2012-02-16

Skit i hjärta, lungor och muskler - ta hand om din hjärna!

Inga revolutionerande nyheter med dessa studier kanske, men nu "bevisas" det att VO2max inte alls är maximala kapaciteten för att syresätta musklerna. Träningsforskning har länge dividerat kring om det är muskler, hjärta eller lungor som är den begränsande faktorn i detta. Nu har man (äntligen) börjat publicera artiklar som säger att det är hjärnan som lägger ribban för hur musklerna syresätts. Utan hjärnans strypning av vår maxkapacitet så skulle vi helt enkelt ta kål på oss. Lurar du hjärnan så kan du höja din tröskel helt enkelt.
Givetvis måste man ha hjärta, lungor och muskler i topptrim för att prestera bra, men kanske det är dags att lägga lite mer tid på träning av hjärnan nu?
Källa: http://www.theglobeandmail.com

10 kommentarer:

 1. Fan, hela vinterträningen åt h-e. Hade jag bara tänkt mer och tränat mindre så... ;-)

  SvaraRadera
 2. Dags att börja med korsord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig försent att ge upp!

   Radera
 3. En helt annan sak Öijer.

  Du brukar ha koll och hitta var man kan streama cykel tävlingar. Har du någon bra länk där man kan streama
  Tour of Oman?

  /Jocke Karlsson Team CK Mumien.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här länken fungerar ALLTID: http://sports-livez.com/

   Radera
 4. hmm.. att folk dött vid marathonlopp, iromnman, vättern mm visar väl att "vem som helst" kan kliva över en sån "spärr"...om den skulle finnas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det handlar så mycket om syresättningsspärren utan att de klivit över gränsen för vad deras hälsa tillät vid det tillfället. Tack och lov är det väldigt sällan som någon dör i samband med tävlingar/motionslopp.

   Radera
  2. Nä det är sant, jag tänkte mer på Noakes resonemang krig "central gouvernor" som många använder studien ovan till att påvisa, dvs att hjärnan "hindrar" generellt, inte bara vad gäller VoMax

   Radera