Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-02-18

Ekblom Bak test

När jag skrev om mitt Åstrandtest så fick jag direkt förslag på både Twitter och i bloggen om att köra ett annat test som heter Ekblom Bak test. Åstrands test ska ha en tendens att övervärdera vältränade och Ekblom Bak ska istället ha en tendens att undervärdera vältränade.

Enligt testmanualen så ska man först ha 0.5 kp i motstånd och en kadens på 60. Då min viktkorg gör att jag som minst kan ha 1 kp så körde jag med 30 i kadens, vilket kan ha sabbat testresultatet men det var min enda chans som jag såg det. 4 minuter med 0.5 kp och sedan fortsätter testet med 4 min på ett förutbestämt högre motstånd som ska ge en puls på över 120. Hela tiden med 60 i kadens. Jag valde innan att gå på 3 kp. Under den fjärde minuten i standardmomentet av testet så kollar man pulsen efter 3:15, 3:30, 3:45 samt 4:00. Samma sak sedan i slutet av den andra delen av testet där man då kollar pulsen efter 7:15, 7:30, 7:45 samt 8:00. Snittpuls räknas ut för första delen (79 för mig) och för andra delen (131 för mig). Sedan använder man bara deras smarta excel-ark där man lägger in alla pulssiffror, anger vikt, kön, ålder och vilken motståndsfaktor man använt och får fram ett värde.

I mitt fall fick jag ett testvärde på 58.7 ml/kg/min. Givetvis inte alls lika roligt som Åstrandstestets 70 ml/kg/min men ett test är ett test. Nu ska jag försöka träna i en vecka eller så utan att bli sjuk och sedan göra om bägge dessa test för att se om siffrorna förbättrats. Bägge dessa test gjorde jag ju i direkt anslutning till ett sjukdomsuppehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar