2018-01-20

Skidpropaganda i Moraloppet

Hej och god kväll!

Vi har nu landat hemma i soffan efter en dag med skidor. Vi åkte ju i morse upp till Mora för att köra Moraloppet med start i Oxberg. Banan gick sedan Halvvasans sträckning in mot Mora men med mål vid Skidstadion i Mora. 44 kilometer flaggade arrangören för, men loppet var något kortare än så. Min GPS visade 42.3 kilometer efter målgång. Ja, för vi tog oss faktiskt i mål!

Linda hade ju åkt skidor ett tiotal gånger tidigare i hela sitt liv och två gånger denna vinter. Det längsta hon hade åkt innan var 18 kilometer. Alla som åkt skidor förstår att man inte bara kör ett långlopp hur som helst. Men Linda bestämde sig för det förra veckan och jag skulle med som support, fotograf och så vidare.

Vädret hade hotat med massor av minusgrader tidigare i veckan men när det närmade sig helg så blev prognosen bättre. Idag var det någonstans mellan 3-5 grader kallt och alltså helt perfekt temperatur för skidåkning. Det har kommit jättemycket snö den senaste tiden och arrangören sa att det var bortåt metern med snö på vissa delar längs med banan. Sjukt vackert och jag tycker det är så härligt att vi fått en riktig vinter, så som den ska se ut.

Vi stod långt bak i motionsledet och totalt var det någonstans nära 1000 anmälda åkare. Vi tog oss ut från Oxberg och låg faktiskt ett tag sist i loppet. Linda satte som mål att vi skulle passera 10 åkare, hon hade ju över fyra mil på sig att komma igång med skidåkningen. Vi tuggade på i vinterlandskapet och passerade åkare efter åkare. Det märktes ändå mot slutet att Linda blev tröttare, jag försökte peppa efter bästa förmåga. Jag gjorde i alla fall mitt bästa som support. Det där med att det bara är utför sista 2-3 milen av vasaloppsspåret är ju en sanning med modifikation. Målsättningen klarades med marginal och vi kom in i mål på knappa fem timmar.

Att med minimal skidåkning som förberedelse ta sig igenom loppet på det vis hon gjorde är riktigt imponerande, tycker jag. En av oss kommer nog ha ont både här och där imorgon...

Bansträckningen är ju fin och inspirerande, enkel nog för motionärer dessutom. Lite kritik kanske mot depåerna som bara innehöll sportdryck och vatten, med tanke på en rätt hög anmälningsavgift så borde det kunna finnas mer i depåerna och kanske mer än en kardemummabrödbit med saft efter målgång. Busstransport till starten för 100 kronor var guld däremot. Dessutom kunde man hänga i den varma bussen fram till 30 minuter kvar till start och det fanns toalett på bussen. Skönt att slippa stå ute och frysa vid startplatsen och köa i 30 minuter till bajamajorna...

Efter loppet så stannade vi till vid Bella Pizza i Rättvik för en riktigt god pizza, så nu är vi mätta och belåtna i ett par dagar. Bastun börjar bli varm nu, så vi sätter nog oss där en stund istället.

Skidor är kul och jag hade gärna kört lite mer av det denna vinter, kanske något långlopp i full fart också.

Tack IFK Mora SK för en fin tävling!

Bilder från idag:

2 kommentarer:

  1. Alltså, hur grym är hon inte då, imponerad och inspirerad, well done Linda!!!

    SvaraRadera