Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-06-15

Första intrycket; Speedplay frog

Som jag skrev i mitt förra inlägg om Speedplay Frog-pedalerna så har de vänt på systemet. Detta gäller även klossarna under skon som sitter "åt fel håll".

Det första jag lade märke till var att det gick lätt att komma i pedalen. Det var också lätt att hitta rätt när man skall klicka i. Som klossen är formad så sugs ju pedalen in i klossen. Men att det var lätt att klicka i var ingen större sak. Många pedalsystem är lätta att komma i. Det var när jag skulle ur pedalen som jag märkte något nytt. Eftersom pedalen inte bygger på något fjädersystem så finns inte heller något motstånd när man skall ur pedalen. Man bara vrider på foten och så är man ur. Helt ljudlöst och helt utan motstånd. Blev då lite fundersam på om man inte råkar glida ur av misstag då terrängen är bökig. Men under turen igår skedde inget sådant.
Jens gillar ju prylar av alla de slag och trodde inte riktigt på pedalen i lera. Igår fanns det lera. Efter att ha klivit ner i lera som gick över hela foten så fick pedalen ett första lertest. Det gick att klicka i direkt. På första försöket utan något extra motstånd. Det knastrade bara lite av leran.
Pedalen har 20 graders "float", det vill säga man kan vrida foten 20 grader när man sitter fast. Det finns de som gillar fasta pedaler där man sitter fast i det läge man klickar i, men pedaler med float är snällare mot knän.
En annan sak med pedalen är att den är omöjlig att vrida ur innåt. Man kan vrida foten fritt i 20 grader och vrider man mer än så utåt så åker man ur pedalen. Men vrider man innåt tar det stopp. Jag ställde in klossarna genom att först skruva fast dom halvhårt och i ett sådant läge att hälarna pekade utåt. Sedan vred jag in hälen till ett läge där jag inte vill kunna få in hälen mer. I mitt fall blir detta precis när man börjar skrapa emot vevarmen. När jag, med denna metod hade vridit klossen rätt så drog jag åt den. Enkelt och exakt.
Jag premiärkörde ju detta, för mig, helt nya pedalsystem i fem och en halv timme igår och känner ingenting i mina knän idag. Annars brukar det ju vara vanligt att minsta ändring i kloss och pedalsystem ger lite sura knän innan allt sätter sig.

2 kommentarer:

  1. Såg ju avancerat ut under dojjan, hoppas du återkommer med rapport när du kört med dom ett tag! :)

    SvaraRadera
  2. Har beställt sådana nu och hoppas att de är lite snällare mot mina problemdrabbade knä :)

    SvaraRadera