Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-11-01

Gooooooooooodmorgon!

Ny dag, nya möjligheter.

Vaknade i morse och kände mig lite piggare än jag gjort dom två senaste dagarna vilket känns väldigt bra. Kände mig annars som ett riktigt vrak igår eftermiddag/kväll och var rätt säker på att jag skulle vakna med dödsförkylning idag. Åt mycket godis och drack mycket vatten igår, tror det är hemligheten. Godis alltså. Varje dag som man är frisk är bra dagar!

Här står min Zurigo utan bromsar, för dom ska Cavarian få. Har tröttnat på mina usla bromsar på tävlingshojen så till i helgen ska jag kunna dämpa farten när jag tävlar. Ska bli intressant.

Igår skickade förbundet ut första infon om dom chip som man beslutat att införa:
Spontant tycker jag att 1000:- känns väldigt mycket för ett chip. För egen del är det väl inte så mycket att bråka om då jag troligtvis kommer att tävla i många år till och dessutom jobbar heltid och så där. Kan tänka mig att en och annan cykelfamilj med många barn får en oväntat dyr säsong. Alla unga och satsande cyklister som lägger ner varenda krona på sporten, kanske studerar eller jobbar timmar/deltid jublar nog inte över att behöva lägga ner ca: 1000:- på ett chip.
I fallet med barnfamiljerna så vet man ju dessutom inte om barnen tänker cykla ett eller massor av år. Borde finnas möjlighet att hyra chip säsongsvis också?
Spontant känner jag att vi inte behöver ännu en tröskel för ungdomar att börja med sporten. Antingen får förbundet bjuda på chip i ungdomsklasserna, eller så inför vi inte chip i ungdomsklasserna bara. Ungdomsklasserna är ju tyvärr inte så stora, eller jämna, så det borde gå att kunna hantera med ett tidtagarur och två personer vid målet. Förhoppningsvis hinner förbundet fundera ut något bra för ungdomsklasserna till 2013.

4 kommentarer:

  1. Chipet orienterarna och en del multisportare kör med kostar 375-580 kr beroende på modell... (jo, jag har ett själv också). http://www.sportident.se/default.aspx
    På orienteringstävlingar kan man dessutom hyra chip för, håll i er nu, 30 kr. Klubbarna samarbetar och delar på hyrchip och stämpelenheter när man arrangerar tävlingar. Benchmarking någon?
    1000 kr känns dyrt, skulle tro att en hel del av dessa pengar går åt att finansiera tidtagningsutrustningen som kommer krävas för att läsa av chipen. Ska arrangörer köpa detta, eller hyra via förbundet? Kanske distrikten eller landsdelarna kan köpa in och låta det cirkulera runt bland arrangörer?
    Blir det tvingande för arrangörer att köra tidtagning med chip, eller är det valfritt?
    Många frågor - få svar... Som vanligt.

    SvaraRadera
  2. Förbundet har redan funderat ut något bra för ungdomarna det hänger bara på att föreningarna ser till att söka idrottslyft för detta, läs i ovan mail. I vårt grannland Danmark kostar ett chip 750Dkr och om man som vi svenskar inte har ngt lånar man ett chip i domarvagnen och så lämnar man sin licens i pant. Men om man inte lämnar tillbaka det pga slarv eller att det går sönder så får man snällt betala 750Dkr. Slutar man att cykla kan man sälja tillbaka chipet till någon annan, tror att det sköts via DCU men det är en begränsad livstid på dessa chip. I Danmark verkar det även som att man betalar för chipet varje år vilket jag verkligen hoppas inte blir fallet i Sverige. Dessutom måste man ha ryggnummer i Danmark och dessa kostar 300Dkr. Har inte hört detta nämnas i Sverige. Och vad jag hört så stämmer det att avgiften för chipen även ska täcka kostnaden för tidtagningsystem mm och att detta kommer tillhandahållas av förbundet men det är bara sånt jag hört. Även om det blir en ökad kostnad är detta ju vad cykelsverige har skrikit efter de senaste åren "varför har inte vi när Danmark har?" så vi kan väl sluta gnälla nu när förbundet faktiskt gör precis det som har efterfrågats:)

    SvaraRadera
  3. I Danmark använder man på mtb-tävlingar (som Hotcup, Dustcup, H12, Nordic24 mfl) chip som kostar 100-150 DKr. Om man inte har chip brukar man kunna låna mot en pant på 100 DKr. På en del tävlingar ingår lånechip i anmälningsavgiften. På tävlingar där dessa chip används kan man i realtid se resultaten. Varför kan vi inte ha dessa billigare system i Sverige?

    SvaraRadera
  4. Förklaringen som jag hört, angående prisläget på chipen, är att de billigare chipen inte ger en tillräcklig nogrannhet för att kunna särskilja placeringarna när många kommer i mål samtidigt i hög fart, som i en klungspurt på lvg.

    I DK finns möjligheten att köpa och sälja sina chip begagnat.

    /Fredrik Bengtsson

    SvaraRadera