Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-11-08

No more förbundskapten och Galle avstängd 1 månad

Tjena folket!

Denna afton blir det lite cykelnytt, eftersom jag vet att ni gillar sådant. Idag blev det nämligen klart att förbundet inte förlänger kontraktet med Glenn Magnusson som förbundskapten för landsvägslandslaget. Tidigare har ju Fredrik Ericsson slutat som förbundskapten för MTB-landslaget, något han bestämde sig för för länge sedan. Ni kan väl läsa artikeln på Cyclesport som handlar om detta.
Enligt vad jag har hört så kommer Madeleine Lindberg Wall bli någon slags landslagschef för alla landslag och att man sedan kommer ha med lagledare till dom olika landslagsuppdragen och alltså inte anställa några nya förbundskaptener. Jag hoppas detta inte stämmer och om det stämmer så hoppas jag att förbundet ska tänka om. Självklart behövs förbundskaptener i både landsväg och MTB. CX och bana kan fungera med ledare till landslagsuppdragen, eftersom dom är så få (hur det ser ut på BMX-sidan vet jag faktiskt inte...).
Fredrik Ericsson har varit anställd på 50% men jobbat 100% med MTB-landslaget, jag kan tänka mig att Glenn Magnusson också haft minst 50% anställning och samma sak gäller väl för Madde kan jag tro. Hur en person ska kunna sköta tre personers jobb på ett bra sätt har jag svårt att förstå. Men framför allt så urholkas landslagsverksamheten och det blir ingen kontinuitet med olika ledare vid dom olika landslagsuppdragen.
Troligtvis har väl ekonomi något med saken att göra, men det är mer än jag vet om. Förbundet borde jobba mot att utveckla verksamheten, inte att avveckla den.

Nästa nyhet: Elitcyklisten Simon Galle har blivit avstängd i en månad från och med idag, dessutom måste han betala 1000:- i böter och tillåts inte tävla innan han betalat dessa. Anledningen till bestraffningen är att han tidigare i år körde motionsloppet Roslagshösten, utan att ha anmält sig. Han ställde sig en bit efter starten och hakade sedan på motionärerna. Enligt Simon själv så var några funktionärer med på det hela, men tydligen inte alla då arrangörsföreningen Fredrikshof (som Simon tävlat många år för) skickat in en anmälan till disciplinnämnden. Läs mer i bilden som Simon publicerat på sin blogg:

Som ni kan se längst ner i brevet som Simon fått så ska bestraffningen vara minst en och högst sex månader, han fick alltså lägsta tänkbara straff ändå. I mitt tycke är det helt rätt att bestraffa någon som brutit mot reglerna. Men eftersom disciplinnämnden var så snälla mot de licensierade cyklisterna som tävlade i det stora, osanktionerade, loppet i Malmö så borde väl också Simon kunnat komma undan med en varning?
Enligt SCF:s regler innebär start i så kallat svartrace följande straff:
"en månads avstängning samt böter på 50-100 CHF"
Ändå blev de cyklisterna bara varnade medan Simon fick ett straff enligt regelverket. Jämn nivå tack, om ni ska börja hugga på otillåten cykling bland licensierade cyklister. För mig är det minst lika allvarligt att köra ett osanktionerat lopp som det är att köra ett motionslopp utan att vara anmäld.

12 kommentarer:

  1. En cyklist som man kan bötfälla - då tar SCF i med hårdhandskarna.

    Dopingmisstankar omger Glenn - då vågar ingen från förbundet ta i det.

    SvaraRadera
  2. Kan det vara förbjudet att cykla på allmän väg? Är man med o tävlar så kan man vinna pris. Är man inte med så får man inget pris. Hade han nummerlapp?

    SvaraRadera
  3. Tufft av SCF att bötfälla Galle men inte hela gänget som körde i Malmö.. Galle har bett om alla om ursäkt offentligt men det har nog inte alla som körde i Malmö gjort. Skärp Er SCF. En varning hade räckt.. men det Galle gjorde var väl för mycket Rock and Roll för SCF.

    Intressant (eller egentligen inte) om alla rykten som florerar kring om Glenn Magnusson varit dopad eller inte.. är det därför han inte får vara kvar? det lär vi nog aldrig veta.

    SvaraRadera
  4. Seriöst, EN månad, jämför det med att systematiskt dopa sig i 6-7år och få 6 månader, låter ju inte rimligt på nått sätt, sluta tramsa i cykelsporten...inte ens en varning skulle det va för att cykla på allmän väg

    SvaraRadera
  5. WORD Stefan! Vi ser ett idrottsförbund som kämpar för sin överlevnad, krampaktigt försöker behålla sitt idrottsmonopol och makten över idrottarna. Då blir det spattiga överreaktioner.

    SvaraRadera
  6. Om nu Simon har tagit för sig av utskänkningen och följt loppets bana med mera så är det inte så mycket att diskutera.

    SvaraRadera
  7. Hoppas det är OK att jag kapar in lite på din blogg Henrik, jag har nämligen haft en mail-konversation om ärendet med ordförande i Disciplinnämnden. Allt går att läsa i mitt inlägg här:
    http://mobilcrosscar.blogspot.se/2012/11/scfs-disciplinnamnds-ordforandes.html

    SvaraRadera
  8. "För mig är det minst lika allvarligt att köra ett osanktionerat lopp som det är att köra ett motionslopp utan att vara anmäld."

    Menar du att du står bakom SCF i att detta måste vara otillåtet och skall straffas?

    Mycket märkligt.

    SvaraRadera
  9. Loppet i Malmö:

    Trots en emailväxling med Anders Björklund och telefonsamtal Jahn Ekman vägrar SCFDN (Discliplinnämden att omprövar sitt beslut baserat på de uppgifter om loppets faktiska utformning jag har skickat in.

    Oavsett vad vissa SCF personer påstår så framgår det tydligt i deltagare PM:et att loppet var ett motionslopp.
    Citat:
    "Detta är ett motionslopp för cyklister. Då vi cyklar på vanliga vägar och samsas med övrig trafik gäller vanliga trafikregler längs hela sträckan."
    http://www.malmoveloclassic.se/cyklistPM_2012.pdf

    SCFDNs beslut saknar därmed grund i mitt tycke. Beslutet får överklagas till RIN. (Riksidrottsnämnden). Det är normalt bara de som har fått ett straff som kan överklaga. Beslutet är dock prejudicerande och det är viktigt att förbundets övertramp belysas i mitt tycke. Jag har sökt (utan framgång) chefsjurist i Riksidrottsförbundet. Möjligt att ett distriktsförbund kan överklaga beslutet men jag vet inte.

    Det sägs att förbundet borde bestämma vad som är tävling och vad som är motion. Men det saknar också grund utanför SCF. Förbundet skriver regler som gäller ENDAST de sanktionerade arrangemang, Förbundet skriver inte svenskt lag och det är samhällets lagar som reglera cykelarrangemangen. För att ha en tävling ska man ha tillstånd från länstyrelsen. Då loppet inte hade tillstånd är det ett motionslopp enligt svensk lag. RF kräver att SF följer svensk lag. Personligen bedömmer jag SCFDNs beslut som ett övertramp mot fristående folk i samhället utanför ramverket som gäller för sina beslut. Med mitt kännedom om fallet bedömmer jag chanserna att ett överklagande lyckas till 99,9%.

    Här har vi dessutom en arrangör som enligt vad jag erfar har arrangerat ett säkert lopp och slussat deltagare vidare till cykelföreningar med tips om medlemskap, träning och tävling. Få sanktionerade motionslopp gör så och ännu färre i den utstreckning som har skett i så fall.

    Beslutet är mycket oroväckande. Vid SCF årsmötet klubbades målet om 5000 licenserade. Som verktyg har man Baslicens som innehåller ett antal förmånar. Baslicensens målgrupp är motionärer som inte har något annat behov av en tävlingslicens än att de vill ha en försäkring och diverse förmånar från förbundets partners.

    Budskapen nu:
    1)
    Köp baslicens. Läs en hemsida och ett deltagare PM. Läs att ett kommande cykelarrangemang är ett motionslopp. Delta i loppet. Om SCFDN bestämmer i efterhand enligt egna principer att det motionslopp som du har precis åkt var en tävling riskerar du avstängning och böter.
    2)
    Låt bli att köpa baslicens. Läs en hemsida och ett deltagare PM. Läs att kommande cykelarrangemang är ett motionslopp. Delta i loppet. Om SCFDN bestämmer i efterhand enligt egna principer att det motionslopp som du har precis åkt var en tävling riskerar du INTE avstängning och böter.

    Way to go SCF!

    Ett lyckat sätt att säljer fler baslicenser så vi kan nå 5000 licenserade.

    SvaraRadera
  10. Gällande Simon:

    2005-2009 hade jag hand om förbundets motionskommittén. Jag satt med I SCF styrelse under samma period. På den tiden jobbade förbundet tydligt med motionen. Problem med svart deltagande I loppen kom upp vid motionskonferens 2007. Den 20 augusti 2007 skrev vi följande text på hemsidan och arrangörerna hade något att luta sig tillbaka på. Det blev ett tydligt budskap till alla.
    ------------------------------------------------------------------
    Citat från eget arkiv:
    "SVART" DELTAGANDE I MOTIONSLOPP.

    Det är inte ovanligt att motionslopp får ett extra tillskott av deltagare som vill åka banan utan att betala anmälningsavgiften. Detta är naturligtvis inte acceptabelt your någon synpunkt. I de fall detta rör sig om licensierade cyklister är de ofta med och trissar upp farten, bidrar till att stopptecken ignoreras, etc. Säkerheten ä
    ventyras härigenom och I förlängningen kan därför sporten anses skadas av dessa tilltag samt brist på etik och moral. Enligt TR är det dessutom bestraffningsbart att skada sporten varför detta kan bli ärenden som hamnar hos Disciplinnämnden.

    Alla arrangörer av tävlingar och motionsarrangemang gör detta för de aktivas skull och det minsta man då gör för att erkänna dem är att betala anmälningsavgiften för att delta. De som inte anser arrangemanget värt anmälningsavgiften ska också välja andra vägar vid dessa tillfällen.

    Skriven av Anders Karlsson.
    Generalsekreterare
    Svenska Cykelförbundet
    ------------------------------------------------------------------
    Vi kände till fler fall och att detta problem var riktikt utbrett. Efter vår text upphörde problemet - eller blev mycket mindre. Jag har själv sett licensierade cyklister hoppa in under flera lopp under åren 1998-2007. Jag är arrangemangsledare för Vasatrampet I Mora. Här bjuder vi (gratis) in många lokala licensierade cyklister. De hjälper till att locka folk till loppet och de slipper gömma sig 200m efter startlinjen. (Dessutom gör de en liten arbetsinsats före eller efter loppet). Då jag hade hand om SCF motionskommittén tipsade vi om detta till flera arrangörer. Vi påpekade för alla det omläpliga I att står 200m efter startlinjen. I alla fall vill jag säga I Simons fall att Fredrikshof kunde ha valt att lösa det lite annorlunda. På den tiden man kunde kontakta motionskommitté löste vi alltid dessa problem med dialog och inte ett enda fall skickades till Disciplinnämnden.

    Jag är kluven. Jag tycker man borde kunnat ha sluppit Disciplinnämnden. Hade jag varit kvar med motionskommittén hade jag tipsat Fredrikshof att bjuda in Simon och använder honom som afficshnamn för loppet. Samtidigt - man kan tycka att en person gör inte mycket skillnad men vad gör man om det står 300 cyklister 200m efter startlinjen nästa år? Men om 2 funktonärer har verkligen sagt att det var okej så kan många undrar över Disciplinnämndens beslut.

    Då man skriver "Med tanke på att denna regel ej tidigare tillämpats fullt ut beslutar disciplinnämnden" gällande Malmö så i Simons fall kunde man ha tagit hansyn till att SCF har lagt ner motionskommittén och plockat bort texten från hemsidan. (Jag hittar inte längre hos SCF men hade en kopia hemma).

    Garry Jones
    Ordförande
    Dalarnas Cykelförbund

    SvaraRadera