Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2015-12-21

- Hade du kul?


Hej!

Igår var det ju innebandy på schemat. Tre matcher för Ebbah och tre matcher för Filip. Ebbah åkte på en storförlust, en storvinst och en ganska klar seger i sista matchen. Filips lag vann med uddamålet i två matcher och stort i mittenmatchen. Barnens två första matcher spelades samtidigt så då valde jag att kolla en period hos Ebbah följt av en period hos Filip. De spelade nämligen 2x15 minuter.

Eftersom jag inte såg hela matcherna så visste jag inte riktigt hur det gick för mina barn och tidigare så hade jag kanske frågat efter matchen hur det gått. Om det gått bra, om de gjorde några mål eller fantastiska räddningar. Men, det gör jag inte längre.
Denna säsong så har jag börjat med att bara fråga om de hade kul. För i slutändan är det allt som räknas och också det som kommer få dem att eventuellt fortsätta med idrottandet. Att det är kul. Klart att de alltid kommer jämföra sig med varandra, sina lagkompisar, motståndarna och tycka att det är tråkigt att förlora men kul att vinna. Men för mig som förälder så ska det inte spela någon roll hur det går i matchen, så länge som de har kul.

Allvaret får komma senare.

Det har ju varit en del diskussioner om det här med att spela utan resultat i matcher för barn i både fotboll och ishockey. I det här inlägget så skrev jag ju i inledningen hur det gått i mina barns matcher och det vet jag för att mina barn vet det. Inte i någon match så presenterades några mål på någon resultattavla men barnen har koll på hur det blir i matcherna ändå. Målen firas och efter slutsignalen så sträcker det vinnande laget armarna i skyn. Det spelar liksom ingen roll om det står på en resultattavla eller ej. Mina barn är sju och åtta år, de kan räkna och de kan hålla räkningen på antalet mål som två lag gör i en match.

Nu tror inte jag att matcher utan resultat är något som behövs för våra barn i lagsporter, det skulle istället lika gärna kunna vara resultattavla och tabeller redan från tidig ålder. Utan det är för föräldrarna som har glömt bort att det viktigaste är att deras barn har kul och mår bra som man kanske bör ta bort resultattavlor och tabeller. Det verkar som om många glömt bort vad som är viktigast här i livet och kanske behöver en påminnelse om att resultatet faktiskt inte spelar någon roll när man är barn.

Det viktigaste är att man har kul.

2 kommentarer:

  1. Men visst är det lite viktigt för vuxna att ha ha kul med?! Och jag håller med dig, extra kul om spelet och passningar sitter och barnen har roligt. Idrott ska vara skoj!

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Henrik. Barnen är inte dumma, de vet vem som är bäst / sämst etc. Men så länge de har kul så bortser de oftast från att jämföra sig för mycket med varandra. Föräldrarna bär ett stort ansvar!

    SvaraRadera