Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-06-12

Förberedelser inför Vätternrundan 2011 vs. 2012

Bild från förra året, foto: Natasja Jovic

Börjar med en jämförelse 2011 mot 2012:
 - Förra året hade jag tränat 126 timmar med snittpuls 148, i år har jag tränat ca: 160 timmar med snittpuls 150 så det är både mer och lite hårdare.
- Förra året körde jag ett "genrep" veckan innan då jag cyklade 194 km ensam med 33.2 km/h i snitt, riktigt nöjd då. I år blir det inget så långt pass men istället har jag kört hårda långpass hela vintern och tre hårda pass/tävlingar kring 15 mil nu i sommar.
- Förra året körde jag inte ett enda fartpass tillsammans med andra inför Vättern, i år har jag både tävlat och tränat snabbt med andra vid ett flertal tillfällen.
. Förra året blev jag med racercykel den 23:e maj, i år har jag haft tillgång till racer hela tiden och också tränat mestadels på just den cykeln.
- Förra året tog jag mig runt på fyra flaskor (tre sportdryck) och hade bara druckit upp EN flaska efter 14 mil, i år kommer jag dricka mer. Speciellt i början.
- Förra året tog vi oss runt på 7:12, i år är målet för laget att slå den tiden. För min egen del är det bara en bättre prestation och känsla som gäller.

När vi ändå är inne på förra årets prestation... Då fick jag kramp i bägge vaderna efter ca: 18 mil. Säkert på grund av för lite riktigt hård träning men att jag drack för lite inledningsvis hjälpte nog inte till. Spenderade sedan åtta mil i svansen på klungan utan att ta en enda förning och återhämtade mig så pass att jag kunde hjälpa till med dragjobbet igen sista fyra milen. I år ska jag vara med och jobba från start till mål är tanken. Själva tiden påverkas ju mycket av vädret också, så det är lite farligt att stirra sig blind på den. Men visst, under 7:12 vill vi och jag vill någon gång cykla runt Vättern på en tid under sju timmar också.
Jag underskattade insatsen som krävdes förra året, nu vet jag vad som gäller i år så jag hoppas att den erfarenheten gör att jag klarar av rundan bättre i år.

Förra året tränade jag så här veckan inför Vätternrundan:
Lördag 11/6: Tur runt Siljan med relativt hög intensitet för att testa kroppen vid långvarig ansträngning (194 km / 5:50 )
Söndag 12/6: Vilodag
Måndag: 13/6: Cykling till jobbet ( 26 km ) i lugnt tempo ( ca: 65-70% av maxpuls ) + Cykling hem från jobbet i hög intensitet ( ca: 85% av maxpuls )
Tisdag: 14/6: Cykling till jobbet ( 26 km ) med backintervaller och naturliga intervaller på ca: 90% av maxpuls där totala tiden för intervallerna bör hamna kring 25 minuter + Cykling hem från jobbet i lugnt tempo ( ca: 65-70% av maxpuls )
Onsdag: 15/6: Cykling till jobbet med sex till sju spurter så hårt jag bara orkar där varje spurt varar i ca: 30 sekunder + Cykling hem från jobbet i lugnt tempo ( ca: 65% av maxpuls )
Torsdag: 16/6: Vilodag
Fredag: 17/6: "Rulla" en timme. Ca: 65% av maxpuls under större delen av timmen men med några fartökningar bestående av några minuter på 85-90%
Lördag: Vätternrundan

I år blir det:
Lördag: långpass MTB (5h)
Söndag: Suggarvstempot (30 min tempoträning) 1 h
Måndag: Vila
Tisdag: Hempendling ca: 1 h
Onsdag: Tempopendling på morgonen (85-90%) och lugnare hempendling
Torsdag: Ingarvet GP, träningstävling på landsväg ca:: 1 h
Fredag: vila
Lördag: Vätternrundan

Egentligen brukar min uppladdning bestå av vilodag två dagar innan och sedan ett rull/väckningspass dagen innan. Men med tanke på att jag jobbar på fredag, ska åka ner till Motala och allt man vill hinna med dagen innan så skippar jag cykling dagen innan. Bättre då att ta det lugnt än att försöka stressa ut på något rullpass bara för att.

Förra året försökte jag bygga upp form inför Vättern och SM efter en slö försäsong, i år hoppas jag att jag redan är i form. Imorgon eller i kväll ska jag byta till nya däck på racern. Jag ska se om inte någon av de lokala butikerna har ett sådant där triathlonflaskställ som man fäster bakom sadeln för att få med två extra flaskor på cykeln och så ska jag köpa en sådan där ful liten väska som gubbcyklisterna har uppe på överröret. Där i ska jag lägga gel och annat. Sedan är nog cykeln redo. Med kosten kör jag på i mina gamla hjulspår och laddar sedan upp med extra godisintag från torsdag kväll och fram till start. Vill man cykla snabbt är det snabb energi som gäller. Se bara till att hålla kolhydratprocenten hög i det godis du stoppar i dig. Fett vill man försöka undvika sista dagarna innan viktig prestation.

14 kommentarer:

  1. Gubbe!! ;)

    (måste dock erkänna att jag blev lite sugen på att köra vättern jag med...)

    SvaraRadera
  2. Lycka till, kommer gå kanonbra. Vet du vad det är för hjälm dina kollegor i klungan kör med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Limar är tillverkare men osäker på modellnamn.

      Radera
  3. Du laddar hårt, mycket hårdare än mig. Men så skall du vara 2h snabbare oxå! :) LYCKA TILL!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska ju ladda på i drygt sju timmar och kräver ju en del laddande.

      Radera
  4. Här är en man som menar att fet mat kan vara bra.

    http://urplay.se/157952
    //
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte haft tid att titta på klippet men en glad cyklist är en snabb cyklist. Klart man kan prestera bra med fet mat eller till och med en fylla någon dag innan. Men vill man få ut det lilla extra så är det kolhydrater som gäller.

      Radera
  5. Ett tips... Passa dig för flaskställ bakom sadeln både en säkerhetsrisk för dig själv o bakomliggande cyklister. De lossnar lättere än vad man kan tro. Jönköpings snabbgrupp har förbjudit dessa under VR i år pga av dåliga erfarenheter. Att triateleter använder det är en annan sak det ligger ju inte på rulle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vår klunga är vi lite rutinerade så vi säkrar våra med tejp.

      Radera
  6. Du måste ju tipsa om vilket godis man ska trycka i sig! Är det typ vingummi och gott o blandat?

    //Conny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är inne på rätt spår. Gelehallon gillar jag också!

      Radera