Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-06-16

Det här med talanger...

En blogg skrev någon rad om talanger nu i kväll. Och han skrev, jag citerar: "Jädrans talanger, visst hatar vi dom?".
Nu vet ju jag att bloggägaren läser ibland på min blogg, och känner till min inställning mot dessa. Talanger. Och nu när jag läste hans textrader så slog det mig. Det borde vara livstids avstängning för de som är talanger. Det är ju faktiskt värre än de värsta substanser som en människa kan trycka in i sin kropp. För även om jag skulle få sponsring av något stort lab någonstans i Spanien, USA eller Österrike så skulle jag ALDRIG köra ifrån Alberto Contador, Cadel Evans, Alejandro Valverde, Mark Cavendish och dom andra grabbarna. För vet ni vad, dem är talanger. En avvikelse från det normala helt enkelt. Alltså tävlar vi talanglösa jävlar inte på samma villkor som VISSA andra, och då blir det orättvist. Och idrott skall ju vara rättvist i så stor utsträckning som möjligt.
Så jag röstar för livstids avstängning av talanger helt enkelt. Eller vad säger ni, vill ni ha idrott på lika villkor eller inte?

10 kommentarer:

  1. Jag träffade iaf 2 talanger i helgen. Gick inte perfekt för de någon av tävlingsdagar men hoppas verkligen de kommer gå väldigt väldigt långt. Mycket bättre att uppmuntra människor att ta tillvara på sina talanger istället för att bara satsa på de utan talanger eller med mindre talang.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Varför inte testa alla idrottare och dela in dem i olika "fack"/klasser, där talangerna och de talanglösa tävlar var för sig?

    SvaraRadera
  4. nej men doping borde vara tillåtet, hct vid 50% oavsett om det är naturligt eller inte. Testo värden kör bara på ratio, naturligt eller ej. Utjämna de naturliga förutsättningarna för nu tävlar man inte på lika villkor. Är bara talangerna som hävdar det. Kan man träna 6h i veckan och ändå vara med i sverigetoppen då är nånting fel. Legalize it Bitchez!

    SvaraRadera
  5. hehe skön inställning.. Personligen tror jag inte på dethär med "talanger". Eller visst i en viss utsträckning så har vi ju olika förutsättningar. Med snabba vs. långsamma muskelfibrer och olika kroppssammansättning. Men långt handlar det om hur vi lever vårt liv, hur vi mår och vad vi väljer att fylla vårt huvud med hela dagarna. Detta tänker inte många på och många har inte en aning om hur stor skillnad det faktist gör. "Talangerna" har helt enkelt lyckats balansera alla delarna i livet på ett optimalt sätt samtidigt som de är väl medvetna om vilka tankar de fyller huvvet med hela dagarna.

    SvaraRadera
  6. nej de är födda med ett högt syreupptag. Om du äter donken eller "bruna" makaroner spelar ingen roll

    SvaraRadera
  7. I boken "Talent is Overrated":
    http://www.amazon.com/Talent-Overrated-Separates-World-Class-Performers/dp/1591842247
    skriver författaren att de flesta storslagna resultat är ett resultat av att dessa utövare har tränat mer än övriga, inte överlägsen talang. Vi medelmåttor tränar för lite, helt enkelt...

    /Uffe

    SvaraRadera
  8. För att man ska bli duktig så krävs givetvis en väldigt stor träningsmängd. MEN det krävs långt mycket mer än så. Det hela är mycket mera komplext än att den som tränar mest blir bäst. Skulle det ha varit så enkelt hade jag varit... Jah väldigt duktig vid dethär laget.

    SvaraRadera
  9. Cilla skrev "Det hela är mycket mera komplext än att den som tränar mest blir bäst." Givetvis är det så. Men det boken framhåller är att de stora mästarna - B. Borg, Stenmark, Mozart, G. Svan, E. Mercx m.fl - blev så bra som de blev tack vare träningstalang utöver det vanliga snarare än genetiska faktorer enbart.

    Uffe

    SvaraRadera
  10. När det gäller ovan nämnda tror jag inte heller att det i dessa fall varit träningsmängden som varit den avgörande faktorn. Tar vi t.ex. Gunde så hade han många andra knep, metoder och filosofier som han tog till förutom sin stora träningsmängd. Dessa i kombination med mycket träning tror jag gjorde honom så duktig som han faktist blev. Träningen i detta fallet är den lätta biten. Alla (de flesta iaf) kan träna mycket och hårt. Men det är den andra delen som är tuff (och som många ignorerar eller misslyckas med). Den som handlar om balans, mentalitet, att kunna tillgodogöra sig all träning på bästa sätt och lära känna sin kropp.Jag tror att det är de som lär sig detta som på lång sikt blir de stora vinnarna.

    SvaraRadera