Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-09-29

Mer trafikspänning och 32 eller 34 mm breda däck?

I eftermiddags var det min tur att drabbas av andra trafikanter. Var nämligen på väg tillbaka till Borlänge och kontoret när en annan bil med släpvagn och jag åker om en långtradare. Just som den passerar långtradaren så ser jag plötsligt en stor färghink (eller liknande) ramla av vagnen och komma studsande mot mig i 110 km/h. Hann med att tänka "hoppas den inte studsar upp när jag kommer" och att jag inte skulle väja för burken. Hellre ta en färghink med bilen än att åka in under en långtradare eller ner i diket i den hastigheten. Som tur var hamnade burken i asfaltshöjd samtidigt som jag smällde in i den. Kollade i backspegeln och såg att den tack och lov verkade varit tom i alla fall. Men jag fick lite adrenalinpåslag av den händelsen. Hade jag fått 10 kilo färghink på vindrutan i den farten hade det kunnat bli otäckt (men 10 kilo färghink hade väl legat som ett strykjärn på asfalten, men ändå)! Stannade vid en parkeringsficka och kollade bilen som inte såg ut att ha fått någon skada att tala om. Small ändå rätt bra när jag hindrade dess framfart med höger fram.

SCF har nu ändrat sina regler för CX så nu står det också i deras regler att det är 33 mm däck som gäller. För någon vecka sedan så var det 35 mm enligt SCF men 33 mm enligt CX-Cupen. Anledningen till att jag tar upp detta är att jag fått frågor från flera håll denna vecka angående vilken bredd som gäller i CX-Cupen. Internationellt har det ju varit 33 ett tag nu (sedan juli 2010?). Läser man i regelverk för SCF eller CX-Cupen så är det klara besked: Max 33 mm breda däck. Det är det verkliga måttet som gäller också och inte det som tillverkaren angivit. En knepig grej med SCF's ändring är att jag VET att det stod 35 mm för någon vecka sedan. Men går man in på förbundets sida och letar på reglerna så står det att dom är uppdaterade 14:e mars. Något som alltså inte stämmer.
Några som jag pratat med denna vecka har nu köpt nya däck för att klara 33 mm gränsen och limmat om sina hjul eller bara bytt kanttrådsdäck. Idag blev några färska ägare av godkända däck besvikna då Anki Eriksson som är med och samordnar cupen skrev följande på en av mina statusuppdateringar på Facebook:
"Det är 33 mm som gäller. Däremot behöver varken kommissarier eller andra som håller i arrangemang och är engagerade på något sätt pressas. Reglementet översatt till svenska har inte lagts ut i tid. Därför har vi i CX-gruppen beslutat följande: däcksbredden kommer att kollas samt att de som har för breda däck görs uppmärksamma på detta av kommissarien, MEN ingen kommer att bestraffas på något sätt. Detta gäller alltså deltävlingarna i CX-Cupen. Frågor/kommentarer? Ta dem gärna med mig - och hänvisa gärna ev frågor du får till mig också."
Om någon vill fråga Anki något om CX-Cupen så når ni henne på anki.eriksson@jeeves.se
Det är alltså inte tillåtet med däck bredare än 33 mm, men ingen kommer göra något om du dyker upp med ett par fräscha 35:or. I många fall kan bredare däck vara bättre än smalare, så en och en annan medveten regelöverträdelse är nog att vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar