2012-03-21

Soluppgång, gubbtempopendling + krafttag från UCI med regler som ni älskar!

I morse när jag åkte till Borlänge så gick solen upp och det blev så vackert och jag blev då så glad för att solen gav sådan energi och allt blev så mycket trevligare. Inne i Borlänge så färgade solens strålar molnen på ett otroligt fint vis, väldigt speciell himmel och jag försökte ta ett kort på en del av det:
Bilden gör givetvis inte det hela rättvisa, men ni får väl fantisera om att det var en fantastisk soluppgång helt enkelt

Med solen kom också värmen idag och termometern har visat runt femton grader i skuggan under dagen. Hur härligt att kunna gå ut och känna att utomhustemperaturen inte skiljer speciellt mycket mot inomhustemperaturen. I centrala Borlänge sopades gator och gång-cykelbanor så motivationen till cykling har givetvis varit på topp. Lämnade det långärmade understället på jobbet, la handskarna i ryggfickan och vek upp mössan så öronen fick andas. Hempendlingen tänkte jag först som en klassiker i halvfart men övertalade mig själv att ta i istället. Full fart ger ju så mycket mer så jag sprätte iväg i tempopendlingsintensitet.
Efter 40 minuter kom jag ikapp denna man som visade sig vara supertriathleten och duktige cyklisten Jonas Djurbacks pappa. Det gav mig ett utmärkt tillfälle att upphöra med 85%-hetsen och vara lite social istället.

Glad pendlargubbe har anlänt till gården

Lite siffror, fler siffror här.
Motvind i början och på slutet, sida-mot under mittendelen. GC-vägarna var sopade centralt i Borlänge och Falun men det hade jag bara glädje av i 5-6 minuter då resten var osopat. Rekordtempopendlingar sker dock till jobbet så imorgon ska jag försöka klå 53:14 som jag hade igår morse.

Just ja, lite regelnyheter ska jag bjuda på också. Vet ju att ni bara älskar sådant. Det blev ju storm i proffsvärldens lilla vattenglas förra säsongen när UCI plötsligt stod med vattenpasset och skulle kontrollera att cyklisternas sadlar var horisontella. Något som UCI:s regler kräver. Vissa cyklister ville kanske ha sadeln något uppåt eller nedåt men det är alltså helt vågrätt sadel som gäller. Nu kommer några fler regler och annat som de tänker granska lite mer noga framöver:
- Filade dropouts på gaffeln. Alltså där man sätter in snabbkopplingen/axeln för att fästa hjulet i gaffeln. Från fabrik kommer framgaffeln med en liten upphöjning för att förhindra att hjulen ramlar av om snabbkopplingen, mot förmodan, skulle öppna sig. Dessa filar dock alla duktiga cyklister och deras lag bort för att kunna byta hjul snabbare. För att inte alla elit och proffs ska behöva nya gafflar nu på en gång så kommer denna regel ha en övergångs och utbildningsperiod.
- Från 1:a april i år: Camelbak och liknande får ej bäras fram på bröstet/magen utan måste sitta på ryggen
- Från 1:a oktober i år: Skoöverdrag får ej användas i bancykeltävlingar
- Något som kanske gör Anders Adamsson glad är att strumplängden regleras från och med NU och strumpan får max nå halvvägs upp från ankeln mot knäet.
- Att fippla eller "finjustera" utrustning så den avviker från originalutförandet har sedan länge varit förbjudet men nu ska man alltså kontrollera detta mer noga. Även saker som att tejpa över hål och skruvar är förbjudet, men att tejpa över ventilhålet i heltäckta hjul är okej.

Observera gärna att detta är internationella cykelförbundets nya regler och granskning som kommer införas. Hur svenska cykelförbundet kommer tillämpa detta vet jag inte i dagsläget, men SCF brukar gå på UCI:s linje.

5 kommentarer:

 1. Vet man vad syftet med strumplängden är? Sakerna på cyklarna kan jag väl förstå men vad strumplängden skulle ha för inverkan på saker och ting förstår jag inte..

  Å andra sidan är det så många saker jag inte förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär vara för att förhindra kompressionsstrumpor och liknande.

   Radera
 2. Härligt med vår. Jag kastade långbyxerna i ryggsäcken och körde med de lurviga i total frihet när jag hojade hem efter jobbet idag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Var rädd om dina knän bara, med din hastighet blir det ganska rejäl kyleffekt mot exponerad hud.

   Radera
 3. Om man vill förhindra kompressionsstrumpor missar man väl målet rätt ordentligt? Det är ju bara att ta ett par korta strumpor och Calfcuards?
  Om inte det är föbjudet i sig förstås.
  2XU har ju dessurom BIB's...

  SvaraRadera