2010-08-15

Vasaloppet 2011

Igår när Cykelvasan avgjordes lämnade jag iväg mina skidor för superslipning. De hade stått orörda sedan vasaloppet i år, men nu börjar det väl bli dags att förbereda sig. Det är inte långt kvar till vintern nu! När det gick så bra som det gick i Vasaloppet 2010 (5.46), så tänkte jag att jag skulle prova på att åka ännu fortare 2011. En första skidvinter i ryggen, bättre startposition och rutinen borde göra susen. Fem timmar är något jag tror att jag skulle kunna göra i samma förhållanden som i vintras. Eftersom jag började så sent som vid julen 2009 med skidåkandet så har jag nog fortfarande en hel del att förbättra rent tekniskt. Min stora femtimmarsplan innehöll dock ungefär ett rullskidpass i veckan, hela sommaren. Än har jag inte börjat. Styrketräning är också något som jag är bra på att undvika. Men för den där extra farten i skidåkningen behöver givetvis överkroppen bli lite starkare. Jag är ändå hyfsat vältränad genom cyklingen och har en teknik som tar mig framåt. Lite styrka på det och farten skulle bli högre, tror jag. Självklart måste skidorna gå som raketer på tävlingarna i vinter igen, det är ju en förutsättning för hög fart. Men det där fixar ju BRIKO MAPLUS. Det är nämligen min största oro för att jag inte kommer åka snabbare 2011 än jag gjorde 2010, går det att få sådana superskidor två år i rad? 
Rullskidor har jag gett upp, men lite styrketräning ska jag nog få till i höst/vinter. Inte på samma nivå som många andra och kanske inte ens på den nivån jag borde. Men med stöd från Sportlife Falun ska väl till och med en frukostflinga som jag få lite mer power i överkroppen. Kombinerat med fysiskt arbete, lite hemmaövningar och bärandet av små barn kommer jag vara urstark den 6:e mars 2011.

Grov plan:
- Åka så mycket skidor som jag hinner/kan i vinter
- Besöka Sportlife minst en gång i veckan 
- Styrketräna hemma minst en gång i veckan
- inte ta något vilouppehåll i höst, utan cykeltävlingssäsong så har jag ingen anledning att vila i höst och kan gå in i vintern starkare än någonsin
- börja springa snart

6 kommentarer:

 1. Motionär som man är blir man onekligen lite sugen på att köra Vasan, men eftersom jag tycker skejt ät så mycket roligare börjar jag nog med skejtvasan.

  SvaraRadera
 2. att ha knallskidor varje år på vasan, tveksamt att det går med bara ett par skidor som du har. då ska du ha tur med förena varje år så att det passar skidorna skulle jag påstå (åkt 11ggr).
  Om du kör 2 styrkepassvecka och vill även ha lite uthållighet i överkroppen skulle jag satsa på 1 pass på gymmet med tunga vikter 4-10reps, fria vikter + lite dragövningar. sen kör du ett mitokondriepass typ många reps, cirkelträning kallades det väl för förr. armhäv situps dips chins slangar mm 50-60reps, på gymmet ta i som fan men få reps.. ingen syra direkt, på cirkelpasset plåga dig med lite mer syra

  SvaraRadera
 3. Jag behöver inte tur med före när jag har så proffsigt vallateam. ;) Dessutom har jag ju två par skidor: http://oijer.blogspot.com/2010/02/mina-fischer-rcs.html :)

  SvaraRadera
 4. HAHA, du kommer iallafall på bra plats i tävlingen. Det är jag säker på

  SvaraRadera
 5. om du har ett par lagg med kanonglid så skulle jag inte slipa om dom iaf, då ska du ha tur om dom kommer gå lika bra skulle jag säga vis av erfarenhet.

  SvaraRadera
 6. Jag tar en rövare, och i värsta fall blir jag i alla fall av med det mesta av den djupa repa som nu pryder ena skidan.

  SvaraRadera