Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2015-12-30

Några sanningar om Gilla och dela-tävlingar på Facebook

Hej!

Alltså kommer ni ihåg strax innan jul? Hela mitt Facebook-flöde översvämmades av folk som gillade och delade olika företags bilder för att vinna en middag, en filt, verktyg, godis, skidor och gud vet allt. I ren protest så la jag upp en egen sådan "tävling" där man skulle gilla och dela en bild på min ostmacka.
Med tanke på att den gav 64 delningar, min Facebook-sida fick ungefär 15 nya Gilla-markeringar och inlägget visades för över 17000 personer så förstår man ju hur lockande detta är för företag som vill nå många på Facebook. För om en ostmacka kan nå så många, tänk då vad en hotellövernattning, ett verktygs-kit eller några kilo godis kan nå...

Men, visste ni att dessa tävlingar i dom allra flesta fall är olagliga?
Företag och privatpersoner får nämligen inte arrangera lotterier där man lottar ut priser till folk. Gäller alltså även för Facebook-lotterier där man ska gilla och dela för att vinna.

Dessutom så är det väldigt få av alla er som gillar och delar som faktiskt också är med i själva tävlingen. Av dom 64 som delade min ostmacka så kunde jag bara se namnen på 27 av dom. Drygt hälften har alltså gillat och delat helt i onödan på grund av sina säkerhetsinställningar på Facebook.

Om det är en riktig _tävling_ så är den dock laglig. Det kan vara att man tex ska hitta på ett kul rim, en slogan, rita finaste bilden eller svara på någon fråga. Det får dock inte vara för lätt tävlingsmoment, för då anses det fortfarande vara ett lotteri.

Tänk på detta innan ni gillar och delar en "tävling" på Facebook nästa gång, det kan vara olagligt lotteri och det finns en stor risk (ca: 58%) att ditt bidrag ändå inte räknas på grund av dina Facebook-inställningar.

Om det är någon företagare som ni gillar så kan ni väl lite fint informera dom om att de borde arrangera en tävling med ett tävlingsmoment istället. Om ni vill anmäla företaget till Lotteriinspektionen så gör ni det smidigt via Lotteriinspektionens tips-formulär.

Tillsammans kan vi utrota Facebook-lotterierna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar