2012-02-06

Alberto Contador stängs av två år för clenbuterol

Domen från CAS kom idag vid lunchtid och Alberto Contador stängs alltså av i två år för att man funnit clenbuterol i hans kropp under Le Tour de France 2010 (det tog 566 dagar att komma fram till detta beslut!). Avstängningen sker inte från och med idag och enligt Cyclingnews kan Contador vara fri att tävla igen från 5:e augusti i år. Alla resultat från Touren 2010 och fram till idag stryks. Ny vinnare i Touren 2010 blir Andy Schleck. Contador missar Touren och OS i år men kan alltså ställa upp i Spanien runt. UCI lär skicka en bot på 2.485.000 Euro till spanioren, men den ska väl också överklagas...

Läs mer:
http://www.uci.ch
http://www.cyclingnews.com
http://www.eurosport.se

En fråga jag ställer mig är då hur det gick med de 109 urinprov som togs vid U-17 VM i fotboll 2011 och visade spår av clenbuterol, de ungdomarna ska väl också stängas av nu då?

Trist att det ska ta en så himla lång tid att komma fram till ett beslut, trist att bara cyklister fälls för dopingbrott och trist för sporten att Contador inte varit helt ren.

13 kommentarer:

 1. Det där känns bara dumt.
  Varför skulle 0,000 000 000 007 gram göra någon skillnad.

  I NHL är det förbjudet att utföra dopningstester... Där är dom säkert inte dopade.

  SvaraRadera
 2. Beror på att hockeyn och NHL insett att det är fråga om professionellt och kommersiellt idrottande vilket innebär att de inte likt cykelsporten (som egentligen är detsamma) försöker hävda att det handlar om att kora världens bästa (rena) cyklist. Att tro att pro-idrott är annat än PR-jippo från sponsorer är inte annat än naivt.

  SvaraRadera
 3. *professionella cykelsporten

  SvaraRadera
 4. Varför skulle fotbollsungdomarna stängas av? De blev ju friade sedan man kunde påvisa att den mat i området där spelarna åt innehåll ämnet. Tror det var mer än hälften av de testade som åkte dit just pga den anledningen.

  SvaraRadera
 5. Är det nolltolerans så ska det ju också vara det för fotbollsungdomar. Om en restaurangägare som håller senhårt på Astana råkar få hela Quick Step-laget på besök och beslutar sig för att hälla ner medicinskåpet i löksoppan, ska dom frias sedan? Eller ännu bättre: restaurangägaren får Astana på besök och beslutar sig för att försöka hjälpa dem genom lite tillsatser i maten.

  Förbjudna substanser är förbjudna substanser enligt mig. Och det står tydligt i reglerna att man själv ansvarar för vad som finns i ens kropp.

  SvaraRadera
 6. Men om mängden inte är prestationshöjande och att man får i sig ämnet via en köttbit som man inte vet innehåller clembuterol så tycker i alla fall jag att man borde frias.

  SvaraRadera
 7. http://www.eurosport.se/roberto-vacchis-blogg_blog94/inte-forvanad-over-contador-avstangning_post941397/blogpostfull.shtml
  En bra sammanställing av Roberto Vacchi

  / Tynnis

  SvaraRadera
 8. Jens Westergren6 februari 2012 23:12

  Hannes: När någon testas positivt för en liten mängd av en förbjuden substans, tror du då att personen: a. fått i sig eller tagit en liten mängd av substansen eller b. försökt att dölja intaget genom maskerande substanser eller haft tur att den inte testades närmare inpå intaget?

  Om halva klungan hade testats positivt hade han och alla andra friats då man på ett trovärdigt sätt kunde bevisa att det var kontaminerat kött...

  SvaraRadera
 9. Borde inte Contador varit hyfsat jet-laggad om han åt middag i Mexico? =/

  SvaraRadera
 10. Huvudsaken är väl inte om mängden fusk är mikroskopisk eller enorm! Det pinsamma är ju att han fuskat, åkt fast, fått fortsätta tävla medan juridikens kvarnar malt och dessutom har haft mage att stå och se glad ut när han vunnit... Sen håller jag med dig Henrik om att ens egen kärlek till sporten snarare stärks av sånt här. Min egen smärta känns så mycket bättre när man vet att man tar i lika hårt som idiot Alberto men åtminstone är ren!

  SvaraRadera
 11. Hela domen känns i alla fall rätt konstig, eftersom CAS hävdar att den trovärdigaste källan till ämnet var att contador fått i sig ämnet via kosttillskott.

  Intervjun med Gustav Larsson var intressant, han har trots allt umgåtts med contador. Teamet borde veta hur det ligger till.

  SvaraRadera
 12. Fulkött finns lite överallt tyvärr även om det tycks förekomma främst i Mexiko och Kina.

  SvaraRadera