2012-03-10

Några bilder från långt innan Vasaloppsstarten...

Synen som mötte mig vid 04:50 ungefär, folk kastade sig ur bilarna och sprang mot sina respektive startled

Det här är alltså kön till led 4 med 40 minuter kvar till fållan öppnade och tre timmar och tio minuter kvar till start!

Tio minuter senare ser det ut så här bakom mig. Kön till led fyra försvinner ur bild till vänster och kön till led fem går bort mot lastbilarna, 25 minuter kvar till startfållorna öppnas!

När jag lagt in mina skidor och värmt mig en stund i Stadium/infotältet gick jag tillbaka till bilen för en macka, fotade då köerna till led åtta och nio, bilden är tagen runt sextiden, då har alltså startfållorna varit öppna i en halvtimme.

Hej Vasaloppshets!

Frågan är om det är värt det? Stå och frysa arslet av sig i en kö långt innan startledet ens öppnat.. Man behöver gå upp någon timme tidigare än om man anländer "sent", man blir kall och stel. Benen tröttas ut av att stå upp så mycket och kölden suger energi ur kroppen. Skillnaden mellan att stå längst fram och längst bak i ett led (led 3-9 i alla fall) är ungefär 8-15 minuter i sluttid. Stressen för att försöka komma långt fram borde ju också suga lite mental energi om inte annat.
Så mitt enkla svar är: Nej, det är inte värt det.
Jag tror att jag skulle kunna vara minst 8-15 minuter snabbare av att sova två timmar längre på morgonen, slippa köandet och all väntan, slippa frysa så länge innan start och bara kunna komma dit, lägga in skidorna, värma upp samt starta med all fokus på tävlingen och inget på startpositionen. I år ville jag dock testa på detta för att se hur det var och för att kunna utvärdera om det är värt det inför kommande Vasalopp.
Jag har bestämt mig för att ha en skönare morgon än vad många av konkurrenterna i mitt startled har och sedan åka om dom någonstans efter Smågan.

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Haha, jädrar, den hetsen kände jag inte till! Jag tänkte åka VL för första gången nästa år. Men det blir nog Öppet spår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åker Vasaloppet igen, skippar man bara hetsen (som du ändå inte visste om) och nöjer sig med att stå långt bak i sitt led så är Vasaloppet en härlig upplevelse. Det gäller bara att seeda upp sig innan loppet genom att köra något seedningslopp först.

   Radera
 3. Eller så står man i nollan. Går in i ledet 30-40 min innan start. Går långt till vänster och får stå allra först. Funkade för mig... ;)

  SvaraRadera
 4. Jag startade längst bak i led 4. En kompis startade långt fram i samma led, men jag kom ändå först upp för backen :)

  SvaraRadera