Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2013-02-16

Åstrandtest cykel

Ser ju ut att ha hamnat i steady state innan jag nått 50 sekunder in i testet. Men visst, pulsen var lite högre mot slutet ändå. På slutet var pulsen 134 i topparna, min bedömning var ändå att jag hade ett steady state kring 132, men det där kan ni gärna värdera själva hur ni vill.
Ett Åstrandstest går ut på att man cyklar med 50 i kadens (varv / minut) på en given belastning till man når steady state, man tar sedan pulsen på dom sista minuterna och får fram ett medelvärde. Testet borde inte ta mer än 6-8 minuter

Jag valde att köra testet på 200 Watt vilket motsvarar 1200 kpm/min, efter att ha tittat i tabellen nedanför så bedömde jag att den belastningen borde passa bra.

Tabellen för män
Tabellen för kvinnor

Med arbetspuls 132 och en belastning på 1200 kpm/min så hamnar jag på 5.3 liter per minut i syreupptag, MEN... 

5.3 skulle jag ha om jag var 25 år och/eller hade maxpulsen på 200. Nu är jag 30 och har maxpulsen på 196 så det blir lite svårt för en amatör som jag att ta fram någon bra faktor. Jag valde att använda 0.95, rätt eller fel!? 5.3 gånger 0.95 ger beräknat syreupptag på 5.035. Alltså har jag en syreupptagning på lite drygt fem liter per minut. För att få fram ett testvärde (VO2 max) måste jag få fram hur många ml syre det blir per kilo kroppsvikt under en minut.

När jag genomförde testet så vägde jag 71.1 kilo iförd cykelbyxor och strumpor. 5 liter per minut och 71 kilo skulle ge ett testvärde på 70 ml/kg/min. Det i sin tur verkar ju stämma ganska väl överrens med testet jag gjorde med Aktivitus på Sweden Bike Expo i november då jag fick ett testvärde på 71.1 ml/kg/min.

Kom gärna ihåg att Åstrands test har en felmarginal om ungefär 30% så det kan bli väldigt varierade siffror. Jag gjorde testet för att testa min nya testcykel och för att jag gillar test och siffror. Det blir nog fler Åstrandtest framöver, i en inte allt för avlägsen framtid ska jag också köra ett maxtest där jag ökar belastningen till utmattning. Om det på något enkelt vis går att beräkna några värden på det vet jag inte riktigt, men det kanske ni kan berätta för mig. Det viktiga för mig där blir ju främst att se hur länge jag orkar trampa...

2 kommentarer:

  1. Kan du inte prova detta test också för att jämföra?

    SvaraRadera
  2. Äsch, det där var ju bara puffen. Själva testet hittar man på http://www.gih.se/ekblombaktest

    SvaraRadera