Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-02-28

Padilla-test #1

Hej!

Igår fick jag hem en 0.25 kilo tung (lätt) viktskiva, detta betydde att jag nu kunde köra ett Padilla-test med dom vikter jag har till min Monark. Jag är ju inte den som väntar, utan riggade upp ett litet testcenter i sovrummet. Att det blev i sovrummet var för att jag kunde stänga dörren om mig för att inte störa barnen som jag hade lagt i sina sängar för natten...

Ett Padilla-test är ett maxtest där man kör ramper med ökad belastning till dess att man inte orkar längre. Start på 50 watt, ökar till 85 efter 4 minuter och tar sedan vila en minut efter åtta minuter och 85 watt. Sedan följer en minut vila och 35 watt stegring efter varje ramp, till kollaps.
Den där minuten med vila mellan varje fyraminuters ramp är där för att man ska hinna kolla laktatet i blodet. Nu har ju jag ingen sådan mätutrustning alls, utan jag kör testet för att se hur långt jag kommer och lite vilken puls jag har på dom olika ramperna för att kunna jämföra med kommande test.

Innan jag körde testet så ritade jag upp ett schema med tider, belastning och vilka vikter som skulle användas vid varje steg. Jag räknade inte med att ha så mycket koll på huvudräkningen mot slutdelen av testet... Detta test är det som LIVI brukar köra, bland annat på eleverna från Skara Cykelgymnasium. Jag tror också, efter lite googlande, att Mattias Reck brukar köra detta i sin firma. Så, ni som har kört test hos LIVI eller Reck får gärna jämföra er med mig. Men tänk då på att ditt test utförts på en lite mer avancerad Monark. Jag försökte hålla 100 varv per minut i trampfrekvens (kadens) och när jag inte orkade hålla 100 längre så avbröt jag testet.

Nåväl, till det viktiga. Siffrorna:
För enkelhetens skull skrev jag in i bilden ovan vilken belastning jag körde på under respektive ramp. Hela testet tog 51:19 och jag avbröt efter 2:15 in på 400 watt. Vägde 70,2 kilo iförd cykelbyxor och cykelstrumpor direkt före testtillfället.

Motstånd, snittpuls under rampen, maxpuls under rampen och snittpulsen i procent av min maxpuls (196):
50 watt, 79, 86, 40%
85 watt, 96, 102, 50%
120 watt, 111, 118, 56,7%
155 watt, 123, 130, 62,8%
190 watt, 136, 143, 69,4%
225 watt, 147, 155, 75%
260 watt, 154, 161, 78,6%
295 watt, 161, 169, 82,1%
330 watt, 169, 176, 86,2%
365 watt, 175, 183, 89,3%
400 watt, 176, 187, 89,8%

Testet pågick ungefär så länge som jag väntat mig. Körde ju fyror på 370 watt här om dagen, så jag misstänkte att jag skulle fixa 365-steget. 400 trodde jag skulle bli för tufft, men att jag kanske skulle fixa två minuter ändå. Nu blev det ganska exakt som jag förutspått innan. Frågan är bara om det beror på att jag känner min kropp så väl, eller om testet blev självuppfyllande efter mina egna förväntningar? Om jag gissat att jag skulle klara hela rampen på 400 watt, hade jag kanske klarat den då? Troligtvis inte, men ändå värt att tänka på. Om jag innan testet skulle fått uppskatta min tröskelwatt (ftp) så skulle jag säga kring 290 watt, plus minus några watt. Då jag varit som bäst/starkast var nog min tröskelwatt kring 320-330 med lite tur.

För min egen del så känner jag inte att testresultat behöver vara hemliga av någon anledning. Jag tävlar inte i test, utan testen är till för att jag ska kunna mäta min kapacitet och kunna se förändringar (förhoppningsvis alltid förbättringar) över tid. Det finns liksom ingen mening med att dölja ett testresultat, om det inte är tätt inpå någon viktig tävling där man inte vill ge motståndet information om nuvarande form då.

16 kommentarer:

 1. Bra jobbat! En fråga dock.
  Vad fick dig att avbryta vid 187 om din maxpuls är 196? Är inte definitionen av maxpuls det puls man uppnår i ett maxtest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avbröt på 187 för att jag tyckte det blev för jobbigt att hålla 100 i kadens. 196 är den puls jag nått som högst vid cykling ute under dom senaste åren.

   Radera
 2. har du kört ramptest typ som aktivitus kör det? dvs utan vila mellan ökningarna och varje ökning på 40w gäller i tre minuter med 80 i kadens.

  bra jobbat med padillan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kört en sådan variant på många år, men kan absolut tänka mig att testa.

   Radera
  2. de tar iaf lite kortare tid att dö på.. :)

   mest lite nyfiken på att se om det skiljer sig något (mycket/lite) i slutresultatet mellan testmetoderna. jag får köra en justerad (med pendel) padilla annars.

   Radera
  3. Jag kommer absolut att testa, just nu är ju allt kul och ju mer siffror jag kan få desto roligare blir det givetvis.

   Radera
 3. Hej,

  Varför så frenetiskt viktigt att ha 100 i kadens?

  /Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Eftersom varje steg ska öka 35 watt så måste jag hålla den kadensen och öka belastningen med 0.35 kp vid varje ramp. Håller jag lägre än 100 i kadens så blir givetvis watten också lägre och då blir inte testet rättvist. Om det inte är så att jag kadensfuskar vid varje tillfälle då förstås.

   Eftersom min cykel inte är varvtalsoberoende så lär jag hålla kadensen konstant då effekten annars varierar.

   Radera
  2. Du kan ju hålla olika kadenser på olika ramper också.

   Du ser förresten skillnaden i utseendet mellan pulsgrafen på 295 resp. 330 W? Där har du en tröskelmarkör.

   Radera
  3. Ja, absolut. Men enklast (för mig) blir att hålla samma kadens genom hela.

   Man ser absolut att det börjar gå åt helvete på steg 330. Så min uppskattning av tröskel kring 290 ser ju inte ut att vara helt fel.

   Radera
  4. För en novis.
   Hur ser du detta?

   Radera
  5. Pulsen stabiliserar sig aldrig, utan ökar hela tiden.

   Radera
 4. Har du fusklapp med W-siffrorna, eller funkar det att addera +35 även när pulsen ökar? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Innan jag körde testet så ritade jag upp ett schema med tider, belastning och vilka vikter som skulle användas vid varje steg."

   Annars hade jag nog inte fixat det där.. :)

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hej! Efter att läst dina inlägg om Padilla-test och också själv skaffat en 874e har jag också kört detta
  Länk
  . Jag var själv uppe i maxpuls i slutet. Hur kommer det sig att du ligger så lågt mot maxpulsen tror du? Var ligger din tröskel i % av max?

  SvaraRadera