Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-05-26

Officiella standarden för mountainbikecyklar - fritt fram för CX

Det har visat sig att Svenska Cykelförbundet har feltolkat de internationella reglerna och man får tävla med en cyclocross-cykel också i MTB-tävlingar. Den "officiella standarden för mountainbikecyklar" som regelverken hänvisar till är inte någon standard för hur cyklar skall se ut. Utan bara en standard för delarnas hållbarhet, om jag förstått det hela rätt. Vilket betyder att man får tävla med vilket styre man vill och så vidare, bara det klarar standarden.
Om tävlingar, som Billingeracet, skriver att man inte får använda CX så kan det dock vara så att tävlingen sökt om den regeln specifikt för sin tävling. Då alla arrangören kan söka hos förbundet för att ha specifika regler för sina tävlingar. Men om ni inte kan läsa i arrangörens PM att man inte får använda CX, så får ni fortsatt köra CX på MTB-tävlingar, så som på långlopp.

5 kommentarer:

  1. Skickade du ett mejl till scf innan eller hur fick du reda på detta? Jobbigt med så suddiga regler annars.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju ändå fundera om det inte ligger i MTB-sportens intresse att faktiskt förbjuda andra typer av cyklar på mtb-tävlingar. Jag kan se en framtid där en liten grupp cx-cyklister påverkar tävlingsarrangörer mot lättare snabbare banor. Har vi inte sett nog av den trenden?

    SvaraRadera
  3. CX-Cyklister på MTB-tävlingar borde snarare påverka MTB-arrangörerna att göra tuffare banor för att få bort CX-Cyklarna från tävlingarna. Om MTB-tävlingarna bara var bättre anpassade för just MTB så skulle inte ens frågan om att använda CX vara aktuell.
    Istället för att förbjuda vissa typer av cyklar så tycker jag att det borde finnas bra regler för hur en MTB-bana skall se ut.

    SvaraRadera
  4. Om arrangörer av MTB-tävlingar följde den "officiella standarden för mountainbikecyklar" så skulle inte många av dagens cyklar som används på tävlingar godkännas enligt hållfasthetsstandarden EN 14766

    SvaraRadera
  5. men du din jävla gnällröv, bygg hårdare banor på långloppen och folk hade inte kört cx hojar.

    Lovar dig att en modern cx håller för samma påfrestningar som en 15år gammal alu hoj som många nog kör på.

    Skärp dig, de som väljer att köra cx på långlopp har nog såpass mycket cykelvana att dom vet vad dom ger sig in på. Jag har sett många gafflar och ramar gå av i svenska mountainbike cupen genom åren, för att folk köpt för tunna grejer till för feta kroppar!

    Tror ju personligen att ett cx styre är starkare än mitt kcnc styre på 110gram...

    SvaraRadera