Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-05-31

Först!


Först på jobbet och jag ställde mig på parkeringsplats 1, alltid retar det någon...

Högt tempo på jobbet, högt tempo i livet. Rätt skönt att Långa Lugnet är på söndagen så jag hinner återhämta mig något under lördagen. Idag börjar Scandinavian Outdoor Games där Långa Lugnet på söndagen är den stora höjdpunkten. Samtidigt pågår Falukalaset i stan så det finns extra många anledningar att vara i Falun denna helg. Bianchi kommer att vara på plats under helgen så ni kan träffa delar av Falu CK:s elitlag där, däribland jag. 

2013-05-30

God kväll!

God middag!

Det är vad jag kommer få höra när jag anländer till jobbet och klockan är nästan halv nio på morgonen. Bara att kämpa på. Cyklade med barnen till dagis i morse, ser ut att kunna bli en strålande dag detta.
I kväll är det Ingarvet GP, men jag är faktiskt osäker på om jag ska vara med eller ej. Dels är jag lite sliten och sedan har jag så mycket annat som kräver sin tid. Det är svårt att hinna med allt som jag vill göra då dygnen bara är 24 timmar.
Vad ska ni göra idag?

2013-05-29

Har kört hela Långa Lugnets bana

Robert Reyier Österling och jag körde igenom hela söndagens bana idag. Jag hade lite ambitioner om att bli trött idag, ville ligga på för att få den där härliga MTB-tröttheten i kroppen igen. Kan väl säga att jag lyckades. På slutet kändes det som om jag hade 5 bar i däcken och fler gånger var jag tvungen att kolla om gaffeln var låst. Första loopen gick ju utan problem, andra loopen är ju bitvis ganska teknisk och här visade jag Robban alla spårval man inte ska köra på söndag. Kände mig ändå rätt stark och hade kul på två hjul. När vi gick ut på tredje slingan så började tröttheten komma och det här passet blev ju till slut en riktig ego-boost för Robbans del.
Robban med bara några kilometer kvar till Lugnet

Vi kom runt på lite knappa 2:44 utan att köra allt som ska köras på nere på stadionområdet. Skulle gissa på en vinnartid på 2:16.

Mål med Långa Lugnet

Det jag syftar på med rubriksättningen är inte arrangörsstabens mål med tävlingen, eller Falu cykelklubbs mål, utan mitt egna mål med mitt deltagande i Långa Lugnet. Har funderat lite på det där och det är ju väldigt svårt att veta hur jag står mig i ett traditionellt långlopp eftersom det var så länge sedan jag åkte ett. Cykelvasan körde jag ju förvisso i höstas, men det loppet är inte riktigt att jämföra med deltävlingarna i Långloppscupen. Med hemmatävling och allt vore det ju kul om det gick ganska bra, jag hoppas därför kunna ta mig i mål bland dom 30 främsta. Skulle jag bli topp 20 så vore det ett fantastiskt resultat. Nu är det upp till mig att förbereda mig på bästa vis så att förutsättningarna för en topp-prestation finns där på söndag.
Bild från lördagens cykling längs Långa Lugnets sträckning. Här är vi ute på slinga tre.

Som en del i min förberedelse inför tävlingen så ska jag idag köra igenom hela banan. Det kommer jag göra tillsammans med Robert Österling i kväll. Hoppas att han inte är allt för elak mot mina ben...

2013-05-28

Stora rumpor

Jag skrev ju ett blogginlägg här om dagen där jag frågade om min rumpa såg stor ut i ett par av mina Bianchi-byxor. Fick idag en härlig respons på det inlägget via Twitter. Se bild: 
Ah. Dagens ungdom... Det är förövrigt två riktigt talangfulla cyklister, någon som vågar sig på att gissa vems rumpa som tillhör vem?

På söndag är det alltså Långa Lugnet, som ni alla ni som följer min blogg redan vet. Det är alltså ett långlopp i Långloppscupen och vi i Falu CK är arrangörer. Jag laddar för att cykla mitt allra snabbaste och tänkte träna så här denna sista vecka inför loppet:
Måndag: Vila (nybörjarträning)
Tisdag: Spurter på testcykel
Onsdag: Köra Långa Lugnet-banan
Torsdag: Ingarvet GP
Fredag: Vila
Lördag: Väckningspass på Långa Lungets bana
Söndag: 61 km Långa Lugnet

Imorgon onsdag i Källviken här i Falun är det en extrainsatt Dalaserie i MTB-sprint. Eller XCE, som det ju heter. Hade gärna kört den, men behöver ett längre pass på min MTB och imorgon är min enda chans denna vecka, så jag missar den. För er andra som är sugna på att köra fort på MTB så finns mer info om denna tävling här: http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Forbundet/Landsdelskommitteer/Svealandskommitten/Distriktsforbund/DalarnasCykelforbund/Nyheter/Egna-nyheter/ExtrainsattDalaseriexcesprint/

Knäckte för övrigt min sköna och ganska så läckra Selle Italia SLR i söndags. Det är en sådan där sadel med ett litet hål i mitten och den knäcktes på ena sidan av hålet. Kändes minst sagt onödigt.

Min fru har planerat med tvättdag imorgon onsdag och jag har planerat långcykling på MTB, känns som om jag borde gå till tvättstugan nu för att se om det finns någon ledig tvättid i kväll.

Idag är det ingen vanlig dag...

För idag är det Ebbahs födelsedag! Traditionsenligt firande med väckning, sång, fika och presenter nu på morgonen. Nöjd tjej!

2013-05-27

Om det fanns något svårt?

- NEJ!
Det var i alla fall vad barnen i gröna gruppen sa efter dagens träning. Bilden nedan visar ändå att jag hittade något utmanande under den timmen som vi hade tillsammans på Lugnet, men det glöms snabbt.

Nio barn i gröna gruppen varav två nya ansikten. Nästa vecka kör vi nybörjarcup på Lugnet med samling 17:45.

Igår såg jag herrarnas XCO från Nove Mesto, sjukt intensiva tävlingar som världseliten bjuder på och alla är så grymma i dom svåra partierna som finns. Inspirerande! I kväll ska jag kolla damernas lopp som man kan se här.

2013-05-26

Gött pass

Hej hej!

Lång och härlig dag idag. Först firande av mors dag, sedan förberedelse för barnkalas följt av firande av Ebbah som ska fylla fem och efter det var vi nog rätt möra allihopa. Ebbahs stora present i år är en dvärghamster som heter Rosetta. Just nu sitter Rosetta och jag i köket. Resten av famljen sover och jag har nyss kommit hem från ett sådant där riktigt gött MTB-pass som man aldrig vill ska ta slut. När vi hade lagt barnen i kväll så hoppade jag i finkostymen och rullade iväg på min MTB. Tänkte försöka navigera runt tredjeslingan och memorisera andraslingan på Långa Lugnet. När jag kom upp till Lugnet så kom jag ikapp en annan MTB-cyklist och istället för att bara säga hej så lyckades jag lura med mig honom och en kompis till honom runt tredjeslingan på Långa Lugnet. Tänkte att det kunde vara kul för mig med sällskap, och det kan ju aldrig vara fel med lite guidning av långloppsbana. Klassiskt win-win alltså.

Björn och Erik visade sig vara riktigt trevliga herrar och tredjeslingan bjöd på bättre cykling än jag väntat mig. Även om den innehåller en del skidgator vilket kanske inte är någon riktig favorit. Å andra sidan så finns stans två bästa handbyggda stigar med, så man glömmer rätt snabbt dom skidgator man nyss nött.

När ni ser den här utsikten i slutet av slinga tre, då är det dels nära till mål och då kommer också den bästa delen av hela Långa Lugnet. Vi sparar det bästa till sist helt enkelt och dom handbyggda stigarna kommer få dig att glömma allt jobbigt du genomlidit timmarna innan.

Cyklingen med Erik och Björn var ganska lugn, men inte så långsam och dom hade bra fart på stigarna där vi alla nog laddade på lite extra. Slinga tre hade jag ju tänkt navigera runt med hjälp av GPS:en eftersom jag aldrig cyklat den och det var på denna slinga som jag hade sällskap. Slinga två ville jag nöta in lite då den är den svåraste slingan på Långa Lugnet. När slinga tre var klar så var klockan nästan kvart över nio så jag dammade på rätt bra ut på andraslingan. Gött att ha mörkrets intågande som morot för att gasa. Mot slutet av andraslingan så kom skymningen och det gick inte att pressa lika mycket på stigarna. Hade en sjukt fin solnedgång att njuta av med glödande solstrålar mellan träden.

Jag försökte fånga känslan på bild, men ni vet ju hur det där är när man upplever något magiskt och vill dela det med andra. Det måste upplevas på plats för att man ska se och känna storheten i den där härliga känslan.
Jag hoppas att ni kan tro mig när jag säger att det var rätt gött att leva i kväll

Tyckte att jag hade fint flyt i åkningen idag, även på stigarna faktiskt. Måste nöta lite mer innan helgen dock och jag har känt sedan fredagens tempopendling att jag haft lite ont i framsida lår. Sittställningen på en 29" MTB är ju inte så lik den jag haft på landsvägscykeln så musklerna kräver viss anpassning. Ett par hårda MTB-pass i veckan borde göra susen. Risken är väl annars att jag sitter med kramp i bägge låren efter slinga ett på söndag. Och det hade ju inte varit så kul.

Hela passet hittar ni här på Garmin Connect

UCI MTB World Cup, Czech Republic: XCO 2

Klockan 11:30 idag börjar damernas världscup i Nove Mesto na Morave, Tjeckien. Tack vare Redbull så kan vi se hela världscupen i både XCE och XCO live via deras hemsida. Klockan 14 idag börjar herrarnas lopp. Klicka på bilden nedan för att komma till deras sida med live-sändningar:

2013-05-25

Banprofil, karta, GPS-fil, bilder +ANNAT från banan för Långa Lugnet 2013

Hade ju tänkt sova lite längre idag, men Stefan Carlsson skrev igår och tipsade om att hänga med runt Långa Lugnets bana idag. Avfärd redan klockan 07.00 för några av oss och ett större gäng anslöt från slinga två strax efter åtta. Det gäller att vara morgonpigg. Jag hann bara vara med på första och andra slingan, 41.6 km ungefär. Men Stefan tog min GPS och loggade resten av rundan också. Jag kom hem, bytte om, kastade i mig lite kalorier och befann mig på barnens första fotbollsträning 25 minuter efter hemkomst från cyklingen. Efter fotbollen så drog vi till stan, köpte en present, åkte hem för att byta om på Ebbah och sedan iväg med henne till kalas. Det ligger på i vanlig ordning.

Långa Lugnet då. Första slingan smakade fint för mig som bara åkt landsväg i år. Nästan bara grusväg. Andra halvan av förstaslingan innehåller lite motionsspår och också lite stig. Startbacken är Högbobacken, för er med lokalkännedom. Sedan stack vi ut på andraslingan som började med snabba motionsspår men övergick ganska snabbt i stigar. Det blev rätt mycket stig på andraslingan som sedan avslutades med snabba motionsspår. Men, jag hade inte direkt nytta av landsvägstaktik eller slätdrag på dom där stigarna. Tävlingen heter ju Nya Långa Lugnet, och visst är banan ny. Om man gillade Gamla Långa Lugnet så kommer man känna igen karaktären på banan.
Sistaslingan åkte jag inte, men snitthastigheten var ungefär densamma som på andraslingan såg jag, så dom är nog rätt likvärdiga i tuffhet.

Banprofil Långa Lugnet 2013

Karta Långa Lugnet 2013. Som ni kan se så är banan riktigt kompakt och man är aldrig långt borta. Bra för servicepersonal, publik och deltagare som vill tillbaka till Lugnet igen.

Länk till dagens pass som också går att ladda ner som GPS-fil (TCX-, GPX- eller Google Earth-fil): https://connect.garmin.com/activity/317653222

Startbacken

Ute på förstaslingan

Kedjebrottett

Ute på slinga två, nu med betydligt fler cykelsugna

Upp och in på en av stigarna på slinga två

Utförslöpa

Kedjebrottvå

Mer stigcykling

Drygt tre mil in på banan

Milspåret, på väg tillbaka mot Lugnet igen

Cykeldatorn efter två slingor

2013-05-24

MTB World Cup Cross Country #2 & Eliminator #2 - Nove Mesto na Morave

Falu CK:s Jenny Rissveds vann idag damelitens deltävling i Cross Country Eliminator! Det är alltså cyklingens motsvarighet på skidåkningens sprinttävlingar. Jenny vann före Kathrin Stirnemann och Alexandra Engen. Efter denna andra deltävling i världscupen så leder Engen nu tio poäng före Rissveds.
Jenny blev ju omkullkörd i semifinalen förra veckan så hon fick nöja sig med att vinna B-finalen där. Stort steg upp idag alltså. Förra veckan så blev Jenny tvåa i crosscountryt dagen efter i damernas U23-klass. Trots usel startposition. Imorgon är det dags igen, hoppas hon kan ladda om bra efter denna fina seger.
Jenny tränar på morgondagens bana, foto: Thomas Rissveds
Ni kan se dagens världscup-sprint igen här: http://live.redbull.tv/events/215/uci-mtb-world-cup-2013-nove-mesto-crosscountry-eliminator/

En annan som sprintat bra idag är elitlagets Christoffer Kvist som vann sprinten i Borlänge Tour. Krippe vann före Mattias Nilsson, Marcus Strömsten och Calle Friberg.

MTB-premiär

Hej hej, och god middag på er!

Nu har jag kommit hem efter en kort dag på jobbet. Emily har 12-årspartaj för sina vänner i en lokal, Ronya är där och sköter allt så småbarnen och jag ska sparka lite boll. Har nämligen fått in dom i en fotbollsklubb här i stan och imorgon ska dom vara med där och sparka lite boll för första gången. Bäst att öva lite innan, tänkte jag.

Nåväl. I morse drog jag ju ut på MTB-premiär då jag tog skogscykeln till jobbet. Första halvan av pendlingen hade en hel del skogscykling medans andra halvan bestod av skogsvägar och asfaltsvägar. Måste säga att det gick över förväntan, kunde ligga på ganska bra och klarade en del svårigheter längs vägen. Bland annat en riktigt brant och stenig backe. Klarade den inte första gången, men gick tillbaka och provade igen. Klarade den inte då heller, men på tredje försöket så fixade jag den. Tur det, annars hade jag väl inte jobbat alls idag utan stått där hela dagen. Nu är det givetvis jättelätt att tycka det gick bra när jag cyklade ensam och inte hade någon att jämföra mig med. Men farten upplevdes som ganska hög och ansträngingen under kontroll.
Bild 1: Längs gröna leden, mellan Stångtjärn och Falun
Bild 2: Grusväg från Kårarvet i nordvästlig riktning
Bild 3: Trasig bro på väg mot Dammen från Kårarvsvägen
Bild 4: Bianchi Methanol 29 SL med sjön Vällan i bakgrunden
Bild 5: Fint väderskydd vid Kapellgrund, stigen därifrån till Olsbacka är kanske inget jag rekommenderar då den var igenväxt och rätt knepig. Men fortsätter man istället mot Aspeboda/Gunnarsbo så är den fortsatt fin.
Bild 6: Jag hade bråttom hem från jobbet...

Ser min rumpa stor ut i dessa?

God morgon trötthattar! 

Nu är det fredag, sista dagen innan jag troligtvis får sova två timmar längre än vanligt. Igår gick jag dock och la mig i hyfsat god tid vilket innebar att jag fick sova i nästan sex timmar. Nu ska jag cykla till jobbet strax, det är väl enda sättet för mig att få någon träning nu för tiden. Det blir inte vilken pendling som helst, utan det blir en MTB-pendling. Dags för premiär för denna säsong på min MTB alltså. Med en dryg vecka kvar till Långa Lugnet så är det väl dags. Kommer att köra utan handskar idag för att få lite härdade händer, under loppet kör jag givetvis med handskar.


Den syns väl knappt!?

2013-05-23

Lite Ingarvet

Hej hej!

Jag har nu äntligen lyckats lägga mig i vettig tid denna vecka. Dock med datorn, men det blir bara ett kort inlägg. Jag lovar. Efter jobbet idag så åkte jag till dagis för att hämta barnen, frågade då om dom ville till Ingarvet eller om dom ville åka hem. Ingarvet var det självklara valet. Så vi åkte dit för att kolla. Ronya jobbar och jag hade ingen barnvakt, därför var jag inte med och cyklade.
Jag räknade inte poäng eller så, men jag tror att Johan Carls fick flest poäng i herrklassen och Emma Stenberg var ensam i damklassen. Så hon vann allt. Dessutom blev hon tvåa på ett av spurtpriserna efter en lyckad utbrytning.

Första spurten

Spurt 2?

Klungan var oväntat liten idag, tror det var 14 cyklister med idag

The Kallinz!

Soloutbrytning

Inte bara sol i sinnet!

Breakaway

Fokus?

Dalacupen i Garmin-siffror

Hej och god morgon!

Ni vill förstås veta hur jobbigt det är att köra Dalacup och hur fort det går, så här såg det ut:
Pulsmässigt så innebär ett snitt på 168 att jag låg på 85.7% av maxpuls under denna deltävling av Dalacupen. Riktigt bra träning med andra ord. Det som ger mest är inte snittet, utan dom gånger då det går riktigt fort och alla fartökningar som det är under ett sådant här lopp.

Mellan ungefär kilometer 22 och kilometer 29 så var jag i utbrytning



2013-05-22

Ingarvet GP i pappersformat

I Dalademokraten idag så fanns en ovanligt trevlig Ingarvet-bilaga

God morgon!

Började min dag med äppelkaka med vaniljsås samt en kanelbulle, svårt att få en bättre start på dagen. Drog sedan ut till Sundborn för att plocka ner skyltar som jag sedan ställde in i klubbens förråd och nu ska jag starta upp ännu en härlig arbetsdag. Är ruggigt trött idag, men snart är det helg. Hoppas ni får en bra dag!

Två tidiga morgonbilder från gårdagens Dalacup-bana