulle skickas in till startfållan. Övriga cyklister försvann från världen och jag väntade på att bli teleporterad till startfållan. Och väntade. Och väntade. Starten gick och jag var fortfarande kvar ute i Zwift-världen och trampade i min ensamhet. Då gav jag i alla fall upp. Tack och god natt.

Jag fick i alla fall drygt 14 minuters hårdkörning och totalt en timme, två minuter och 41 sekunders träning. Så helt bortkastat var det ju inte. Men ändå frustrerande, givetvis.
Ett stycke muntergök.

Avslutningsvis så ska jag väl gnälla av mig lite gällande Försäkringskassan också. I slutet av januari (till och med den 1:a februari) så hade Frida en lunginflammation och hon var också förstoppad. Lång tid med feber, hosta, ansträngd andning och till råga på allt så åt hon ju i princip ingenting under flera dagar. Så jag var hemma för Vård av barn, som det heter. Som man är som förälder med sjukt barn.

Skickade sedan in en ansökan om ersättning för vård av barn till Försäkringskassan. Som då givetvis ville ha ett intyg från sjukvården eftersom hon hade varit sjuk längre än åtta dagar. Så jag kontaktade sjukvården och bad dom att skicka ett intyg på detta. Sen kom inga pengar i slutet av förra månaden så jag ringde Försäkringskassan igen. Jodå, då hade dom fått intyget, men det gällde bara för dagarna som vi hade sökt vård fick jag veta och dom kunde inte betala ut pengar för dom dagarna som jag hade intyg för, utan dom behövde ett intyg som gällde hela perioden jag hade sökt pengar för. Så försäkringskassan hade fått ett intyg från när hon hade legat på sjukhuset en natt och när jag några dagar senare var in till akuten igen, men inte resten av dagarna. Så jag behövde ett intyg för tiden 26:e januari till 1:a februari också.
Jag ifrågasatte till handläggaren på Försäkringskassan om en läkare verkligen kunde intyga att Frida varit sjuk även efter att vi besökt akuten eftersom dom givetvis inte har en aning om hur länge någon är sjuk, men det kunde dom fick jag till svar. Så brukade dom alltid göra.

Så jag kontaktade sjukvården igen och bad dom att skicka in ett nytt intyg för dagarna 26:e januari till och med 1:a februari, eftersom Försäkringskassan behövde det. Sen blev det tyst igen. Så jag har i några omgångar ringt Försäkringskassan för att se om dom fått intyget utan att det hade kommit fram. Det handlar ändå om åtta dagar där jag inte har fått lön, så det är rätt mycket pengar jag saknat och verkligen behöver...

Igår så ringde plötsligt sjukvården och meddelade att läkaren inte kunde intyga att Frida hade varit sjuk efter att vi hade besökt akuten. Precis som jag hade anat och också ifrågasatt till handläggaren på Försäkringskassan. Jaja, det var väl bara att ringa upp handläggaren på Försäkringskassan och typ säga att jag hade rätt. Men där tog det stopp.
Jag förstår ju att dom har regelverk och riktlinjer att följa för att inte betala ut pengar till höger och vänster till alla som frågar snällt. Men jag tycker liksom att jag gjort allt som jag blivit ombedd att göra, begärt intyg från sjukvården och sedan ett kompletterande eftersom Försäkringskassan själva inte förstår att ett barn med lunginflammation, feber och förstoppning inte blir friskt dagen efter ett akutbesök.

Jag kan ju tycka att om Försäkringskassan behöver intyg skrivna på något speciellt vis från sjukvården så kanske dom bör se till så att de som jobbar inom sjukvården vet och förstår hur man fyller i ett sådant intyg. Om sjukvården och Försäkringskassan inte är överens om vad sjukvården kan intyga så tycker jag inte att det är min uppgift att lösa.

Men där sitter jag nu. Jag måste köra en process mot sjukvården för att få dom att intyga att Frida har varit sjuk eftersom Försäkringskassan annars inte betalar ut pengarna för vård av barn. Samtidigt så tänker jag ta det vidare med Försäkringskassan och ifrågasätta deras agerande. Tyvärr så finns ju också risken att jag inte får några pengar alls.

Skitdrygt.

Handläggaren på försäkringskassan tog upp ett exempel: "Om man bryter benet och besöker sjukvården så sjukskriver dom en för perioden som man inte kan jobba/ha omsorg". Det tyckte jag var ett helkasst exempel av två anledningar. För det första så är en gipsning oftast tidsbestämt, läkaren vet hur många veckor som patienten ska vara gipsad och därför sjukskriver den på en bestämd tid. Om ett barn har lunginflammation så kan man väl inte som läkare förutse hur länge barnet ska vara sjukt?!? Och sedan när sjukskriver en läkare ett barn ens för sådant?! Sjukskriven från vad liksom?

Nej, jag blev riktigt irriterad faktiskt. Inte för att det hjälper och det förstörde rätt mycket av min gårdag, men så blev det.

Det var gårdagen det. Idag är en ny dag, vi vänder blad och går vidare. Intensiv arbetsdag väntar, det är ridtorsdag, det blir pannkakor till middag och till kvällen så kommer Linda hit. Efterlängtat!

Nu ska jag packa ihop lite här hemma, jaga lite barn, käka frukost och sedan rulla iväg till jobbet. Vi hörs i kväll eller imorgon igen!

Ni vet väl för övrigt att jag också finns på andra sociala medier?
- På YouTube så samlar jag tävlingsvideos, någon vlog och lite annat smått och gott. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal genom att klicka här. Tack på förhand!
- På Instagram lägger jag ut bilder från cykellivet och en del stories under dagarna, kika in och följ mig gärna.
- Jag har en Facebook-sida också där jag lägger ut länkar till bloggen och lite annat. https://www.facebook.com/henrikoijer/

2 kommentarer:

  1. Doktorn som satte pneumonidiagnos skall absolut kunna intyga att man förväntas vara hemma i 2 veckor framåt (och mer om det finns förvärrande faktorer)

    SvaraRadera
  2. Precis, det finns ju 'standardlängd' på olika sjukdomar som läkaren ska sjukskriva för, och så får man själv kontakta vården om man inte blivit frisk inom den tiden. Så dåligt att inte FK och vården var mer samkörda i det här fallet! Stå på dig.

    SvaraRadera